Katten spinnen uit tevredenheid, maar er zijn nog veel meer redenen waarom de dieren dit vibrerende geluid maken. Leer je kat beter kennen door je in zijn spingedrag te verdiepen, en ontdek het mysterie rondom dit geluid.

 

Hoe ontdekt een kat het spinnen?

Als de moederpoes haar pasgeboren baby’s likt en verzorgt, blijft ze spinnen. Een zacht trillend geluid van de kittens volgt als antwoord en getuigt van hun tevredenheid. De kleintjes associëren het geluid vervolgens voor de rest van hun leven met welzijn en veiligheid.

 

Ga door!

Katten laten zien dat ze volledig tevreden zijn als ze geaaid worden, op schoot mogen liggen of met hun gespin tegen hun mensen aan te kruipen. Hiermee geven ze aan dat ze de fysieke nabijheid van hun baas fijn vinden. Tegelijkertijd is het ook een aanmoediging – of beter gezegd, in kattentaal, een eis –  dat een hand doorgaat met kriebelen of aaien.

 

Vrede sluiten

Spinnen is ook een rustgevend signaal: als twee katten net ruzie hebben gemaakt of één van hen de weg naar de beste slaapplaats blokkeert, spint de ene kat terwijl hij de kop van de ander likt. Als de ander dat tolereert, is er weer vrede.

 

katten spinnen vrede sluiten

 

Wanneer krijg ik mijn zin?

Als katten iets van ons willen, kijken ze ons recht aan en spinnen en miauwen ze. Dat is aangeleerd gedrag en de dieren weten dat we dit gedrag niet kunnen weerstaan. Wij mensen zijn haast niet opgewassen tegen het uithoudingsvermogen van een bedelende kat, we geven dan ook negen van de tien keer toe.

 

Spinnen als medicijn

Katten met spier- of zenuwpijn, of met beschadigde botten, spinnen zichzelf letterlijk beter. De trillingen die het geluid teweegbrengt hebben namelijk een gezondheidsbevorderend effect. Gebroken botten genezen sneller, spieren en pezen worden losgemaakt door de vibratie en de pijn verdwijnt geleidelijk. Dit is inmiddels wetenschappelijk bewezen.

 

Ik wil je troosten

Met hun gevoelige zintuigen nemen katten de stemming van hun mensen waar. Ze voelen wanneer we verdrietig of ziek zijn en zoeken onze nabijheid dan op. Daarbij spinnen ze en wrijven met hun hoofd tegen ons aan. Vervolgens daalt onze bloeddruk en wordt ons humeur verbeterd door de aanmaak van gelukshormonen. Dit gebeurt tegelijkertijd ook in het lichaam van de kat.

 

spinnen kat troost

 

Een compleet kattenkoor

Wanneer een dier in een groep katten begint te spinnen, duurt het niet lang voordat de hele groep dat voorbeeld volgt. Het ontspannende effect verspreidt zich naar iedereen. Bij boerderijkatten kun je bijvoorbeeld zien hoe ze elkaar en zichzelf in slaap spinnen. Een heel rustgevend tafereeltje.

 

Om te kalmeren

Na een schok of een heftige gebeurtenis kruipen veel katten weg in een schuilplaats, waar ze beginnen te spinnen. Katten die gestrest zijn door lawaai of teveel drukte in hun omgeving, zetten het vibrerende geluid ook intensief in. Dit heeft een soortgelijk effect als ‘Ommm’ bij ons mensen wanneer we mediteren. De hartslag en polsslag vertragen, de ademhaling wordt weer gelijkmatig. Oftewel; de stress verlaagt en de kat kalmeert.

 

Hoe werkt spinnen eigenlijk?

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe en waarmee katten precies spinnen. Er zijn verschillende theorieën, maar geen hard bewijs. Impulsen van de strottenhoofdspier zijn mogelijk, waardoor de glottis gaat trillen. Een andere optie zou zijn dat de ademlucht langs het tongbeen strijkt en zo de trillingen in gang zet. Andere onderzoekers suggereren weer dat huidflappen in de buurt van de stembanden als extra stembanden werken en door ademhaling in beweging worden gebracht.

 

Niet iedere katachtige kan het

Niet alle leden van de kattenfamilie kunnen spinnen, alleen de zogenaamde kleine katten. Grote katachtigen zoals leeuwen, tijgers en luipaarden kunnen in plaats daarvan brullen. Iets wat onze huiskatten niet lukt.

Bron: Hart voor Dieren