Speelgoed, eet- en drinkbakje etc… Het is goed om een beetje overzicht te houden wat betreft de dingen die katten nodig hebben. De verleiding is immers groot om steeds meer dingen aan te schaffen waar je je huistijger mee kan verwennen. Daarbij bestaat het gevaar dat je te veel koopt, zonder aan de behoeften van je kat te denken. Concentreer je daarom liever op de belangrijkste zaken.

1. Het lievelingsspeelgoed

Probeer uit welk speelgoed je kat het liefste heeft. Het speeltje waar altijd mee gespeeld wordt zodra het tevoorschijn wordt getoverd, is natuurlijk een favoriet. Je kat zal al snel aangeven wat hij leuk vindt e wat hem niet interesseert. Haal de favoriete speeltjes weg na elke speelronde; dat houdt ze aantrekkelijk. Niet alleen de klassieker van de kleine speelmuis, maar vooral de levensechte of mysterieuze bewegingen van het ‘muisje’ over het tapijt, maakt van het spelen een heerlijke belevenis voor zowel baasje als kat.

2. Het waterbakje

Wat betreft de waterbak moet je soms een lange adem hebben en een en ander uitproberen. Want katten drinken niet altijd uit de daarvoor bedoelde bak. Soms willen ze liever een platte schaal, of juist een dieper bakje. Soms drinken ze gewoon liever op een andere plek, of houden ze van heel vers of juist wat ouder water. Het is allemaal mogelijk bij katten. Hou rekening met waar je kat de voorkeur aan geeft. Want net als bij zoveel andere dingen heeft je huistijger zijn eigen willetje en zal hij zijn zin willen doordrijven.

3. De kattenbak

Ook hierbij moet je de voorkeuren van je kat voorrang geven. Het meest populair zijn doorgaans de kattenbakken zonder een deksel. Deze bak moet groot genoeg zijn voor de kat om zich erin te kunnen omdraaien en flink graven.
Zet de kattenbak nooit in de buurt van de eet- en drinkbakjes, of in een vertrek waar de kat niet de nodige rust kan krijgen.
Ook wat betreft het strooisel moet de keuze van je kat doorslaggevend zijn. Bied ook liefst twee kattenbakken aan: eentje voor de kleine en eentje voor de grote boodschap.

4. De krabpaal

Van een krabpaal kun je eigenlijk alleen maar voordeel hebben. Vooral als je een kat hebt die voornamelijk binnenshuis leeft en je hem al vroeg aanleert gebruik te maken van de krabpaal. Zo spaar je meubels en tapijt, je kat is tevreden en hij kan zijn nageltjes mooi bijhouden. Het is een natuurlijke behoefte van de kat om de nagels te scherpen – daarbij wordt het hoornvlies afgesleten en wordt de nagel op een natuurlijke manier ingekort. Op deze manier markeren katten ook hun ‘eigendom’, als ze erg krachtig krabben. Een goede krabpaal heeft een ligbed of een -huisje en verschillende platformen. 

 

5. Een warm en veilig plekje

Houden we niet allemaal van een fijn warm plekje zodra het buiten begint te stormen? Katten zijn vanwege hun geringe lichaamsgrootte in staat om zelf een geschikt plekje op te zoeken. Ze gaan vaak gewoon op de radiator liggen. De bovenkant van radiatoren is echter vaak voorzien van een rooster voor een betere beluchting. Dit kan zeer gevaarlijk en pijnlijk voor je kat zijn en moet je dus altijd afdekken. Anders kan je kat zich bezeren aan pootjes en nagels, zodat het lekkere ligplekje al snel een hel wordt. Je kunt natuurlijk ook een hangmandje aan de radiator hangen voor je huistijger.

6. Een goed uitkijkpunt

Katten die buiten komen, rennen niet door de natuur om deze te onderzoeken, maar zoeken een goed uitkijkplekje op om een en ander op zich in te laten werken. Liefst blijven ze daarbij zelf uit het zicht. Ze verlaten hun uitkijkplek alleen als ze iets gezien hebben dat hen bijzonder interesseert en waarbij ze verder onderzoek nodig vinden. Ook pure binnenkatten zoeken zo’n plekje waarop ze een goed overzicht hebben over hun domein. Bied je kat dus zo’n plek. Zet bijvoorbeeld de krabpaal naast een kast, waarvandaan hij alles kan overzien. Ook een goede plek op de vensterbank wordt gewaardeerd.

7. Een fonteintje

Sommige katten zijn dol op lopend water. Ze spelen met het water van een drinkbron en drinken het natuurlijk ook. Het fonteintje is echter veel meer dan een drinkbron. In het juiste licht fonkelt het water een beetje, en het maakt een interessant geluid. Omdat het maar blijft stromen, blijft de kat het water steeds ‘controleren’. Dit is bevorderend voor de speelinstincten van je huistijger. Daarnaast zorgt een fonteintje voor een aangenaam klimaat in het vertrek en voldoende luchtvochtigheid.

8. De juiste voeding

Voedsel moet niet in de buurt van het waterbakje/fonteintje neergezet worden. Het moet uit een hoog aandeel vlees bestaan, vitamine A en taurine bevatten en niet teveel ruwe as. Voer liever vaker kleine porties dan een grote portie ineens.

9. Jouw tijd en toewijding

Als je al deze zaken goed geregeld hebt, mag je het belangrijkste natuurlijk niet vergeten: je met je kat bezighouden! Neem de tijd om hem te aaien en met hem te spelen. Katten zijn wat dit betreft niet bijzonder veeleisend. Soms hebben ze meer zin in aanhalen, andere keren minder. Soms zijn ze een beetje gelaten en andere keren zijn ze ontzettend aanhankelijk en geven ze niet op tot ze je zo ver hebben dat je ze uitgebreid streelt. Hoe kan het ook anders. Zulk gedrag verwacht je toch van je kat?

Lees ook: Hebben katten een maatje nodig?

Uit: Hart voor Dieren