Suikerziekte bij katten is goed te behandelen met insuline, mits de ziekte tijdig wordt vastgesteld. Houd de mogelijke symptomen in de gaten, voorkom overgewicht bij je kat en ga bij diabetes mellitus over op ander kattenvoer.

 

Suikerziekte bij katten

Diabetes mellitus is een veel voorkomende ziekte bij katten. Eén procent van alle huiskatten heeft de ziekte en het aantal blijft stijgen.

Bij huistijgers gaat het vaak om suikerziekte type 2 , vergelijkbaar met type 2 bij mensen. Daarbij maakt de alvleesklier nog wel insuline aan, maar onvoldoende. Bovendien is het vaak zo dat de insuline minder effectief is.

 

Wat doet insuline in het kattenlijf?

Insuline zorgt er bij de kat voor dat glucose opgenomen wordt in de lichaamscellen. Doordat de alvleesklier minder (effectieve) insuline aanmaakt, komt de glucose niet meer in de cellen aan. Dit wordt ook wel een verstoord vitaal transport  genoemd. De cellen komen hierdoor brandstof tekort, ze verhongeren als het ware en de bloedsuikerspiegel stijgt.

 

Welke symptomen heeft kat met suikerziekte?

Suikerziekte bij katten treedt vaak sluipend op. Daarom is het zo belangrijk je kat regelmatig te checken, let op de mogelijke symptomen van diabetes mellitus:

  • Aanzienlijk meer drinken en plassen
  • Gewichtsverandering zonder aanwijsbare reden
  • Kat is futloos

Deze symptomen kunnen ook op andere gezondheidsklachten wijzen. Maar neem direct contact op met je dierenarts zodra je suikerziekte bij je kat vermoedt. Hoe eerder hij de ziekte bij je dier ontdekt, hoe groter de kans op een effectieve behandeling zal zijn.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

suikerziekte bij katten

Behandeling suikerziekte

De behandeling van suikerziekte bij katten bestaat uit insuline en een aangepast dieet. Om de juiste hoeveelheid insuline te bepalen die ingespoten moet worden, is regelmatig bloedonderzoek belangrijk.

De extra insuline krijgt een kat door middel van injecties. Die kun je als baasje zelf leren geven. Met een goede instructie van de dierenarts of zijn assistent, zal je dit snel onder de knie hebben. Net als het meten van de bloedsuikerspiegel van je huistijger. Daarnaast gaan jullie regelmatig bij de dierenarts op controle.

 

Aangepast dieet bij suikerziekte

Katten met suikerziekte hebben een aangepast dieet nodig, daarvoor zijn verschillende soorten kattenvoeders geschikt. Vraag je dierenarts welke voeding het best bij jouw huistijger past. Mogelijk geeft hij ook aan, dat het voor jouw kat beter is om het dagelijkse eten te verdelen over kleinere porties. Voor de meeste huistijgers met deze ziekte behoren tussendoortjes tot de verleden tijd.

 

Overgewicht heeft verhoogd risico op suikerziekte bij katten

Overgewicht geeft katten het meeste risico op suikerziekte; 70- 80% van katten met deze ziekte is dan ook te dik. Door het gewicht van je huistijger in de gaten te houden, verminder je voor hem bovendien ook allerlei andere gezondheidsrisico’s.

Ja, ik wil weten wat te doen tegen het overgewicht van mijn kat

 

Maandelijkse verzorgingstips katten

Met Hart voor Dieren Magazine geniet je iedere maand van tips en informatie over de voeding, gezondheid en opvoeding van jouw kat. Neem nu een abonnement.

 

 

Bron artikel: Hart voor Dieren Magazine februari