De kattentaal hangt deels af van of er met een mens of soortgenootje gesproken wordt. Om ons iets duidelijk te maken gebruiken katten vooral het miauwen, onderling spreken ze vooral middels hun lichaamshouding of geur. En daarbij kan een klein verschil al een totaal andere betekenis hebben…

 

Kittens leren al vroeg een kattentaal voor mensen

Kleine kittens hebben al snel in de gaten dat mensen veel sterker op stemgeluid reageren dan op lichaamstaal of geurboodschappen. Als ze in huiselijke kring opgroeien ontwikkelen ze dan ook al snel een aangepaste kattentaal voor hun ‘personeel’.

 

Wat zegt een kat met het spinnen?

Aan het geluid van spinnen dat normaal eerder grommend klinkt, voegen katten licht kirrende klanken toe. Daarmee zeggen ze “Ik voel me heel prettig, ga zo door, je doet het goed. Het spinnen kan ook een vragend karakter hebben. De kat strijkt langs onze benen en spint. Of ze gooit zich op haar rug en draait zich even heen en weer terwijl ze spint. Daarmee maakt zij duidelijk: ik wil geaaid worden!

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

Kattentaal van spinnen

 

Kirren zonder spingeluid

Het ‘kirren’ kan ook zonder spingeluid worden gehoord. De meeste katten gebruiken dit als liefdesverklaring tussendoor. Ze laten je daarmee merken dat ze tevreden zijn met ons en hun leven. Bijzonder goedgemanierde katten kirren een bedankje wanneer je hun maaltijden bereidt, wanneer ze je begroeten bij het thuiskomen en wanneer jullie samen op de bank kruipen.

 

Kattentaal: een compleet repertoire aan miauwgeluidjes

Wil je weten wat je kat bedoelt wanneer hij miauwt, houd dan je oren goed gespitst. De toonhoogte, duur en zelfs de hardheid waarmee je huistijger miauwt, vertellen je wat er aan de hand is. Onderzoekers hebben tot nu toe zestien verschillende melodieën geanalyseerd. Daartussen zaten ook enkele ‘liedjes’ die verder geen andere kat zong en die dus als individueel voorgedragen solo’s mogen worden gezien. De meest voorkomende miauwtjes in kattentaal:

  • Korte, zachte miauwtjes: Ik wil gewoon aandacht!
  • Korte, maar luidere, gekrenkte miauwtjes: Ben je de tijd vergeten? Het is mijn vaste etenstijd, speeltijd of slaaptijd. Het lijkt wel of je niet aan mij denkt!
  • Langgerekte, herhaaldelijke miauwen: Hallo, hoor je mij wel, ik ben het er niet mee eens! De deur is gesloten, de zetel op mijn vensterbank is bezet of het eten staat mij niet aan. Aanhoudend miauwen kan ook op pijn wijzen.
  • Schrille, schreeuwende miauw: Ik schrik van een hard geluid, omdat mijn staart opeens klem zit of ik ergens op trap wat mij pijn blijkt te doen.
  • Van hoog naar laag miauwen: Ik ben bang.

 

Pssst… Bekijk de video Kattenpraat voor het betere miauw-werk!

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

Kattentaal miauwen

 

Ook de stilte van katten spreekt

Ook de stilte van een kat kan betekenis hebben. Aanhoudende pijn en leed (anders dan de schrikreactie bij een korte, felle pijn) drukken heel wat katten namelijk niet uit met hun stemgeluid. Wanneer ze ziek zijn of andere gezondheidsklachten hebben, trekken ze zich eerder terug. Als ze het miauwen wel inzetten om je hun pijn duidelijk te maken, zal dit een aanhoudend miauwen zijn. Ook het ‘markeren’ kan een teken van malaise zijn. Raadpleeg bij twijfel de dierenarts.

 

Het blazen om iets op afstand te houden

Wanneer je kat blaast, is hij waarschijnlijk ergens bang voor dat hij door het blazen op afstand probeert te houden. Kom nu niet te dichtbij en probeer je kat af te leiden met een speeltje en benader hem voorzichtig.  Zou je in dit geval te direct contact zoeken, dan gaat je huistijger waarschijnlijk in de aanval om zichzelf te verdedigen.

 

Kattentaal: wat zegt de kattenstaart?

De houding van een kattenstaart zegt soms meer dan duizend miauwtjes. Een dikke staart laat zien dat je kat angstig is, daarbij zal hij vaak een hoge rug opzetten en zullen zijn pupillen opvallend groot zijn. Met het hard heen en weer zwiepen met zijn staart, laat je kat zien dat hij boos is. De haren in zijn schouders en nek zullen recht overeind staan. Misschien gromt hij en laat hij zelfs z’n tanden zien.

Het loom heen en weer zwaaien met de staart terwijl je kat ergens rustig ligt, laat zien dat hij ontspannen maar toch alert is. Houd je kat zijn staart recht omhoog en geeft hij kopjes? Daarmee vertelt hij dat je zijn beste vriend bent en graag geaaid wordt.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

Kattentaal wat zegt staart?

 

Katten bijten niet zonder reden

Het bijten is een vast onderdeel van de kattentaal, alleen willen wij mensen dit signaal nogal eens verkeerd oppikken. Vaak wordt het gezien als pure ondeugd van een huistijger, maar dit dier hapt zelden zonder goede reden. Je kat bijt:

  • Omdat hij bang is voor dat wat op hem afkomt.
  • Wanneer hij wil vluchten maar geen kant op kan (dit zien we vaak in het contact met kinderen).
  • Om kitten te beschermen.
  • Vanwege opgebouwde spanning waardoor hij dreiging ervaart.
  • Omdat hij je handen en voeten als prooi is gaan zien, wat kan gebeuren als je deze vaak inzet tijdens het spelen.

 

Hoe communiceer jij met je kat?

Nu we de kattentaal vertaald hebben naar onze taal, is het tijd om de tegenovergestelde richting te behandelen. Want hoe maak jij zelf je kat op een goede manier iets duidelijk? We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: niet door te straffen. Katten zijn namelijk zeer gevoelig voor stress en weten de spanning bij mensen feilloos op te pikken.

Beloon je kat wanneer hij iets goed doet. Dit kan met een kattensnack maar kies er ook regelmatig voor om je dier te belonen met een flinke knuffel of aai over zijn kopje. Doet je kat iets waar je niet blij mee bent, laat hem dan zien hoe het wel moet én beloon hem zodra hij het goed doet. Heel belangrijk is om in de kattentaal wel consistent te blijven, corrigeer dus iedere keer op dezelfde manier.

 

Meer informatie over katten

Leer naast de kattentaal ook alles over de gezondheid, het lichaam en de verzorging van je kat, met de katteninformatie op hartvoordieren.nl

Bron: Hart voor Dieren Magazine