De snorharen van de kat zijn uiterst gevoelig. Ze registreren elke beweging en sturen die door naar de hersenen. Zo weten katten tijdig een mogelijke gevaren maar ook prooien te signaleren. van levensbelang dus! Maar al die prikkels kunnen voor een kat ook te veel worden. Wist je dat ronde, diepe voerbakjes voor snorhaarvermoeidheid kunnen zorgen, waardoor je kat zijn brokjes laat liggen? 

 

Snorharen als derde oog

De tastzin is niet alleen ’s nachts belangrijk voor katten. De snorharen dienen ook als alternatief voor de ogen in dode hoeken. Dus alle plekken waar de kat niet kan kijken omdat zijn neus daarbij in de weg zit. Zo omhullen de gevoelige haren als het ware de buit terwijl die door de kat naar een veilige plek wordt gesleept. Of de jonge dieren, als de moederkat ze bij het nekvel pakt en met hen rondloopt.

 

Als snorharen ontbreken…

Snorharen zijn voor katten van levensbelang. Geen wonder dus dat zij die altijd heel zorgvuldig en uitgebreid zullen verzorgen. Maar soms kunnen deze ‘voelsprieten’ verloren gaan, bijvoorbeeld door een brand of heftig gevecht. Zonder zijn snorharen, voelt een kat zich heel onzeker. Hij zal geneigd zijn om vooral in de buurt van zijn bekende territorium te blijven en mogelijk niet meer naar buiten durven te gaan.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

snorharen kat

 

Snorhaarvermoeidheid door overprikkeling

‘Whisker Fatigue’ of snorhaarvermoeidheid, zo noemen Amerikaanse wetenschappers een fenomeen dat blijkbaar bij steeds meer katten voorkomt. Ze gooien hun voer uit de bak en eten het op de grond op. Of ze nemen een paar hapjes en laten de rest liggen. De kommetjes zijn volgens de onderzoekers de oorzaak hiervan. Als het voerbakje rond en diep is, stoot de kat tijdens het eten voortdurend de snorharen aan de randen, ongeacht hoe ze die haren houdt.

Aangezien  snorharen heel gevoelig zijn en reageren op elke aanraking, raken ze na verloop van tijd overprikkeld. Het gevolg is dat de kat na verloop van tijd de eetlust verliest, het eten laat staan of het voer met de poten uit de kom haalt. Wie dat probleem herkent, kan het heel gemakkelijk oplossen. Geef het voer gewoon op een bord of in een ovale of rechthoekige schaal.

 

Het geheim van goed verzorgde kattennagels

Naast snorharen zijn ook de nagels onmisbaar voor de het welzijn van je kat. Vaak kan je huistijger de verzorging daarvan prima alleen af, maar oude katten of binnenkatten hebben daar wel hulp bij nodig. Ontdek hoe je kattennagels zelf kunt knippen en wat je moet doen bij een ingegroeide of gescheurde nagel… Ja, ik wil kniptips.

 

 

 

bron: Hart voor Dieren Magazine