We kennen het allemaal: een zonnige dag, een heerlijke wandeling met je hond door het park, of misschien zie je een kat buiten dartelen over de straat. Maar wist je dat dat ogenschijnlijk onschuldige asfalt waarop ze lopen, stiekem een echte bedreiging kan zijn voor de pootjes van je trouwe viervoeter?

Waarom is asfalt gevaarlijk?

Asfalt kan in de zomermaanden ontzettend heet worden, veel heter dan de luchttemperatuur zelf. Waar wij mensen het vaak nauwelijks voelen door schoenen, zijn honden en katten met hun kwetsbare pootkussentjes veel gevoeliger. Temperaturen op asfalt kunnen gemakkelijk oplopen tot 50 à 60 graden Celsius en dat is genoeg om brandwonden te veroorzaken.

De gevolgen voor honden

Honden hebben pootkussentjes die bescherming bieden, maar deze zijn niet gemaakt om lang op gloeiend heet asfalt te lopen. Brandwondjes, blaren en gescheurde huid kunnen het gevolg zijn. Dit kan erg pijnlijk zijn en bovendien infecties veroorzaken als het niet goed behandeld wordt.

Je hond kan ook schrikken en plotseling stoppen met lopen of zelfs gaan hinkelen, maar soms is het moeilijk te zien dat ze pijn hebben. Daarnaast kan het lopen op heet asfalt leiden tot oververhitting en uitdroging, omdat je hond sneller uitgeput raakt.

En wat met katten?

Hoewel katten minder vaak lang op asfalt lopen, kunnen ook zij slachtoffer worden van de hitte. Katten zijn vaak behendiger en vinden sneller schaduwplekken, maar jonge katten of zwerfkatten lopen juist meer risico. Katten kunnen ook brandwonden aan hun pootjes oplopen, vooral als ze ’s middags of vroeg in de avond op hete straten lopen. Houd je kat tijdens de hete uren beter binnen of in een veilige tuin. Met deze tips voor een leuke kattenhoek in de tuin is dat zeker geen straf!

Hoe help je je viervoeter?

  • Check het asfalt: leg de achterkant van je hand 5 seconden op het asfalt. Als het te heet is voor jou, is het dat ook voor je dier.

  • Kies het juiste moment: wandel bij voorkeur vroeg in de ochtend of ’s avonds, als de temperatuur wat is gezakt.

  • Zoek schaduwrijke routes: bomen en gras bieden verkoeling voor pootjes én lijf.

  • Houd het kort: maak de wandeling korter op hete dagen.

  • Gebruik beschermende middelen: er zijn speciale pootbeschermers en waxen die je kunt gebruiken om de pootjes te beschermen.

  • Let op je dier: kijk goed naar je hond of kat. Lopen ze normaal of proberen ze de grond te vermijden?

Een kleine moeite, groot plezier

Door even stil te staan bij de gevaren van heet asfalt, voorkom je ongemak en pijn bij je harige vriend. Zo blijft jullie wandeling leuk en ontspannen – voor jullie allebei! Want niets is fijner dan een blije hond die vrolijk met zijn neus in de wind loopt, of een nieuwsgierige kat die rustig over de stoep sluipt zonder pijnlijke poten.