Graaft jouw kat fanatiek in je tuin? Met een kattenhoek geef je hem een leuke speelplek én bescherm je bovendien je planten. En je kunt nog meer doen om je dier buiten extra plezier te geven. Ontdek hoe je een katvriendelijke tuin inricht en welke buitenplantjes veilig zijn voor katten.

 

Tips voor een leuke kattenhoek

Een speciale kattenhoek in je tuin lijkt misschien wat ver te gaan. Maar je bent vast al eens bloembollen inclusief kluiten aarde op je terras tegengekomen; de restanten van het graaffeestje dat je kat hield. Het graven is natuurlijk gedrag van je kat, iets wat je hem niet af kan en wil leren. De truc is om hem een prachtig alternatief te geven: Een katvriendelijke speelplek in de tuin, met:

  • Lekker ligplekje waar je kat één van zijn vertrouwde dekentjes vindt;
  • Graafbak die je vult met aarde en weidebloemetjes. Kattensnoepjes die je door de aarde mengt, maken de bak onweerstaanbaar.
  • Kattenbak, zodat je dier hier zijn behoefte kan doen;
  • Een geschikte krabpaal;
  • Kattengras en –kruid om de zintuigen van je kat te prikkelen;
  • Speelgoed;
  • Vers drinkwater.

Extra tip: Verwissel het speelgoed regelmatig om de kattenhoek interessant te houden voor je dier.

 

Zorg voor voldoende schaduw

Zorg dat de kattenhoek zoveel mogelijk in de schaduw ligt, in ieder geval het ligplekje. Daardoor kan je kat de koelte opzoeken wanneer hij dat wil. Zeker ’s zomers is dat een must! Een extra aandachtspuntje op de speel- en rustplaats in de tuin, is dat katten graag wat hoger zitten en ‘rugdekking’ hebben zodat ze hun territorium goed kunnen overzien. Je maakt je kat dus extra blij door in je kattenhoek een ligplekje te maken tegen een hoge muur.

 

Kies de juiste planten voor je kattentuin

Voor een katvriendelijke tuin is het belangrijk goed na te denken over welke plantjes je daarin zet. Sommige zijn namelijk niet veilig of zelfs ronduit giftig voor je kat. En alhoewel katten zeer kritische eters zijn en hun tanden niet zomaar ergens inzetten, kunnen ze ook plantdelen binnenkrijgen tijdens het wassen. Bovendien kunnen sommige planten huidirritatie bij je dier veroorzaken wanneer hij er langsloopt: chryssant, dotterbloem, helleborus, kerstroos, monnikskap, tulp, wrangwortel en het peperboompje.

Overzicht van buitenplanten die je kat absoluut niet binnen mag krijgen.

 

Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen

Last van engerlingen, emelten, slakken, taxuskevers of rupsen? Bedenk voordat je deze plaaginsecten bestrijdt goed na over de veiligheid van je kat. Veel bestrijdingsmiddelen, zoals slakkenkorrels, zijn namelijk ook gevaarlijk voor je huistijger. Gebruik daarom biologische bestrijdingsmiddelen als veilig alternatief. En heb je groene aanslag op je tuinmeubilair of tegels, gebruik geen groene aanslagreiniger, maar kies ook dan voor een katvriendelijk schoonmaakmiddel.

 

kat tuin hoek

 

Kan je kat weer naar binnen?

Een tuin is pas echt volledig op je kat ingericht, als hij er zelf in en uit kan lopen. Een kattenluik is daarvoor een handig hulpmiddel. En voordat je daarmee ook andere katten binnen uitnodigt; tegenwoordig zijn er luikjes zijn die alleen op jouw dier reageren. Een andere optie is om je hustijger een soort tuinhuisje te geven, waar hij kan schuilen tot je weer terug bent. Zorg er dan wel voor dat je dier daar beschermd is tegen kou, regen en tocht.

 

Je kat veilig in de tuin houden

Sommige baasjes kiezen ervoor om hun kat – voor zijn eigen veiligheid –  niet buiten de tuin te laten komen. Lees hier hoe je je kat veilig in de tuin kunt houden. Een voordeel: zo kan je kat nog meer van zijn leuke kattenhoek genieten!

 Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips