Hoe laat je een te dikke kat meer bewegen? Door zijn extra zwaarte zal hij immers minder actief worden en weer sneller aankomen, met alle risico’s van dien. Ontdek de oorzaak van het overgewicht en hoe je jouw huistijger weer in beweging krijgt. Tijd voor actie!

 

Dikke kat kent vicieuze cirkel

Muizen hoeven niet meer bejaagd te worden en voedsel staat vaak onbeperkt voor onze katten ter beschikking. Een huistijger wordt op deze manier al snel een dikke kat. Zeker binnenkatten zijn gevoelig voor overgewicht.

Als je kat te zwaar is, wordt het bewegen lastiger en misschien zelfs pijnlijk. Hierdoor zal hij minder actief zijn en eerder blijven liggen. Het gevolg? Juist, hij wordt nog zwaarder, waardoor hij nóg inactiever zal worden.

 

Overgewicht kat door ziekte of aandoening

Als je kat zwaarder wordt, kan dit ook een symptoom van een onderliggend gezondheidsprobleem zijn. Zeker wanneer zijn gewicht opeens aanzienlijk toeneemt, moet je alert zijn. Neem bij twijfel contact op met je dierenarts.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

dikke kat 2

 

Fatale gevolgen te dikke kat

Bij een te dikke kat worden de gewrichten extra zwaar belast en er kan artrose optreden. Bovendien raakt het hart- en vaatstelsel overbelast waardoor het kattenlijf uitgeput raakt. Maar ook hoge bloeddruk, pijn, schade aan organen komt bij dikke katten veel voor. Suikerziekte ligt al snel op de loer; 70%-80% van de katten met deze ziekte is te dik.

Lees verder in het artikel Suikerziekte bij katten

 

Inplannen beweging om overgewicht bij je kat te voorkomen

Zeker als je kat veel alleen thuis is, is het des te belangrijker ‘s morgens en ‘s avonds standaard bewegingsmomenten in te plannen. Je hoeft dan niet een heel uur te trainen met je kat. Je kunt de oefeningen op speelse wijze integreren voor het ontbijt en tijdens avonduren.

 

Kat laten bewegen door spoor van brokjes uit te zetten

Katten verheugen zich op hun eerste portie voer, maar dit moet verdiend worden. Probeer je kat jou te laten volgen door het huis, naar de badkamer en de andere kamers door kleine hoeveelheden voer neer te leggen als beloning. Wanneer je ‘s avonds thuiskomt, doe je precies hetzelfde: Hang je jas op, ruim je tas met boodschappen weg, leg overal kleine hoeveelheden voedsel neer en praat tegen je kat terwijl je dit alles doet, dan volgt hij je graag op de voet.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

dikke kat 3

 

Leg in elke kamer speeltjes neer

Veertjes, elastische touwtjes, een laserpointer, een speelmuis, propjes papier: krijg je dikke kat aan het spelen. Vaak lukt dat in het begin slecht of maar heel even. Maar met een paar druppels valeriaan maak je het speelgoed aantrekkelijker.

Hoe meer je kat zich moet inspannen, des te effectiever is de training. Belangrijk is dat je calorierijke beloningen vermijdt. Gebruik bijvoorbeeld liever kleine stukjes gekookt mager rundvlees of lever. Met ‘klein’ bedoelen we zo groot als een nagel. Niet meer.

Begin met tien tot vijftien minuten spelen en voer dit langzaam op. Hoe meer jij je kat kan motiveren, des te beweeglijker wordt hij. Dit stabiliseert de gewrichten, helpt om het gewicht te reduceren en versterkt het hart en de bloedsomloop.

 

Water kan leuk zijn om mee te spelen

Iedereen denkt dat katten niet van water houden. Toch zijn veel katten dol op spelen in en met water. Dat biedt mogelijkheden! Ontdek of je kat water ook interessant vindt: zet hem op de wastafel en laat de kraan zachtjes druppelen. Huistijgers vinden het leuk om de druppels te vangen en kunnen daar vaak lang mee bezig zijn.

De volgende stap is de badkuip. Laat er handwarm water in lopen tot de kat er 3–5 cm diep in kan staan. Probeer je kat te lokken zodat hij door het water gaat lopen en uiteindelijk zelfs op speeltjes gaat jagen. Door de het water worden de ledematen hoger opgetild. Spieren, die voorheen amper gebruikt werden, worden nu getraind. De weerstand van het water maakt de oefeningen een stuk effectiever.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

dikke kat 4

 

Hoe fitter de kat, des te liever gaat hij aan de slag

Zodra de conditie van je kat verbetert, kun je ook meer inspanningen van je kat gaan vragen. Kan hij inmiddels misschien weer op stoelen of de vensterbank springen? Zorg dat daar wat interessants op hem liggen te wachten…

 

Maak ook bovenste verdieping krabpaal aanlokkelijk

Een dikke kat zal minder snel naar het bovenste punt van een kattenpaal willen klimmen. Maak daarom bij de bovenste verdieping van de krabpaal interessante geluidjes. In het ideale geval zal de kat naar boven klimmen. Hoe meer hij afgevallen is, hoe beter hem dit zal afgaan.

 

Variatie en creativiteit

Belangrijk is dat je je fantasie gebruikt op de momenten die je samen doorbrengt. Integreer verschillende activiteiten, varieer regelmatig en voer het spelen langzaam op tot 30 of 45 minuten. Met het reduceren van voedsel, een beperkt aantal tussendoortjes en een consequent fitnessprogramma, kun je spelenderwijs het hart- en vaatstelsel van je kat verbeteren en zijn gewrichten stabiliseren. Tegelijkertijd maak je jullie band op deze manier nog hechter. Win-win!

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Dikke kat 5

 

Dikke kat afvallen met voeding

Als je kat te dik is, zal een aanpassing van zijn dieet vaak noodzakelijk zijn. Voor dikke katten zijn er speciale dieetvoedingen beschikbaar. Wel is het belangrijk dat je eerst met een dierenarts overlegd voordat je een huistijger op aangepaste kattenvoer of kleinere porties zet. Bovendien kan hij jullie de beste begeleiding geven gedurende jullie afvalrace.

 

Meer tips om katten ook binnen voor hun eten te laten bewegen

Benieuwd hoe je ook binnen het jachtinstinct van je kat kan triggeren? Ontdek dan de tips in het artikel Met je eten spelen is het leuks

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine