Hoe kies je een goede krabpaal en waar zet je hem neer? Natuurlijk moet je kat er goed aan kunnen krabben, maar krabpalen hebben nog veel meer functies voor onze huistijgers. Wij helpen je kiezen. Alles over de juiste grootte, vorm, materialen en standplaats. Ook voor zwaardere katten zoals de Maine Coon.

Krabpaal heeft voor kat meerdere functies

Bij een krabpaal denk je misschien vooral aan het scherpen van kattennagels. Maar  een goed kattenmeubel heeft nog veel meer functies voor je kat:

  • Een rustig plekje om zich terug te trekken;
  • Spieren trainen en strekken;
  • Avontuurlijke speelplaats;
  • Markeren van een eigen plek en nagelonderhoud.

Houd de verschillende functies van een krabpaal in je achterhoofd om een goedmeubel en de juiste standplaats te kiezen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

krabpaal functies

 

Grootte, vorm en kleur

Krabpalen voor katten zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende groottes, vormen en kleuren. De verschillende kleuren zijn met name bedoelt als lokkertje voor de kattenbaasjes, die willen vaak een meubel dat bij de rest van het interieur kleurt. Maar de juiste grootte en de vorm zijn ook voor onze huistijgers van belang en onder meer afhankelijk van hun leeftijd en ras.

Check ook de andere dingen die katten nodig hebben

 

Voor elk type kat: modulen voor verschillende levensfases

De behoeften van een kat veranderen gedurende zijn hele leven en daarmee ook de juiste vorm en grootte van een krabpaal. In zijn jonge jaren zal het meubelstuk je huistijger vooral moeten prikkelen en avontuurlijke uitdagingen moeten bieden. Maar zodra hij een senior wordt, moet het vooral een veilige en makkelijke te bereiken slaapplaats zijn. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van zijn karakter en gezondheid.

Een goede oplossing bieden krabpalen die je aan kunt vullen met verschillende modulen. Zo heb je een meubelstuk dat met je kat ‘meegroeit’.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

krabpaal levensfase

 

De juiste hoogte stam

Wist je dat de hoogte van de stam kan bepalen of je kat deze ook gebruikt? Een goede stam biedt hem naast het kunnen krabben, de mogelijkheid om zijn rug helemaal te strekken. Voor een volwassen huistijger moet de kattenpaal daarom minimaal 80 cm hoog zijn. Voor kittens kies je bij voorkeur een lagere stam die je later kunt ophogen. Want alhoewel zij maar wat graag klimmen en klauteren, moeten ze nog leren hoe je vervolgens weer veilig op de grond komt.

 

Krabpaal voor grotere, zware katten als Maine Coons

Voor zwaardere katten, zoals bijvoorbeeld de Maine Coon en Noorse Boskat, zijn speciale krabpalen ontworpen. Hun grootte en gewicht vraagt immers om een steviger meubelstuk. Vaak heeft zo’n krabpaal dikkere stammen zodat ze meer gewicht kunnen dragen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

krabpaal oude kat

 

Stabiliteit zorgt voor veiligheid

Veiligheid is het allerbelangrijkste criterium bij de keuze vooreen krabpaal. Kies daarom altijd voor een kwalitatieve paal die stabiel is. Katten gaan immers niet zachtzinnig met hun meubelstuk om. Sterker nog, de paal is juist bedoelt om op te springen, in te spelen en aan te krabben. Maar een onstabiel exemplaar is gevaarlijk en dat zal je kat snel door hebben. Het gevolg? Hij laat het klimmeubel voor wat het eerst en kiest andere plekken uit om te krabben en te klimmen.

Tip: Maak de krabpaal aan de muur of het plafond vast voor extra stabiliteit.

 

Goede materialen voor krabpalen

Een krabpaal mag natuurlijk geen giftige materialen bevatten. Maar vermijd ook meubels met een sterk ruikende verf of lijm. De gevoelige kattenneus zal die geur namelijk oppikken en je huistijger afschrikken. Verder is het belangrijk dat de paal geen uitstekende spijkertjes of andere scherpe voorwerpen heeft.

