Kun je een balkon extra leuk inrichten voor katten? Zeker! Zorg ervoor dat je huistijger er kan spelen, rusten en er afleiding vindt. Met een kattennet maak je het balkon een veilige plek voor je huisdier.

 

Een katvriendelijk balkon is veilig met kattennet

Wanneer je jouw balkon katvriendelijk wil maken is de veiligheid het eerste waar je naar kijkt. Er komen namelijk veel valpartijen voor doordat een kat een sprong naar die interessante vogel of een plagend insect waagt. Maar met een kattennet – ook welk balkonnet genoemd – voorkom je heel wat ongelukken, deze zijn verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken en bouwmarkten. Kwalitatieve kattennetten zijn bijtvast en weersbestendig. De juiste maaswijdte – het aantal gaten per oppervlakte – hangt af van de grootte van je kat en zijn drang naar avontuur.

Tip! Vraag eerst bij je verhuurder of V.v.e. (Verening van eigenaren) na of er beperkende regels zijn voor wat je wel en niet aan je balkon mag veranderen.

 

Klimmen, krabben en uitzicht

Een krabpaal is onmisbaar als je een balkon katvriendelijk wilt inrichten. Zorg voor een paal met liggedeelte; dan heeft je huistijger ook een rustplekje en bovendien een fenomenaal uitzicht vanaf zijn troon! Dit geeft je huistijger bovendien de natuurlijke prikkels waar hij behoefte aan heeft: observeren, ruiken en luisteren in de buitenlucht. Ook kan je kat dankzij een goed kattenmeubel buiten alsnog extra bewegen, zijn staart achterna zitten en zaken markeren met zijn nageltjes.

 

balkon katvriendelijk krabpaal

 

 

Planten zorgen voor beschutting, schaduw én prikkelen de zintuigen

Een katvriendelijk balkon leent zich prima om planten neer te zetten. Sterker nog, dat is een must! Het groen biedt je huistijger beschutting, schaduw en interessante geurtjes. Maar let op: sommige planten zijn giftig voor katten, houd daar rekening mee.

Tip! Met kattengras en kattenkruid maak je het balkon onweerstaanbaar voor je huistijger.

 

Denk ook aan je kat bij de vloer van je balkon

Wist je dat je zelfs de balkonvloer interessant kunt maken voor je kat? Zorg dat hij ook daar wat te snuffelen en te graven heeft. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een open kattenbak die je met grond en gras met weidebloemetjes vult. Door af en toe wat snoepjes in de grond te verstoppen verras je je huistijger en blijf je hem stimuleren.

Tip: voor katten met overgewicht verwissel je de snoepjes voor brokjes, deze haal je dan vervolgens van hun dagelijkse voerporties af.

 

balkon katvriendelijk water

 

Water, water en nog eens water

Katten zijn doorgaans geen gulzige drinkers maar zonder drinkwater kunnen ze natuurlijk niet. Zorg er daarom voor dat je kat ook op je balkon een waterbakje vindt en ververs het drinkwater regelmatig.

Met deze watertips maak je het water interessanter wanneer je kat echt een moeilijke drinker is.

 

Creatief aan de slag

Wees vooral creatief wanneer je van je balkon een kattenparadijsje maakt, en wissel zo nu en dan ook met materialen. Daardoor blijf je de zintuigen van je kat prikkelen. Leuke kattenspeeltjes mogen natuurlijk ook niet aan de buitenplaats ontbreken en jij weet als geen ander wat je huisdier triggert. Daag je kat op het balkon eens uit met nieuw, zelfgemaakt speelgoed. Het zal zijn nieuwsgierigheid wekken en maakt jullie terras nog leuker voor je kat.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips