Het spelen is belangrijk voor de gezondheid van je kat. Lees over het nut van het kattenspel, waar je op let als je speelgoed uitzoekt en hoe catnip voor katten werkt.

 

Spelen leert kat als kitten zijn grenzen verkennen

Al in de kittentijd is het spelen voor een kat erg belangrijk. Door te stoeien met hun broertjes en zusjes leert een kleintje zijn kracht en grenzen kennen. Hoe ver kan ik gaan en hoe sterk ben ik eigenlijk?  Deze ‘krachtmeting’ duurt tot de derde levensmaand van een kitten. Daarnaast leren de katjes al spelenderwijs ook nieuwe vaardigheden.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

spelen katten kitten

 

Verveling moet voorkomen worden

Ook voor een volwassen kat is verveling niet goed, hij moet geprikkeld worden. Sterker nog, regelmatige onderbelasting kan zelfs stress veroorzaken. Leuke binnenspelletjes voor katten zijn een goede manier om de instincten van je kat tegemoet te komen. Zeker bij binnenkatten moet dit goed in de gaten gehouden worden, zij missen immers de prikkels van buiten.

 

 

Extra prikkelen door te spelen met catnip

Catnip is kattenmunt waarvan de geur een activerend effect op katten kan hebben. Het wordt doorgaans verkocht als catnipkussentjes in allerlei soorten en maten. De meeste huistijgers vinden het geweldig en rollen ermee over de grond. Het is heel leuk om te zien hoe je kat het nieuwsgierig tussen zijn poten houdt en misschien zelfs in de lucht gooit.

Een derde van de katten blijkt overigens door  genetica niet ontvankelijk voor de toverkracht van catnip. Maar het is het proberen zeker waard!

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding verder.

spelen katten catnip

 

Geef je kat wel tijd om te rusten

Voordat je je kat de hele dag uit gaat dagen om te spelen… Besef dat je huistijger naast alle actie wel de tijd nodig heeft om te rusten. In hun jonge jaren zijn katten bijna altijd wel te porren voor een spelletje. Maar zeker bij senioren kan de speeldrift wat afnemen en dat is ok.

Ook vlak na het eten of als het tijd is voor een middagdutje zal een kat vaak geen behoefte hebben aan avontuur. Laat je dier op zulke momenten dan ook met rust. Door te slapen laden ze hun accu weer op om straks weer te kunnen spelen.

 

Spelenderwijs jullie band versterken

Katten spelen doorgaans graag met mensen, maak daar gebruik van. Het samen spelen zal jullie band versterken. Heb je een kat die behoorlijk op zijn hoede is? Dan kan hij juist uit zijn schulp kruipen als hij spelenderwijs uitgedaagd wordt. Pak dit wel rustig en met veel geduld aan.

Ontdek hoe je een bange kat van zijn angst af kan helpen

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

spelen katten band versterken

 

Waar let je op als je speelgoed uitkiest?

Er zijn talloze speeltjes voor katten te verkrijgen en te bedenken. Geef je huistijger dan ook verschillende soorten speeltjes; om te jagen, te krabben en te onderzoeken. Maar vraag je eerst af of het speelgoed wel veilig is. Want veel alledaagse dingen die onschuldig lijken, kunnen voor onze katten problemen opleveren… Een bolletje wol kan bijvoorbeeld al tot verstikking leiden en doorgeslikte draadjes veroorzaken stofwisselingsproblemen en interne blessures. Kies verder altijd speeltjes van kwalitatief materiaal en ga na of er geen giftige stoffen in zitten.

 

Populair kattenspeelgoed

 

 Als het spelen wel erg ruw wordt…

De ene kat is wat fanatieker dan de ander, ook als het op spelen aankomt. Word je regelmatig door je kat gekrabd? Wellicht heb je dan tijdens het spelen je handen en/of voeten regelmatig als ‘prooi’ gebruikt.  Maar er zijn ook andere redenen waarom huistijgers hun verzorgers krabben. Gelukkig kun je ze dit wel afleren.

Lees verder over wat je tegen ongewenst krabgedrag kunt doen

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine