Krabben is natuurlijke kattengedrag. Maar het is niet de bedoeling dat je kat zijn baasje krabt. Dit gedrag kan verschillende oorzaken hebben, soms heeft het niets met agressie of verdediging te maken. Probeer te achterhalen waarom je kat krabt om opengehaalde armen en benen te voorkomen. Hart voor Dieren vertelt je hoe…

 

Waarom krabt een kat jou?

Een kat kan verschillende redenen hebben om zijn baasje te krabben:

 

Negatieve spanningen
Een angstige, gespannen kat zal eerder overgaan tot krabben om zichzelf te verdedigen.

 

Overenthousiast door het knuffelen
Sommige katten worden zó blij en enthousiast van liefkozingen en knuffels dat ze zich geen raad meer weten met hun emoties. Hun levenslust explodeert dan als het ware en zoekt een uitweg. Vaak kun je dit aan zien komen doordat de kattenstaart steeds heviger zal gaan trillen.

 

Krabben uit verveling, een schreeuw om aandacht!
Een kat heeft gedurende de dag voldoende fysieke en mentale uitdagingen nodig om zich goed te kunnen voelen. Bovendien is je huistijger een echte jager, die dat natuurlijk instinct moet kunnen volgen. Wanneer een kat onvoldoende geprikkeld wordt,  is verveling één van de negatieve gevolgen. Een verveeld huisdier gaat vaak over tot ongewenst gedrag om zijn energie alsnog kwijt te kunnen. Dit is een groot aandachtspunt bij binnenkatten, maar ook buitenkatten hebben thuis prikkels nodig.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

krabt kat: aandacht

 

Als meubels ook onder handen genomen worden

Misschien krabt je kat ook de meubels kapot. Naast de al genoemde oorzaken, kan dit ook te maken hebben met het afbakenen van territorium of het onderhouden van zijn nagels. Dit laatste zal voorkomen als je huisdier daar geen goed alternatief voor heeft.

 

Krabben onderdeel van de kattentaal

Naast miauwen, staartbewegingen en bijten, is krabben onderdeel van de kattentaal. Het uitslaan van de nagels komt vaak niet als het enige signaal. Let goed op het overige gedrag van je huistijger als hij krabt. Dat zegt namelijk veel over de precieze oorzaak van het krabben.

Ook kan de lichaamstaal van je kat je vertellen wanneer je hem beter even met rust kan laten om een aanval te voorkomen.

Lees meer over de taal van katten

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat krabt 3

 

Wat kun je doen tegen ongewenst krabgedrag?

Regel één bij ongewenst kattengedrag is dat je niet straft. Beloont je kat direct als hij het juist het gewenste gedrag laat zien. Daarnaast bied je alternatieven waar hij zijn nagels in kan zetten:

  • Plaats meerdere krabpalen.
  • Bied je kat veel afleiding en jachtplezier. Uitgebreide speelsessies waarbij hij kan jagen op bewegend speelgoed zijn een goede eerste stap.
  • Gebruik je handen en voeten niet als jaagobject tijdens het kattenspel.
  • Overweeg het gebruik van een feromonenspray als je kat ook meubels aanvalt.
  • Zorg dat je huistijger zich veilig voelt om een angstige kat te voorkomen.

Lees verder en ontdek wat een kat nodig heeft om zich veilig te voelen

 

Leer kitten dat hij zijn nagels niet in jou mag zetten

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor ongewenst krabgedrag. Bij voorkeur leert een kat als kitten al dat spelen met jouw huid taboe is. Elke keer als het kleintje op een speelse manier naar je uithaalt, loop je rustig weg. Daarmee vertel je hem dat het spel direct afloopt zodra hij naar jou uithaalt. Je kitten krijgt dan door dat het krabben van mensen geen beloning oplevert.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

krabt kat: kitten

 

Hulp bij katten die blijven krabben

Besef dat een gedagsverandering veel tijd en herhaling vraagt. Maar blijft je kat je, ondanks de verschillende maatregelen, krabben? Vraag je dierenarts dan om advies en overweeg om een kattengedragsdeskundige in te schakelen.

 

Nagels van een kat knippen

Slijt jouw kat zijn nagels buiten wel voldoende of is hij echte binnenkat? Houd de lengte van kattennageltjes in de gaten. Te lange nagels kunnen namelijk heel wat leed veroorzaken.

Ik wil weten hoe ik de nagels van mijn kat knip

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine