Een sterk immuunsysteem is voor je hond een krachtig wapen tegen negatieve invloeden van buitenaf. Het helpt hem gezond te houden en werkt preventief tegen ziektes. Als hondenbaasje kun je een positieve invloed uitoefenen op dat immuunsysteem.

 

Rust om immuunsysteem hond krachtig te houden

Honden slapen een groot gedeelte van de dag en niet omdat ze lui zijn. Ze hebben deze vorm van ontspanning hard nodig om gezond te blijven. Misschien is jouw hond binnen no time in dromenland zodra hij zijn ogen dicht doet. Toch is het niet voor ieder dier gemakkelijk om de slaap te vatten.

Continu herrie in huis, de hele dag door getriggerd worden met aanhalingen en een gevoel van onveiligheid… Het zijn factoren die vaak terugkomen bij honden die de rust niet weten te vinden en maar door blijven gaan. Een paar tips als je merkt dat je hond te onrustig is:

 • Creëer een rustige en veilige slaapplek voor je hond waar hij niet gestoord wordt;
 • Houd vaste slaaptijden aan;
 • Aai je hond niet als hij slaapt en maak hem ook niet wakker.

 

Veilig door voorspelbaarheid

Honden zijn gewoontedieren en hebben gedurende de dag een grote voorspelbaarheid nodig om zich veilig te voelen. Natuurlijk, die onverwacht grote kluif tijdens dierendag is meer dan welkom. Maar verder wil je hond zeker weten wat hij kan verwachten als bijvoorbeeld zijn riem wordt gepakt, het baasje thuiskomt of als er met de bak brokken gerammeld wordt.

Inconsequent zijn met de regels voor je hond – wanneer kan hij een positieve reactie verwachten? – leidt tot stress . En stress wordt gezien als een grote immuunkiller.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond immuun ontspanning

 

Goede verzorging onmisbaar

Zonder de juiste verzorging zal een hond niet goed in zijn vel zitten. Bovendien helpt het goed en regelmatig verzorgen van zijn vacht, gebit en nageltjes een hoop narigheid voorkomen. Ook biedt het moment waarop je de haren van je viervoeter kamt en zijn tandjes poetst, een mooie gelegenheid om extra te controleren op zaken als vlooien, wondjes en gebitsproblemen. Bij twijfel contacteer je de dierenarts.

 

Ontspannende massage

Ook ontspannende massages kunnen een positieve invloed hebben op het immuunsysteem van je hond. En het goed nieuws is dat je ook als leek zo’n massage kan geven. Houd er wel rekening mee dat viervoeters aan het einde van de dag behoorlijk moe kunnen zijn en dat zo’n massage dan teveel voor je hond kan zijn.

 • Zorg dat je hond gemakkelijk zit of ligt.
 • Plaats je viervoeter bijv. op een matje, niet op een dik kussen waarin hij weg zakt.
 • Aai met een vlakke hand, van boven naar beneden, met de vachtrichting mee.
 • Aai niet op de botten – dus ook niet over de ruggenwervel – maar op de spieren.
 • Geeft je hond een pijnsignaal? Laat de betreffende plek dan met rust.
 • Herhaal het met de vlakke hand strijken twee tot vier keer.
 • Gebruik vervolgens de bal van je hand om zachtjes cirkeltjes op de spieren te draaien.
 • Forceer niets. Loopt je hond weg of laat hij op een andere manier weten er niets aan te vinden, stop dan gewoon.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond immuun massage relax

 

Juiste voeding en beweging 

Hondenvoeding kan een belangrijke rol spelen bij het immuunsysteem en de algehele gezondheid. Kies daarom voor een kwalitatieve, volwaardige voeding en geef dat in de juiste porties om overgewicht te voorkomen. Verder is ook voldoende beweging onmisbaar om je hond fit en op gewicht te houden. Twijfel je welk voer voor jouw hond het beste is of heb je vragen over supplementen voor viervoeters, vraag je dierenarts dan om advies.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

nieuwsbrief dierentips