Katten zijn kritisch. De een wat meer dan de ander, maar het verschijnsel dat een kat zijn neus ophaalt is waarschijnlijk geen enkele kattenbaas vreemd. Hoe om te gaan met een kritische kat? Wij geven tips!

Je zult je kritische kat waarschijnlijk nooit helemaal begrijpen, maar de oorsprong van de kat verklaart heel veel. Het zijn echte jagers! De bouw en het gedrag van katten beamen dit duidelijk. Zo ook de voorkeur voor eten; het liefst eten ze iedere dag een vers visje of lekker stuk vlees.

 

Jong geleerd…

Je zou zeggen ‘variatie doet eten’, toch is dit bij veel katten niet het geval. Het is afhankelijk van wat je kat gewend is. Als ze als kitten al gevarieerd at, dan went ze op latere leeftijd waarschijnlijk ook beter aan verschillende smaakjes. Als ze als kitten maar één soort voeding at, dan zal ze later ook minder snel aan ander eten kunnen wennen. Het gezegde ‘jong geleerd, oud gedaan’ gaat voor een kat zeker op. Vraag altijd aan de vorige eigenaar of bij het asiel wat je kat als kitten at, dan weet je zeker wat ze lekker vindt. Wil je haar toch aan een nieuwe voeding laten wennen? Meng dan wat oude voeding door de nieuwe voeding, zo laat je haar geleidelijk wennen aan de nieuwe smaak.

Vervanging van vis en vlees

Zelfs de meest kritische kat hoef je niet iedere dag te verwennen met verse vis of vers vlees. In de loop der tijd is het spijsverteringsstelsel en het voedingsgedrag van katten namelijk zo aangepast dat brokjes en natvoer ook erg goede voeding voor je kat zijn. Brokjes versterken het gebit en natvoer is belangrijk voor het opnemen van vocht. Daarnaast ontbreekt de smaak van vis en vlees meestal niet in natvoer. WHISKAS® Casserole is bijvoorbeeld in heel veel lekkere vis- en vleessmaken verkrijgbaar. Een afwisseling van droog en natvoer is het best voor je kat.

 

Sterk reukvermogen

Katten ruiken 14 keer (!) beter dan mensen. Dit verklaart voor een groot deel de voorkeuren van je kritische kat. Om een kritische kat tot het eten te verleiden hebben de stukjes van een heerlijke superieure geur, die je kat echt niet kan weerstaan.

Een bijzonder kenmerk van een kattenneus is dat ze ruikt wanneer stikstof in het eten zit. Ze kunnen hierdoor goed beoordelen of iets nog eetbaar is of niet. Het kan zijn dat het eten niet meer zo vers of zelfs al bedorven is, terwijl wij denken dat het nog wel goed is. Ook ruiken katten precies wanneer het eten onnatuurlijk is, daarom voegt WHISKAS® geen kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen toe aan de voeding. Natvoer dat ruikt én smaakt als vlees laat ze echt niet staan! Ook voor ons als kattenbaasjes heeft WHISKAS® Casserole een aangename geur. Zo zijn zowel jij als je kat tevreden; twee vliegen in een klap!

Eten opwarmen

Lukt het je niet om je kritische kat te laten eten? Warm het eten dan een beetje op. Hierdoor komen de heerlijke geurstoffen weer naar boven en dat wekt de eetlust op.

 

Rustige omgeving

Staat haar etensbakje in een drukke omgeving, waar ze vaak gestoord wordt tijdens het eten of staat haar bak dicht bij het voerbakje van je andere kat? Zorg dan dat ze wat rust en ruimte krijgt. Een kat eet het liefst alleen, op een plek waar ze niet gestoord wordt.

 

Kritische kat? Heb geduld

Sommige katten blijven kritisch. Laat je niet te snel overhalen tot het weggooien van eten, dat is zonde. Laat het eten beter een paar uur staan; wanneer je geen alternatief aanbiedt, eet ze het misschien wel op.

Even checken

Kritische kat of niet, het is én blijft jouw lieve tijger waar je zo goed mogelijk voor wilt zorgen. Check dus eerst of ze niet ergens last van heeft. Misschien heeft ze bijvoorbeeld wel kiespijn, is ze verkouden en ruikt ze niets. Of heeft ze net een lekkere muis op zitten eten buiten en zit ze vol. Check dit altijd voordat je overgaat op ander voedsel.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met WHISKAS®