Katten zijn kieskeurig met drinkwater. Misschien wil je kat niet drinken omdat zijn waterbakje op de verkeerde plaats staat. Of hij vindt het water niet aantrekkelijk. Maar daar zijn trucjes voor te bedenken. We helpen je op weg….

 

Je kat wil niet drinken, maar hoeveel water heeft hij nodig?

Water is onmisbaar voor katten, toch drinken ze maar weinig. Hun voorouders leefden in zeer droge gebieden. Daarom kunnen onze huistijgers hun waterhuishouding nog steeds voor een groot deel regelen via het zout – en waterherstel van de nieren. Ze kunnen hun urine sterk concentreren en verliezen daardoor weinig vocht.

De dagelijkse waterbehoefte van een gezonde kat:  30-40 milliliter per kilo lichaamsgewicht

 

Vocht in kattenvoer

Als je kat voornamelijk natvoer eet, dekt dit al een groot deel van zijn vochtbehoefte. Toch is droogvoer voor gezonde katten doorgaans een betere keuze omdat dit hen helpt hun gebit te onderhouden. Wat natvoer door het droogvoer mengen is een goede methode om je kat wat extra vocht op te laten nemen.

Ik wil meer weten over het gebitsverzorging bij katten

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

kat wil niet drinken drinkbak

 

Zet drinkbak op de juiste plaats

Vaak wordt het waterbakje naast het voerbakje gezet. Maar een kat wil meestal niet drinken als hij op diezelfde plaats gegeten heeft. Dit is ingegeven door zijn natuur. Katten in het wild zorgen er voor dat hun drinkplaats ver verwijderd is van de plek waar ze eten. Waarschijnlijk proberen ze zo vervuiling van hun drinkwater te voorkomen.

Plaats voor je kat meerdere waterbakjes, op verschillende plaatsen, ver weg van zijn voerbakje. En let er bovendien op dat het drinkwater niet in de buurt van de kattenbak staat.

 

De kwaliteit van het water

In principe kun je je kat gewoon leidingwater geven, de kwaliteit van ons drinkwater is immers hoog. Maar als het leidingwater in jouw regio relatief veel nitraat of chloor bevat, kun je beter overstappen op mineraalwater of speciaal drinkwater voor katten. Dat is verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

kat wil niet drinken smaakje

 

Maak het water extra lekker met een smaakje

Wanneer zijn water lekker geurt en smaakt, vindt je kat zijn water een stuk aantrekkelijker. Dit kun je het beste doen door een beetje bouillon toe te voegen. Maar let op! Dit moet wel bouillon zijn die je zelf hebt getrokken zonder zout of andere toevoegingen. Voor de zekerheid zeef je de bouillon voordat je het aan het drinkwater toevoegt.

 

Zorg voor een brede drinkbak

Een kat wil niet drinken als het waterbakje te smal is. In een smalle bak raken zijn snorharen de  rand zodra hij drinkt, deze raken dan overprikkeld. Dit wordt ook wel snorhaarvermoeidheid genoemd en kan ook bij een voerbakje voorkomen.

Ik wil meer weten over snorhaarvermoeidheid

 

Extra tip: stromend water is onweerstaanbaar

Wil je kat niet uit zijn waterbak drinken? Misschien vindt hij het stilstaande water gewoon niet interessant. Probeer eens een waterfonteintje uit. Het bewegende water is voor veel katten onweerstaanbaar en geeft een extra stimulans om te drinken.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding…

kat wil niet drinken water

 

Wanneer naar de dierenarts?

Heb je verschillende dingen geprobeerd, maar lukt het niet om je kat te laten drinken? Neem dan contact op met de dierenarts. Een vochttekort kan namelijk leiden tot allerlei blaas – en nierproblemen.

Ga ook naar de dierenarts als je kat juist veel drinkt. Dat kan een symptoom zijn van een ziekte, bijvoorbeeld diabetes.

Lees meer over diabetes bij katten

 

De 9 dingen die katten nodig hebben

Naast de juiste drinkbak op de goede plaats, hebben katten natuurlijk nog meer dingen nodig voor een gezond en gelukkig leven. Hart voor Dieren heeft ze voor je op een rij gezet.

Check de 9 dingen die katten nodig hebben

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine