Veel kattenbaasjes worstelen met de vraag of ze hun kat nu wel of niet naar buiten moeten laten. Want daar is het dikwijls niet zo veilig als binnen, maar katten willen nu eenmaal graag naar buiten en in de natuur in. Gelukkig is er een derde optie: je kat veilig in de tuin houden.

 

Kat binnen of buiten?

De natuurlijke behoeftes en instincten van je kat worden het meest in ere gehouden als het dier naar buiten kan. Dat wil niet zeggen dat een binnenkat niet gelukkig kan zijn; natuurlijk kan dat! Het kost dan alleen binnen meer tijd en inspanningen om aan de natuurlijke behoeftes van je kat te voldoen.
Als de kat regelmatig naar buiten mag, zal hij kunnen ‘jagen’, gras onder zijn pootjes voelen en alle geuren, geluiden en bewegingen van alles wat buiten leeft in zich opnemen en daar optimaal van genieten. Daarvoor hoeft hij niet kilometers door weilanden te struinen; dat kan ook gewoon in je tuin! Daar hoef je niet te vrezen voor verkeersongelukken, gevechten of een weggelopen kat. Hier lees je hoe je je kat veilig in je tuin houdt.

De tekst gaat verder onder de foto
kat in de tuin

 

Hoe hou ik mijn kat in de tuin? Afrastering

Als je zeker wilt weten dat je kat de tuin niet uit kan, zal je moeten kiezen voor een afrastering. Hoewel het als een hele onderneming klinkt, valt dit in realiteit wel mee. En je weet dan voortaan zeker dat je kat veilig is als hij in de tuin rondloopt.

Als je al een tuinafscheiding hebt (schutting, hek etc.) die zo hoog is dat je kat er vanaf de grond niet overheen kan springen, is er een vrij eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je kat in de tuin blijft: Plaats buizen van bijvoorbeeld bamboe of PVC bovenop de hele tuinafscheiding. Je moet ervoor zorgen dat de buizen zo bevestigd worden dat ze draaien als je kat erop springt. Hij kan dan dus niet over de schutting heen klimmen omdat hij geen houvast vindt.

 

Het oscillot systeem

Er zijn fabrikanten, zoals Catproof Gardens, die het oscillot systeem aanbieden. Dit is in principe hetzelfde als de rollende buizen bovenop de schutting, maar dan fraaier om te zien. Het oscillot systeem bestaat uit een aluminium profiel met vier bladen dat ronddraait bij aanraking (zie video hieronder).

 

Snel en makkelijk: gaas

Het spannen van gaas is de snelste en veelal goedkoopste manier van het ‘catproof’ maken van je tuin. Je kunt het gaas direct tegen je schutting bevestigen, of je kunt gebruik maken van ijzeren hoekprofielen (neusijzers) die naar binnen wijzen met een hoek van 90 graden en het gaas daaraan bevestigen. Omdat het gaas dan diagonaaal staat, kan je kat er niet langs en hoef je alleen de hoekprofielen maar te voorzien van gaas, niet de hele oppervlakte boven je tuin.

Is jouw kat een echte Houdini? Dan is het wellicht verstandig om een net over je hele tuin te spannen. Zo houd je je avonturier binnen en ongewenste gasten buiten.

kat tuin gaas

 

Tuindeur beveiligen

Veel tuinen hebben een deur of poort en die kan de kat gebruiken om alsnog te ontsnappen als hij er bijvoorbeeld met een kleine beetje moeite onderdoor komt. Door strips onder de deur of poort te plaatsen verklein je de afstand tussen de grond en de deur en kan je kat zich er niet doorheen wurmen.

 

Anti-klim strips

Anti-klimstrips zijn puntige strips voor op hekken, schuttingen, muurtjes, dakranden en dakgoten. Katten kunnen hier niet op lopen en vinden ze vervelend. De strips lijken een beetje op flexibele spijkermatten en helpen niet alleen om katten in, maar ook uit de tuin te houden. Het plaatsen van alleen anti-klimstrips is meestal niet voldoende om een kat in de tuin te houden.

De tekst gaat verder onder de foto

kat tuin ren buiten

Kattenren: je kat veilig in de tuin

Als je een grote tuin hebt en het geheel afrasteren of met gaas bespannen is geen mogelijkheid, dan kun je een kattenren overwegen. Voor zo’n ren geld natuurlijk: hoe groter, hoe beter. Je zou zelfs gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld een tuinhuisje of schuur en daar de ren tegenaan plaatsen met een kattenluikje, zodat je kat zelf kan kiezen of hij bechut wil zitten of lekker in de zon.
In een kattenren moet natuurlijk genoeg te doen zijn. Zet er een krabpaal in, zorg voor comfortabele luierplekjes en verhogingen/plankjes, waar de kat op kan zitten om naar vlindertjes en vogels te turen. Natuurlijk wordt een beetje groen ook gewaardeerd: gras onder de pootjes en hier en daar een plantje.

Giftige planten in de tuin

Let op: er zijn populaire bloemen en planten die wij als mensen graag zien in onze tuin, maar die giftig of gevaarlijk zijn voor onze katten. Zorg dat je kat hier niet mee in aanraking komt:
* klimop
* hortensia
* narcis
* tulp
* boterbloem
Klik hier voor een uitgebreid overzicht van alle potentieel gevaarlijke planten.

De tekst gaat verder onder de foto
kat tuin

Je kat uitlaten

Heb je geen tuin en wil je je kat toch de mogelijkheid bieden om regelmatig lekker buiten te vertoeven? Dan kun je je kat gaan uitlaten. Het klinkt raar, maar het is echt makkelijker dan je denkt!
Zorg allereerst voor een veilig en stevig tuigje. Een goed passend en comfortabel kattentuigje is een must, want als het niet lekker zit zal de kat het niet graag dragen, wat het uitlaten aanzienlijk bemoeilijkt. Laat je kat er eerst binnenshuis aan wennen – ook aan de lijn – en ga pas aangelijnd met hem naar buiten als hij er helemaal op zijn gemak bij is en niet schrikachtig of nerveus.
Uiteraard ga je niet met je kat wandelen langs een drukke weg of in het centrum, je laat hem uit op plekken waar hij het naar zijn zin zal hebben: een veld, een park of een rustig bospad.
Wil je je kat alleen in de tuin uitlaten? Dan kun je overwegen om een stevige draad te spannen over het midden van je tuin en de lijn van het tuigje hieraan te bevestigen. Het is wel aan te raden om je kat ook dan scherp in de gaten te houden, ook al laat hij zichzelf als het ware uit. Katten kunnen rare sprongen maken en zichzelf snel in de problemen brengen.
Bekijk onze selectie behuizing voor uw cavia : h1 { font-size: 25px; } Bekijk onze selectie behuizing voor uw cavia: </html Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686644811848", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000042104457","familyId":"","siteId":"1058902","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Kattentuigje%2C%20borstharnas%20voor%20de%20kat%20-%20zwart%20...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686644947134", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000132351032","familyId":"","siteId":"1058902","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Zootic%20Kattentuigje%20met%20Leiband%20Riem%20Kattenhar...","linkSubId":""};

kat tuin uitlaten

 

Ook interessant voor jou:

Zo maak je een katvriendelijk balkon

Waarom spelen zo belangrijk is voor katten

 

 

nieuwsbrief