Of je nu een binnenkat hebt of een kat die door het slechte weer wat vaker binnenshuis is; samen met je kat spelen is altijd een goed idee. Het biedt hem fysieke en mentale uitdagingen, gaat stress tegen en versterkt jullie onderlinge band. Zes leuke spelletjes voor katten.

 

Binnen met kattenbrokjes spelen

De eerste binnenspeeltip is misschien eenvoudig, maar stimuleert je kat volop om samen met zijn baasje te bewegen: kattenbrokjes werpen! Trek eerst de aandacht van je kat en laat zien wat je in je handen hebt. Sommige huistijgers zijn overigens zo op voer gespitst dat deze stap bij hen niet nodig is. Dans door de kamer – zet er een gezellig muziekje bij op – en werp af en toe een brokje waar je kat achteraan kan springen.

 

Catch me if you can!

Katten zijn echte jagers, dit spel voor binnen is daar helemaal op gericht. Pak of maak een speeltje waar je kat op kan jagen, het liefst aan een touw of hengel en zorg dat je kat ziet dat het beweegt. Vervolgens beweeg je het van hem af en varieer je daarbij in snelheid. Af en toe houd je het speeltje doodstil om het vervolgens snel weg te trekken. Jullie ‘jager’ zal hierdoor getriggerd worden en gefocust achter het speelgoed aangaan.

Let op! Hierbij is het wel belangrijk dat je je kat op een gegeven moment het speeltje echt laat vangen en hem dan beloont, anders raakt hij gefrustreerd en gedemotiveerd om te spelen. Daarnaast moet je je handen of voeten nooit als prooi gebruiken, anders bestaat de kans dat je kat voortaan in je handen of voeten bijt of krabt.

 

kat binnenspel vangen

 

Binnenspel De stevige klimmer

Dit binnenspel voor katten is een variatie op het vorige spel, maar hierbij gebruik je de uitgebreide krabpaal van je kat. Laat je huistijger onderaan het krabmeubel zitten en beweeg zijn ‘prooi’ naar boven. Dit geeft het jagen een extra dimensie; je dier zal moeten klimmen en klauteren om het speeltje te bemachtigen, waardoor hij zijn spieren extra traint. Laat hem bovenop de krabpaal zijn ‘prooi’ vangen en beloon hem zodra dit is gelukt.

 

Cat agility voor binnen

Een binnenspel voor katten dat een stapje verder gaat, is cat agility. Daarbij zet je in de woonkamer een hindernisbaan uit waardoorheen je de kat begeleidt. In het begin zal je dier niet snappen wat de bedoeling is, dan kan het helpen om hem over het parcours achter een prooi aan te laten jagen. Aan het eind van de hindernisbaan wacht hem dan een lekkere beloning. Om je kat gemotiveerd te houden voor cat agility, is het belangrijk simpel te beginnen. Als het goed gaat, kun je de hindernisbaan steeds iets moeilijker maken.

Dit binnenspel is een fysieke uitdaging voor je kat. Houd bij het uitzetten van het parcours rekening met zijn fysieke grenzen.

katten binnen spelen dozen

 

Verstoppertje spelen

Katten en dozen, een bijzondere combinatie die altijd succes heeft! Dozen hebben een speciale aantrekkingskracht op deze dieren, maak daar gebruik van als jullie samen spelen. Bouw een doolhof van dozen waarin je grote gaten maakt, zodat je dier meerder in- en uitgangen heeft.Voordat je je kat bij het doolhof ‘loslaat’, verstop je eerst wat kattensnoepjes in de dozen. Als je dier eenmaal in het karton klimt, maak je boven de dozen af en toe  een ritselend geluid. Dit zal zijn nieuwsgierigheid triggeren.

 

High five!

Katten kunnen behoorlijk eigenwijs zijn, maar zijn ook erg slim. Daarom kun je ook deze dieren trucjes aanleren, waarmee je het kattenbrein stimuleert. Een leuk trucje om jullie band te versterken wanneer jullie binnen zitten, is het geven van de high five:

  • Voor het aanleren van de high five gebruik je het best nat kattenvoer of snackcreme voor katten.
  • Laat je kat hiervan eerst wat eten.
  • Vervolgens houd je je hand omhoog, met de palm naar je kat toe, en houd je een beetje voer of de tube creme bij je hand, net buiten het bereik van je kat.
  • Als je kat nu met zijn pootje naar je hand reikt – hij hoeft hem nog niet aan te raken – geef je hem een beloning.
  • Herhaal dit een paar keer.
  • Vervolgens smeer je de creme of het voer op je handpalm en draai dit naar je kat toe, terwijl je je hand omhoog houdt, net binnen het bereik van het kattenpootje.
  • Als je kat nu met zijn pootje jouw hand aanraakt, heb je je eerste high five te pakken. Beloon hem door het voer of de creme van je hand af te laten likken.
  • Herhaal dit een paar keer.

In principe kan iedere kat trucjes leren, toch blijkt het ene kattenras daar beter in te zijn dan het ander. Zo staan Siamezen bekend als goede leerlingen en kunnen Blauwe Russen zelfs apporteren!

Bron: Hart voor Dieren

 

nieuwsbrief dierentips