De stam is vaak gemaakt van zeer dik karton dat omwikkeld is met sisal. Daar zijn huistijgers doorgaans gek op. Daarnaast zijn er krabpalen verkrijgbaar die volledig van hout zijn. Let er bij deze meubels specifiek op dat ze nergens kunnen splinteren.

Wil je een kattenmeubel buiten zetten? Kies dan voor een krabpaal die weerbestendig is.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

krabpaal materialen

 

Hangmatten, holen, speelmaterialen

Speelelementen als hangende balletjes en knuffelmuisjes maken kattenmeubels extra interessant. Bied je kat op zijn meubel verschillende speelelementen aan en dingen om te ontdekken, dit zal hem extra te prikkelen. De plateaus, holletjes en hangmatten in een krabpaal worden gebruikt om te rusten. Besef daarbij wel dat katten niet graag dicht bij de grond liggen en zorg zodoende ook voor hoger gelegen plateaus. Hoe groter en afwisselender de krabpaal is, hoe meer plezier je kat er aan zal beleven.

 

Juiste meubelstuk voor oudere katten

Katten op leeftijd zijn vaak wat minder soepel en hun oude gewrichten moeten ontlast worden. Geef je oudje een krabpaal waarbij hij veel treden als opstapje heeft en de plateaus dicht bij elkaar liggen. Soms heeft een oudere huistijger alleen nog behoefte aan een stam om aan te krabben en een plekje om lekker te sussen. geef seniorenkatten daarom – in tegenstelling tot hun jonge soortgenootjes – ook lager gelegen slaapplekjes.

 

Waar zet je een krabpaal neer?

De juiste standplaats is afhankelijk van je kat, maar de meeste huistijgers houden zich graag op bij hun mensen. De woonkamer is daarmee een goede plek, mits je daar een rustige hoek hebt waar je dier ongestoord kan liggen. Beschutte, hoge plekken waar je kat overzicht heeft, zijn favoriet. Zet het kattenmeubel daarom bij voorkeur naast planken of kasten, zodat je huistijger nog meer mogelijkheden heeft om de hoogte in te gaan.

Binnenkatten kun je een extra plezier doen door de paal bij het raam neer te zetten, zodat ze alsnog de buitenwereld kunnen bekijken. Maar ook hierbij heeft veiligheid prioriteit;  zorg dat het raamvenster goed beveiligd is.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

krabpaal overzicht

 

Wennen aan een nieuwe boom

Ook als een krabpaal volledig op de behoeften van je kat is afgestemd, zal hij hem waarschijnlijk in het begin negeren. Hooguit snuffelt hij er wat aan. Gloednieuwe meubelstukken zijn nou eenmaal niet populair bij huistijgers. Ze ruiken vreemd en hebben niets in hun territorium te zoeken.

Gelukkig zijn katten naast eigenwijs ook nieuwsgierig. Die nieuwsgierigheid zal de meeste huistijgers over de drempel helpen. Ook kun je je vriendje een extra handje helpen door een door jou gedragen t-shirt op het onderste plateau te leggen. Plaats bovendien ook een ongewassen kattenkleedje in één van de holletjes.

 

Populaire krabpalen

 

Regelmatig schoonmaken

Over het algemeen is het voldoende om de verschillende plateau’s, hangmatten en holletjes regelmatig grondig te stofzuigen. Bij sommige krabpalen zijn de bedjes en etagebedekking afneembaar en wasbaar. Dat is zeker belangrijk wanneer je kat ziek is geweest!

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

krabpaal zelf maken

 

Doe het zelf!

Ben jij een creatieveling die graag dingen zelf ontwerpt en in elkaar zet? Dan is het natuurlijk fantastisch om voor je kat een unieke krabpaal te maken. Gebruik hiervoor natuurlijke materiaal en houd rekening met de tips in alinea ‘Goede materialen’. Verder is ook bij innovatieve krabpalen de veiligheid van je kat het belangrijkste.

Inspiratie voor zelf te bouwen krabpalen

 

Andere interessante katteninformatie