De castratie van een kat is een andere ingreep dan een sterilisatie. We leggen het verschil uit. Verder ontdek je wat de voor – en nadelen van deze operatieve ingreep zijn, én wat een castratie bij een kater of poes gemiddeld kost.

 

De castratie van een kat, verschil met sterilisatie

Bij de castratie van een kat worden de testikels of eierstokken weggehaald. Bij een poes zal de dierenarts de baarmoeder onderzoeken. Indien hij daarbij afwijkingen tegenkomt, verwijdert hij de baarmoeder preventief.

Bij de sterilisatie van een kat, worden de ei- of zaadleiders onderbroken. Deze ingreep is minder ingrijpend, maar het dier zal wel seksueel actief blijven. Daardoor zal het gedrag van de kat onveranderd blijven.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

castratie van een kat sterilisatie

 

Voordelen castratie

  • Onvruchtbaarheid; ongewenste nestjes voorkomen
  • Poes zal niet meer krols worden en trekt geen katers meer aan
  • Poes krijgt geen schijnzwangerschappen meer
  • Katers minder geneigd tot vechten; kleinere kans op kattenziektes
  • Eventueel sproeigedrag verdwijnt
  • Verminderde risico op ziektes als baarmoederhalskanker en melkklierkanker

 

Minder risico op overdracht kattenziektes

Van alle voordelen van de castratie bij katten, lichten we deze er even uit. Ongecastreerde katers kunnen een sterke voortplantingsdrang hebben, wat ‘vechtersgedrag’ in de hand werkt. Sommige kattenziektes, zoals FIV en FIP, kunnen tijdens dat vechten overgebracht worden.

Het speeksel van een besmette kat kan via wondjes in de bloedbaan van de ander terechtkomen. Een castratie maakt de meeste katers rustiger, waardoor de kans op vechten kleiner is.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

castratie van een kat vechten

 

 

Leeftijd castratie

Het beste is om kittens te laten castreren als ze 4 à 5 maanden oud zijn, vlak voordat ze geslachtsrijp zijn. Dit geldt ook voor poezen. Het is namelijk een mythe dat een vrouwtje eerst een nestje moet krijgen voordat ze veilig gecastreerd kan worden.

Vroege castraties, voordat een katje 4 maanden is, komen ook voor. Maar de narcose levert vanwege de jonge leeftijd dan wel meer risico’s op.

 

Nadelen en risico’s castratie

Net als aan iedere operatieve ingreep, zijn ook aan de castratie van een kat risico’s verbonden. De ingreep gebeurt immers onder volledige narcose en er ontstaat een operatiewond. Goede nazorg en controle zijn ontzettend belangrijk om ontstekingen te voorkomen.

Andere mogelijke nadelen van een castratie:

  • De vacht kan plaatselijk verkleuren, vaak is dit van tijdelijke aard
  • Kans op overgewicht neemt toe
  • Katers lopen na de ingreep een hoger risico op blaas – en urinewegproblemen

 

Maakt een castratie mijn kat direct onvruchtbaar?

Poezen zijn direct na de ingreep direct onvruchtbaar, katers echter niet. Zij moeten voor de zekerheid nog 7 weken binnengehouden worden.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

castratie van een kat na operatie

 

Tijdelijk onvruchtbaar: anticonceptiepil of chemische castratie

De anticonceptiepil voor poezen en de chemische castratie van katers, zijn alternatieve methodes om een kat onvruchtbaar te maken. Deze middelen werken echter maar tijdelijk en kunnen gepaard gaan met bijwerkingen. Daarom kiezen de meeste mensen voor een sterilisatie of castratie van een kat.

 

Kosten castratie kat

De vergoedingen die dierenartsen vragen voor de castratie van een kat, lopen uiteen. Het kan lonen om offertes van dierenartsen bij jou in de buurt op te vragen. Als je een ziektekostenverzekering voor je dier afsluit, wordt een castratie soms vergoed. Let daarom goed op de voorwaarden wanneer je een polis afsluit.

Voor de castratie van een kater wordt gemiddeld €70 à €75 gevraagd, voor die van een poes €130 à €135.

 

Interessante kattenartikelen voor jou geselecteerd

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine