De Labrador Retriever is een vrolijke, gezellige hond maar ook een actieveling. Ontdek dat Labradors eigenlijk jachthonden zijn, van welk hondenras ze afstammen en welke erfelijke ziektes deze honden kunnen hebben.
Karakter van de Labrador Retriever
De Labrador Retriever is een intelligente, zachtaardige en enthousiaste hond die erg loyaal is aan zijn baas. Hij is een nieuwsgierige actieveling die volop beweging en activiteit nodig heeft. Deze viervoeter kan – zeker in zijn jonge jaren – soms omstuimig en ‘lomp’ zijn. Dat komt absoluut uit een goed hondenhart, maar wel iets om rekening mee te houden bij bijvoorbeeld kleine kinderen. Een goede opvoeding is bij labradors dan ook net zo onmisbaar als bij andere honden. Gelukkig gaan trainingen hen goed af dankzij hun nieuwsgierig- en baasgerichtheid.
Waar komt de Labrador Retriever vandaan?
Zeer waarschijnlijk komt de Labrador uit Canada. Daar ontwikkelde zich in de 18e eeuw een hondenras dat de Newfoundland werd genoemd. Binnen dat ras was een opmerkelijke tweedeling te maken tussen de grotere, langharige honden en de wat kleinere exemplaren. De grotere viervoeters bleken geschikt om sledes voort te trekken, terwijl de kleinere honden heel erg behendig waren in het water. Zij hielpen de vissers, onder meer door vissen te apporteren. Uiteindelijk werden deze ‘waterratten’ door een Engelse kolonel als nieuw ras bestempeld; de Labrador. Het is dus geen wonder dat ook de huidige Labradors gek zijn op zwemmen en waterspelletjes!
De grotere broers en zussen gingen verder door het leven als Newfoundlands, inmiddels bekend als het hondenras Newfoundlander.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Het uiterlijk van de Labrador
De Labrador is stevig gebouwd met een brede borstkas en ribbenkast. Zijn staart is kort en wordt ook wel een ‘otterstaart’ genoemd. Zulke staarten hebben een brede aanzet die uiteindelijk uitmondt in een puntiger stuk. De honden hebben een kortharige, gladde vacht. Geel, zwart en chocoladebruin/lever zijn de officieel erkende kleuren van dit ras.
Hoe groot en hoe zwaar is de Labrador?
Labradors worden als middelgrote honden gezien, met een gemiddelde schofthoogte van 55-60 cm. Een gezond gewicht voor een gemiddelde Labrador ligt tussen de 30 en 35 kilo, waarbij reutjes meestal zwaarder zijn dan teefjes.
De vachtverzorging
De Labrador Retriever heeft een makkelijke vacht. Trimmen is niet nodig, één keer per week borstelen is voldoende, in de ruiperiode wat vaker. Daarnaast zal een wasbeurt bij deze hond regelmatig voorkomen omdat hij aangetrokken wordt door sloten en modderpoelen. Zijn haren was je met een speciale hondenshampoo.
Meer tips voor de vachtverzorging
Overige fysieke verzorging
Als hondenbaasje besteed je ook aandacht aan de gebitsverzorging en nagelverzorging van je Labrador. Zijn ooghoekjes kun je wassen met een steriele doek en schoon water. Verder is het belangrijk je hond goed af te drogen als hij nat is door regen of het wassen. Denk daarbij ook aan het drogen van de binnenkant van zijn oren. Doordat Labradors hangende oren hebben, zijn ze namelijk gevoeliger voor oorontstekingen dan soortgenoten met rechtopstaande oren.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Bescherming tegen parasieten en ziektes
Voor parasieten als vlooien, teken en wormen is iedere hond vatbaar. Bescherm je hond daar preventief en periodiek tegen. Bekijk met de dierenarts welk middel het best bij je viervoeter past. Overleg dan ook direct het vaccinatieschema. Met vaccineren start je al bij Labradorpups en bij volwassen honden zet je dat voort. Voor de bescherming tegen sommige ziektes kun je bij volwassen viervoeters ook een titertest laten uitvoeren.
Overgewicht bij Labradors
“Hij is nou eenmaal dol op eten en hij heeft aanleg om dik te worden.” Een uitleg die sommige Labradorbaasjes gebruiken om het overgewicht van hun hond te verklaren.
Alhoewel Labradors gevoelig voor obesitas kunnen zijn, ligt de oorzaak van hun overgewicht vaak in het te weinig bewegen. Labrador Retrievers staan bekend als leuke gezinshonden en zijn razend populair. En dat is op zich prima, lief zijn ze zeker, maar van origine zijn het jachthonden die veel, heel veel beweging nodig hebben. Als je een volwassen Labrador in huis verwelkomt, zijn vier kleine uitlaatrondjes niet genoeg. Deze hond heeft dagelijks stevige wandelingen en extra bewegingsvormen nodig. Maar ook binnenshuis spelen is belangrijk, daarmee daag je je viervoeter zowel fysiek als mentaal uit.
Waar maak je een Labrador blij mee?
Iedere hond is anders, probeer verschillende activiteiten uit om te ontdekken wat goed bij je huisdier past. Maar de meeste Labradors maak je – naast het wandelen – blij met:
- zwemmen
- jachttraining
- agility
- apporteren
Bouw hondensporten altijd rustig op en houd rekening met de fysieke grenzen van je viervoeter.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Hoe oud worden Labradors?
Labradors worden gemiddeld 11 à 12 jaar oud.
Met kwalitatieve hondenvoeding, voldoende beweging en ontspanning, draag je bij aan de gezondheid van je viervoeter. Daarnaast is het belangrijk de symptomen van veelvoorkomende ziektes een aandoeningen te kennen. Daardoor herken je eerder dat je hond een gezondheidsprobleem heeft en handel je in een vroeg stadium. Bij twijfel neem je altijd contact op met de dierenarts.
Vind een Dierenartsenpraktijk bij jou in de buurt
Erfelijke ziektes en aandoeningen
Van deze erfelijke ziektes een aandoeningen is bekend dat ze onder Labrador Retrievers voorkomen:
- heupdysplasie
- elleboogdysplasie
- Atopische dermatitis
- Cataract
- Progressieve Retina Atrofie (PRA)
- Retina dysplasie
- epilepsie
Bron: De Nederlandse Labrador Vereniging, Hart voor Dieren Magazine