Doggy dance wordt ook in Nederland en België steeds populairder… Is het dansen misschien ook iets voor jou en je hond? Daarvoor nemen we deze hondensport onder de loep waarbij jullie op muziek bewegen, en geven je wat eerste oefeningen en trucjes om met je hond uit te proberen…

 

Doggy dancing hoeft niet moeilijk te zijn

 Bij doggy dancing gebruik je verschillende trucjes die je eigen hond al goed kan en combineert deze, waarbij je tussendoor losse stukjes loopt.  Zo ontstaat jullie eerste dansoefening. Daarnaast één van je favoriete muzieknummers en je bent klaar om te starten!  Klinkt eenvoudig? Dat kan het ook zijn, als je het speels aanpakt en gewoon begint met ontdekken waar jij en je hond goed in zijn.

 

Welke trucjes moet de hond aanleren om met dansen te starten?

Twee, drie, vier eenvoudige, klassieke trucjes zijn genoeg om te starten met dog dance.  Denk bijvoorbeeld aan:

  • pootje geven
  • rollen
  • springen door je armen
  • op je voeten meeliften
  • high five of high ten geven
  • slalom door de benen
  • twist & turn (op de plaats een rondje draaien, rechtsom of linksom)

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

doggy dance trucjes en oefeningen

 

Hoe kies je de juiste muziek?

Start doggy dance in het begin met twee of drie vrolijke liedjes die ook passen bij het temperament en het loopritme van je hond. Daar kom je achter door met hem te wandelen en een video met een mobiele telefoon te maken. Ondertussen laat je de geselecteerde nummers afspelen. Al snel zal je tijdens het wandelen en terugkijken van de video ontdekken welke liedjes het best bij jullie passen.

 

Eerste combinaties dansen

Voordat jullie beginnen met doggy dance geef je jezelf en  je hond een warming up. Daarvoor loop en ren je samen in verschillende tempo’s. Aan het einde van de warming up laat je jullie loopritme langzaam overgaan in het ritme van de muziek. Zet op iedere maat een stap, of juist om de andere maat.

Stop tussendoor even en vraag je hond om één van de trucjes te doen, net zoals je gewoonlijk doet. Loop vervolgens weer verder en herhaal dit een paar keer.

 

Gevoel voor de muziek ontwikkelen

 Probeer tijdens jullie eerste oefening doggy dancing een gevoel te krijgen voor de muziek en haar ritme. Dan zal het je uiteindelijk lukken om de beste momenten voor de trucjes te kiezen.

 

Vergeet de beloning niet

Doggy dance is iets waar honden veel plezier aan kunnen beleven, maar je viervoeter zal in het begin niet snappen wat de bedoeling is. Trainingssnoepjes en andere vormen van beloning zijn dan ook onmisbaar om het oefenen te laten slagen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

doggy dancing beloning

 

Nieuwe oefening doggy dance: van richting veranderen

Als jij en je hond de eerste stappen hebben gezet, is het tijd voor een nieuwe oefening binnen de doggy dance: van richting veranderen. Kies daarbij een draai die goed werkt voor je hond. Er zijn verschillende wendingen mogelijk:

 

Voorbeeld 1

Maak een scherpe draai naar links of rechts terwijl je hond bij je linker voet loopt.

 

Voorbeeld 2

Laat je hond een enkele slalomstap naar rechts maken en draai zelf naar links of rechts zodra hij weer op zijn plaats staat. Zorg dat je viervoeter weer naast je staat en loop verder.

 

Voorbeeld 3

Mooi zijn ook de wendingen waarbij de baas en de hond zich in dezelfde richting draaien tijdens het omdraaien.

doggy dance muziek

 

Verschillende voetposities

Bij doggy dancing zijn er nog veel andere voetposities in plaats van links aan de voet. Dit brengt meer variatie in het spel en het ziet er mooi uit. Posities zoals rechts aan de voet, in het midden tussen de benen en vóór de baas, zijn relatief makkelijk aan te leren terwijl de hond naast je loopt of rent.

 

Voetposities voor gevorderden

Meer geavanceerde voetposities bij dog dance zijn die waarbij je hond zijwaarts loopt. Dus de voor- en- achterpoten worden even wijd aan de zijkant geplaatst, terwijl jij naast hem zijwaarts loopt. Maar het hoeft allemaal nog niet zo ingewikkeld te zijn als je net begint.

 

Een stapje verder: trucjes combineren

De volgende stap is om twee of drie trucjes te combineren in een individuele reeks. Vanuit zo’n reeks ga je vervolgens over tot een stukje lopen, totdat je weer bij de volgende reeks bent beland. Bedenk hoe je de trucjes zo vloeiend mogelijk aan elkaar kunt koppelen en hoe je de vaart erin houdt. Hierdoor gebruiken jullie de hele ruimte in plaats van continu in dezelfde hoek bezig zijn.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

doggy dancing

 

Een vloeiende koppeling

Uiteindelijk probeer je de verschillende trucjes vloeiend aan elkaar te verbinden. Dat wordt binnen doggy dancing ook wel een ‘vloeiende koppeling’ genoemd. Dit vergt natuurlijk wat oefening maar ziet er supermooi uit. Bovendien komt dit aan op de interactie tussen jou en je hond, wat de band tussen jullie twee extra zal versterken.

 

Start- en stoppositie

Alles wat je nu nodig hebt, is een mooie pose voor het begin en het einde van jullie optreden. En dan heb je een eerste kleine dog dance op een van je favoriete liedjes compleet. In het begin kan dit iets geïmproviseerd en minder spontaan lijken. Maar het gaat vooral om het plezier dat jij en je hond aan doggy dancing beleven.

 

 

Andere interessante hondenartikelen voor jou geselecteerd:

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine