Kun je een balkon katvriendelijk maken? Zeker! Zorg ervoor dat je kat kan spelen, rusten en er afleiding vindt. Met een kattennet maak je het balkon veilig.

 

Een katvriendelijk balkon is veilig met kattennet

Wanneer je jouw balkon katvriendelijk wil maken, is de veiligheid het eerste waar je naar kijkt. Er komen namelijk veel valpartijen voor doordat een kat de sprong naar een interessante  vogel of insect waagt. Met een kattennet – ook welk balkonnet genoemd – voorkom je heel wat ongelukken. Deze zijn verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken en bouwmarkten. Kwalitatieve kattennetten zijn bijtvast en weersbestendig. De juiste maaswijdte hangt af van de grootte van je kat en zijn drang naar avontuur.

Tip! Vraag eerst bij je verhuurder of V.V.E. (Verening van eigenaren) na of er beperkende reglementen voor het balkon zijn.

 

Klimmen, krabben en uitzicht

Een krabpaal is onmisbaar als je een balkon katvriendelijk wilt inrichten. Zorg voor een paal met liggedeelte; dan heeft je huistijger ook een rustplekje en bovendien een fenomenaal uitzicht vanaf zijn troon! Dit geeft je huistijger natuurlijke prikkels waar hij behoefte aan heeft: observeren, ruiken en luisteren in de buitenlucht. Bovendien kan hij dankzij een goed kattenmeubel ook buiten extra bewegen, zijn staart achterna zitten en markeren via zijn nageltjes.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

balkon katvriendelijk krabpaal

 

Planten zorgen voor beschutting, schaduw én prikkelen de zintuigen

Een katvriendelijk balkon leent zich prima om planten neer te zetten. Sterker nog, dat is een must! Het groen biedt je huistijger beschutting en schaduw. Maar sommige planten zijn giftig voor katten, houd daar rekening mee.

Tip! Met kattengras en kattenkruid maak je het balkon onweerstaanbaar voor je huistijger.

 

Maak ook de vloer van een balkon katvriendelijk

Wist je dat je zelfs de vloer van je balkon katvriendelijk kunt maken? Zorg dat je dier ook daar wat te snuffelen en te graven heeft voor extra interessante geurtjes. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een open kattenbak die je met grond en gras met weidebloemetjes vult. Door af en toe wat snoepjes in de grond te verstoppen verras en stimuleer je je kat extra.

Tip: Voor katten met overgewicht wissel je de snoepjes voor brokjes, deze haal je dan vervolgens van het dagelijkse rantsoen af.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

balkon katvriendelijk water

 

Water, water en nog eens water

Katten zijn doorgaans geen gulzige drinkers maar zonder drinkwater kunnen ze natuurlijk niet. Zorg dat je kat ook op je balkon een waterbakje vindt en ververs dit regelmatig.

Met deze watertips maak je het water interessanter wanneer je kat echt een moeilijke drinker is.

 

Creatief aan de slag

Wees vooral creatief wanneer je een balkon katvriendelijk inricht en wissel zo nu en dan ook met materialen. Daardoor blijf je de zintuigen van je kat prikkelen. Leuke kattenspeeltjes mogen natuurlijk ook niet aan de buitenplaats ontbreken en jij weet als geen ander wat je huisdier triggert. Daag je kat op het balkon eens uit met nieuw, zelfgemaakt speelgoed. Het zal zijn nieuwsgierigheid wekken en maakt jullie terras nog interresanter.

 

Voor de beste verzorging van je kat

Andere interessante artikelen om je kat het allerbeste leven te kunnen geven:

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine