De vraag of katten een maatje nodig hebben, wordt steeds vaker gesteld. Natuurlijk, de kat is van origine een solitair dier. Toch blijken huistijgers ook eenzaamheid te kennen en het gezelschap van soortgenootjes soms te waarderen. Moeten we de mythe van katten als eenlingen overboord gooien?

 

Hoe kan het dat een kat een vriendje nodig heeft?

Van de oorzaak dat sommige katten een soortgenoot nodig hebben, ligt in ieder geval een deel bij ons. Hoewel wij mensen steeds minder vaak met andere mensen samenleven, ontwikkelen katten zich steeds meer tot sociale partners. Dit dankzij hun indrukwekkende aanpassingsvermogen. De kat wordt al sinds tijden als huisdier gehouden en is inmiddels gewend aan het leventje dat wij hem bieden: als zelfstandig boerderijdier, als enige dier in een huishouden of met meerdere soortgenoten.

 

Maar een kat blijft een eenling, toch?

Ongezellige eenlingen, iets wat we vaak horen over katten, zijn deze dieren absoluut niet. Ze willen alleen niet bij alles wat ze doen gezelschap hebben. Enkel al het feit dat een kat een hechte band met ons vormt, toont aan dat hij geen echte eenling meer is. De aandacht van een gemiddelde kat zal echter wel minder op het baasje gericht zijn dan dat van een gemiddelde hond. Katten zijn immers geen roedeldieren, het sociaal vleien zit daarmee in eerste instantie minder in hun overlevingsinstinct.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

Katten een maatje nodig

Maar als een kattenmaatje een gunstiger leven oplevert…

Katten zijn slim, heel slim. Zodra er zich een gunstigere manier van leven aanbiedt dan de natuur in petto had, passen katten zich binnen enkele generaties aan. Dan wordt er opeens geknuffeld, terwijl hun grootvaders elkaar nog in de haren vlogen. Of smeden de dieren samen een pact om aan eten te komen. En soms vinden ze ook in een ander diersoort, zoals een hond, een prima partner in crime 😉

 

Socialisatie kitten speelt belangrijke rol

Hoe een individuele kat op soortgenootjes reageert, is onder meer afhankelijk van hoe zijn eerste levensweken eruitzagen. Kittens die goed gesocialiseerd worden, blijven vaak ook als volwassen kat zeer verdraagzaam naar andere dieren toe. Socialisatie betekent in dit geval: opgroeien met veel mensen en dieren, met moeder, broers en zusjes en dit liefst zo lang mogelijk in een liefdevolle en veilige omgeving.

 

Iedere kat verschilt in zijn behoefte aan een maatje

Het antwoord op de hamvraag of katten een maatje nodig hebben, is niet als zwart-wit te geven. Iedere huistijger is daarin weer anders. Sommigen hebben bijvoorbeeld een aanhankelijk karakter, waar anderen eerder op zichzelf zijn. Mogelijk heeft je kat voldoende aan alleen jouw gezelschap en komt hij snel in conflict met een andere kat.

Kijk vooral naar het karakter, gedrag en communicatie van je kat. Laat hij eenzaamheid zien terwijl jij hem volop dagelijkse aandacht geeft? Overweeg dan of een tweede kat welkom zou zijn.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

katten een maatje nodig 2

 

Binnenkatten eerder behoefte aan gezelschap

Bij katten die binnen blijven zal doorgaans eerder een behoefte ontstaan aan een soortgenootje. De prikkels van buiten moeten bij deze dieren zoveel mogelijk naar binnen worden gehaald, het liefst 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het tegenkomen van een andere huistijger kan daar onderdeel van zijn, maar er is meer nodg om een binnenkat gelukkig te maken en te houden.

Het verlanglijstje van een binnenkat

 

De beste match voor katten

Ervaring leert dat vooral kattenbroertjes – en zussen het samen goed kunnen vinden, mits ze vanuit het nest direct samen in een nieuw huis geplaatst worden. Wil je een soortgenoot plaatsen bij een volwassen kat, dan hangt het helemaal af van de karakters van beide katten welke combinatie geschikt zal zijn. Kijk ook naar de leeftijd van beiden katten.  Het is doorgaans niets verstandig om een kitten bij een bejaarde huistijger te plaatsen. De levensbehoeften van deze twee liggen té ver uit elkaar. Ga overigens tijdig over op castratie wanneer katten een maatje nodig hebben en de toekomstige partner van het andere geslacht is.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

De beste verzorgingstips

Ben jij een échte kattenliefhebber? Dan wil je jouw huistijger natuurlijk de allerbeste verzorging geven! Ontdek daarom alle kattentips van Hart voor Dieren.

 

Nieuwsbrief