De Dierenpolitie werd afgelopen weekend geconfronteerd met flinke brandwonden bij een hond. „Dit is het resultaat van het lopen op heet asfalt. Laat uw hond met de huidige warmte alstublieft vroeg, of laat in de avond uit. Houd rekening met de extreme temperaturen!”, laat de politie Limburg weten op zowel Instagram als Facebook.

 

Asfalt kan bij een temperatuur van 25 graden in de volle zon al opwarmen tot 50 graden Celsius. Bij tropische temperaturen, boven de 30 graden, kan dat zelfs oplopen tot 60 graden. Je hoeft echter niet te rekenen om te weten of de ondergrond te warm is voor je viervoeter. Zo is er de 5 seconden regel, die heel simpel is: Houd je hand vijf seconden op heet asfalt/zand en dan weet je wat honden onder hun poten voelen. Hetzelfde geldt voor heet zand. Als jij slippers nodig hebt om erover te lopen, dan kan je hond het ook niet aan!

heet zand hond

Om aan te geven hoe warm asfalt kan zijn enkele voorbeelden:

  • Buitentemperatuur: 25 graden = temperatuur van het asfalt: 51,6 graden
  • Buitentemperatuur: 30 graden = temperatuur van het asfalt: 57,2 graden
  • Buitentemperatuur: 30,5 graden = temperatuur van het asfalt: 61,7 graden

Daarom is het beter om met warm en heet weer je hond ‘s morgens voor de hitte of ‘s avonds na de hitte uit te laten. Overdag dien je zoveel mogelijk schaduw op te zoeken waar de hond zijn/haar behoefte kan doen. Daarnaast is wandelen over gras aan te raden omdat dit veel koeler is dan het warme asfalt of heet zand.

Witte of roze voetzooltjes?

Heeft jouw hond witte of roze voetzooltjes, let dan extra goed op. Deze zijn namelijke gevoeliger en beschadigen daarom sneller.

 

roze voetkussentjes

Nog wat praktische tips bij hitte:

* Laat je hond zwemmen in schoon water. Ga geen drukke apporteerspelletjes in het water doen, dan kan je hond alsnog oververhit raken.
* Overweeg een koelmatje of -halsband/bandana.  
* Borstel je hond dagelijks, hiermee haal je losse haren weg, wat goed is voor de verkoeling.
* Tijdens een autorit natuurlijk de airco aan, plus eventueel een kleine autoventilator vlakbij de hond.
* Heeft je hond een korte vacht? Dan kun je overwegen een speciale hondenzonnebrandcrème aan te schaffen om verbranding van de huid te voorkomen.

 

Foto’s: Politie Limburg, Shutterstock

Lees ook:
* Hond afkoelen – zomertips
* Kat afkoelen – zomertips

 

nieuwsbrief veedieren