Hoe bepaal je de top 5 van de slimste dieren? In de wetenschap verstaat men onder intelligentie onder meer de vaardigheid goed problemen op te kunnen lossen, goed te kunnen leren of veel te weten en het vermogen om kennis en ervaring toe te passen bij het oplossen van problemen. De dieren in deze top 5 blinken daarin uit…


slimste dieren: kraai

 

Nummer 5: kraaien

Misschien niet direct een dier dat je in de top 5 van slimste dieren verwacht, maar kraaien staan terecht op nummer 5 in deze lijst. Deze vogels hebben namelijk een uitgebreide communicatie ontwikkeld, zelfs met diverse dialecten. Ook passen ze zich makkelijk aan verschillende voedselomstandigheden aan en vissen ze met stukjes broodkruim als aas.

Een ander leuk voorbeeld van hun slimheid zie je terug bij het autorijden. Want wist je dat kraaien soms bewust dichtbij auto’s vliegen? Ze kunnen de schil van een noot namelijk niet zelf openbreken. Daarom gooien ze noten op de weg en wachten vervolgens tot er een auto overheen rijdt zodat de schil openbreekt.

 

slimste dieren: walvis

 

Nummer 4: walvissen

De walvis staat bekend om zijn massieve grootte, maar ook zijn intelligentie is heel indrukwekkend! Zo weten walvissen over enorme afstanden met elkaar te communiceren en hun activiteiten te coördineren, zowel zelfstandig als in groepsverband. Ook blijken dieren fantastische probleemoplossers te zijn in complexe, gevaarlijke situaties.

Wetenschappers vermoeden dat walvissen sterkere emoties ervaren dan mensen, wat de dieren extra helpt in hun sociale interactie.

 

slimste dieren: olifant

 

Nummer 3: olifanten

Olifanten zijn ontzettend intelligent. Typische gedragspatronen waaruit je dit op kunt maken zijn onder andere: de manier van rouwen, leergedrag, zorgen voor andermans jongen, mimiek, spelen, humor, altruïsme, medelijden en het geheugen.

Olifanten leven in kuddes samen en de jongen leren van de ouderen uit de kudde. De groepen zijn hechte gemeenschappen en mede door hun sterke familieband is het rouwgedrag nauw verwant aan dat van de mens. Bij de dood van een familielid proberen de anderen het dier op te tillen en te begraven, waarna ze langere tijd bij het lichaam in de buurt blijven. Ook vertonen ze een hoge mate van interesse voor beenderen van hun eigen soort. Vaak staan ze hier stilletjes bij, maar er zijn ook verhalen bekend waarbij ze kreunende geluiden maakten of zelfs lijken te huilen.

Daarnaast kunnen olifanten over mensen waken die gewond zijn, dieren in nood helpen en zelfs soortgenoten troosten.  Deze reuzen mogen daarom niet ontbreken in de top 5 van slimste dieren.

 

slimste dieren: dolfijnen

 

Nummer 2: dolfijnen

Dolfijnen hebben net als mensen een eigen persoonlijkheid, ze zijn zelfbewust en ze denken zelfs na over de toekomst! De dieren zijn bovendien erg sociaal en nieuw gedrag wordt snel overgenomen door soortgenoten.

Een standaard test in de diergedragskunde is de spiegeltest. Herkent een dier zichzelf in de spiegel of ziet het dier zijn spiegelbeeld als een soortgenoot? En de dolfijn slaagt met vlag en wimpel voor die test. Een studie van de universiteit van New York heeft aangetoond het dier de spiegel zelfs gebruikt als instrument om zichzelf volledig te inspecteren!

Daarnaast hebben dolfijnen hun eigen taal waarbij ze met elkaar praten middels klikgeluiden. Die geluiden, hun probleemoplossend vermogen én hun samenwerking met andere vissen, maken ze experts in jagen.

 

slimste dieren: chimpansee

 

Nummer 1: chimpansees zijn de slimste dieren

Chimpansees zijn met stip de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel. Ze zijn net zo intelligent als een kind, ze gebruiken gereedschappen, ze jagen gezamenlijk en ze zijn in staat om probleemoplossend te denken en zo complexe zaken tot een goed einde te brengen. De dieren kunnen niet praten, maar ze zijn wel in staat om gebarentaal aan te leren, deze grammaticaal perfect toe te passen en er mee met mensen te communiceren. En wist je dat ze zelfs computerspelletjes kunnen spelen?

En zo kunnen we nog wel even doorgaan! Want chimpansees beschikken weten objecten met symbolen te vervangen, en met behulp van deze symbolen een idee over te brengen.Ook zijn er tests gedaan waaruit is gebleken dat hun geheugen beter is dan dat van de mens.  Een duidelijke nummer 1 dus in de top 5 van slimste dieren.

 

Nieuwtjes uit het dierenrijk

Ben jij ook verzot op de dierenwereld en wil je op de hoogte blijven van het dierennieuws? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren:

 

Ja, ik wil op de hoogte blijven van het dierennieuws

 

 

 

 

bron: Hart voor Dieren Magazine