De nagels knippen bij een kat is vaak alleen nodig bij binnenkatten. Huistijgers die dagelijks buiten komen slijten hun nageltjes onder meer aan straatstenen en boomstronken. Alhoewel  oude buitenkatten  soms minder actief zijn en bij hen de nagels ook geknipt moeten worden.

 

Hoe vaak moet je bij katten nagels knippen?

Hoe vaak het nagels knippen bij een kat gedaan moet worden, verschilt. Bij actieve binnenkatten gaat het vaak om een paar keer per jaar. Toch is het belangrijk de lengte van de kattennagels regelmatig te controleren. Te lange nagels maken het lopen voor een huistijger moeilijker en kunnen zelfs wondjes en ontstekingen veroorzaken.

Tip: Zorg met o.a. een krabpaal dat je kat ook binnenshuis zijn nagels kan slijten.

 

Gebruik een nagelschaar voor katten of een vijl

Voor de nagelverzorging gebruik je een nagelschaar voor katten of een vijl. Beiden zijn bij de dierenspeciaalzaak verkrijgbaar.

De meeste katteneigenaren geven de voorkeur aan het nagelschaartje. Met een vijl ben je meestal langer bezig en maar weinig katten kunnen dit geduld op kunnen brengen.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

nagels knippen bij een kat

 

Zo moet je de nagels knippen bij een kat

Zorg dat je zelf ontspannen bent. Wanneer je zelf gespannen of zelfs zenuwachtig voor dit klusje bent, zal je kat dit aanvoelen en zelf onmogelijk rustig blijven zitten.

 

  • Houd je kat op een ontspannen manier vast
  • Pak een teentje vast en knijp zacht op zijn voetkussentje; hierdoor komt de nagel tevoorschijn
  • Knip een stuk van het dode deel van de nagel af
  • Werk alle nageltjes af en beloon je huistijger na afloop

 

Tip: als je het lastig vindt om je kat vast te houden en tegelijkertijd zijn pootje stil te houden, vraag dan aan iemand om je te helpen. Een worsteling van handen, armen en kattenpoten zal de stress voor je dier onnodig verhogen.

 

Hoe herken je het dode en het levende deel van een kattennagel?

Moet je de nagels bij een kat knippen, zorg dan dat het verschil tussen het dode en het levende deel van de kattennagel duidelijk is. Alleen in het dode deel mag je knippen, want het levende deel is nog doorbloed en heel gevoelig.

Heeft je kat lichte nagels? Dan herken je het dode deel aan de witte kleur, het levende deel zal donkerroze zijn. Bij katten met donkere nagels is er amper verschil tussen de beide delen te zien. Het beste is om hun nagels door een trimmer of dierenarts te laten knippen. Wil je dit toch zelf doen? Knip dan alleen het uiterste puntje van de nagel af.

 

EHBO kattennagels:

De nagels knippen bij een kat is een secuur klusje, maar een ongelukje is niet altijd te voorkomen. Bloed het pootje nadat je een kattennagel geknipt hebt? Druk met een steriel gaasje op het wondje en neem direct contact op met de dierenarts.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

nagels knippen bij een kat 2

Ingegroeide – of gescheurde nagel

Een ingegroeide nagel is in de huid van het teentje gegroeid. Het is belangrijk dat je daar niet zelf mee aan de slag gaat, maar dit door de dierenarts laat doen.

 

Bij een gescheurde kattennagel hangt het van de ernst af, wat je moet doen. Is het slechts een minuscuul scheurtje? Knip dan het kleine puntje af. Is de nagel ver ingescheurd, raadpleeg dan de dierenarts.

 

Ontsteking nagelbed

Een te lang onopgemerkte ingegroeide of ingescheurde nagel, kan uiteindelijk leiden tot een ontstoken nagelbed. Maar ook een schimmelinfectie of onderliggende ziekte kan hiervan de oorzaak zijn.

Door de ontsteking kan je kat veel aan zijn pootje likken en bijten. Overigens zijn er ook nagelbijters onder katten, maar als je dier dit normaal gesproken niet doet, is het een mogelijk symptoom. Net als het mank lopen. Dit zie je vooral bij katten bij wie de ontsteking al wat verder gevorderd is. En uiteindelijk kan de ontsteking ook een stinkende geur af gaan scheiden.

Neem direct contact met je dierenarts op als je een infectie vermoedt.  De behandeling zal waarschijnlijk uit antibiotica bestaan, maar in sommige gevallen zijn verdere stappen noodzakelijk.

 

Meer tips voor katteneigenaren

Verdiep je ook de andere informatie over de verzorging, gezondheid en het gedrag van katten.

Ja, ik wil verder lezen over katten.

Feestdagen korting Hart voor Dieren abonnement

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine