Krabben is natuurlijk kattengedrag, maar kun je wel afleren. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kat zijn baasje krabt. Het gedrag kan verschillende oorzaken hebben, soms heeft het niets met agressie of verdediging te maken. Probeer te achterhalen waarom je kat zijn nagels in je arm of been zet en voorkom krabwonden.

 

Waarom krabt je kat?

Een kat kan verschillende redenen hebben om zijn baasje te krabben:

 

Negatieve spanningen
Een angstige, gespannen kat zal eerder overgaan tot krabben om zichzelf te verdedigen.

 

Overenthousiast door het knuffelen
Sommige katten worden zó blij en enthousiast van liefkozingen en knuffels dat ze zich geen raad meer weten met hun emoties. Hun levenslust explodeert dan als het ware en zoekt een uitweg. Vaak kun je dit zien aankomen doordat de kattenstaart steeds heviger begint te trillen.

 

Krabben uit verveling, een schreeuw om aandacht!
Een kat heeft gedurende de dag voldoende fysieke en mentale uitdagingen nodig om zich goed te kunnen voelen. Bovendien is je huistijger een echte jager die dat natuurlijk instinct moet kunnen volgen. Wanneer een kat onvoldoende geprikkeld wordt, is verveling één van de negatieve gevolgen. Een verveeld huisdier gaat vaak over tot ongewenst gedrag om zijn energie alsnog kwijt te kunnen. Dit is een groot aandachtspunt bij binnenkatten, maar ook buitenkatten hebben thuis prikkels nodig.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

krabt kat om aandacht

 

Als meubels ook onder handen genomen worden

Misschien krabt je kat ook de meubels kapot. Naast de eerder genoemde oorzaken, kan dit te maken hebben met het afbakenen van territorium of het onderhouden van zijn nagels. Dit laatste zal voorkomen als je huisdier daar geen goed alternatief, zoals een krabpaal, voor heeft.

 

Krabben onderdeel van de kattentaal

Naast miauwen, staartbewegingen en bijten, is krabben onderdeel van de kattentaal. Het uitslaan van de nagels komt vaak niet als het enige signaal. Let goed op het overige gedrag van je huistijger als hij zijn nagels gebruikt. Dat zegt namelijk veel over de precieze oorzaak van het krabben. Ook kan de lichaamstaal van je kat je vertellen wanneer je hem beter even met rust laat om een aanval te voorkomen.

Lees meer over de taal van katten

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat krabt 3

 

Wat kun je doen tegen ongewenst krabgedrag?

Regel één bij ongewenst kattengedrag is dat je niet straft. Beloont je kat direct als hij het juist het gewenste gedrag laat zien. Daarnaast bied je alternatieven waar hij zijn nagels in kan zetten:

  • Plaats meerdere krabpalen;
  • Bied je kat veel afleiding en jachtplezier. Uitgebreide speelmomenten, waarbij hij kan jagen op bewegend speelgoed, zijn een goede eerste stap;
  • Gebruik je handen en voeten niet als jaagobject tijdens het kattenspel;
  • Overweeg het gebruik van een feromonenspray als je kat ook meubels aanvalt;
  • Zorg dat je huistijger zich veilig voelt om te voorkomen dat hij zich verdedigt met zijn nagels.

 

Leer kitten dat hij zijn nagels niet in jou mag zetten

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor ongewenst krabgedrag. Bij voorkeur leert een kat als kitten al dat spelen met jouw huid taboe is. Elke keer als het kleintje op een speelse manier naar je uithaalt, loop je rustig weg. Daarmee vertel je hem dat het spel direct afloopt zodra hij zijn nagels naar je uitslaat. Je kitten krijgt dan door dat het krabben van mensen geen beloning oplevert.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

krabt kat: kitten

 

Hulp bij katten die blijven krabben

Besef dat een gedagsverandering veel tijd en herhaling vraagt. Maar blijft je kat je, ondanks de verschillende maatregelen, krabben? Vraag dan een dierenarts om advies en overweeg om een kattengedragsdeskundige in te schakelen.

Bron: Hart voor Dieren Magazine