Hardlopen met je hond kan een goede manier zijn om jullie conditie op te bouwen. Maar ga eerst na of je viervoeter geschikt is voor deze sport en hoe je het joggen rustig op kunt bouwen. Hart voor Dieren geeft tips om samen met je hond veilig van het hardlopen te genieten.

 

Vanaf wanneer kun je hardlopen met je hond?

Voordat je kunt hardlopen met je hond, moet hij eerst volgroeid zijn. Anders bestaat het risico op allerlei gewrichts- en spierproblemen.  Met een puppy kun je zodoende niet gaan joggen. Wanneer je viervoeter uitgegroeid is, hangt af van zijn ras.

 

Niet iedere hond is geschikt voor het hardlopen

Doorgaans geldt dat sportieve ‘medium’ hondenrassen het geschiktst zijn voor het hardlopen. Dat wil niet zeggen dat als jouw hond daar niet onder valt, hij het joggen niet aankan of niet leuk zou vinden. Een absolute voorwaarde is wel dat hij goed naar je luistert , met het oog op de veiligheid tijdens het rennen.

Hardlopen met je hond is niet mogelijk als hij gezondheidsproblemen heeft of als zijn bouw het niet toestaat. Ga voordat jullie starten eerst langs de dierenarts voor advies en een gezondheidscheck.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hardlopen met je hond geschikt

 

Het hardlopen langzaam opbouwen

Regelmatig hardlopen houdt jullie fit en in conditie. Daarvoor moet het sporten wel in kleine stapjes opgebouwd worden, anders loopt je hond onnodige risico’s op blessures.

Begin met om de dag een kort stukje te joggen, dat je uitbouwt naar 100 meter. Gaat dit goed? Loopt je hond goed mee, is hij niet buiten adem en heeft hij na afloop geen  problemen met lopen en opstaan? Breid jullie parcours dan iedere keer uit met zo’n 200 meter.

 

Beloon je hond na het joggen

Het is belangrijk om je hond te belonen na het afleggen van een parcours, zeker als het sporten nieuw voor hem is. Hierdoor zal hij extra gemotiveerd raken om ook een volgende keer mee te doen.

 

Eerst snuffelen, dan hardlopen

Geef je hond iedere keer dat jullie gaan hardlopen, eerst de gelegenheid om uitgebreid te snuffelen en zijn behoefte te doen. Trek hier minimaal 10 minuten voor uit.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hardlopen met je hond eerst snuffelen

 

 

Gebruik een speciaal tuigje als signaal

Heupbanden met een twee meter lange lijn, zijn ideaal om veilig te kunnen hardlopen met je hond. Het voordeel van deze banden is dat je je handen tijdens het rennen vrij hebt. Gebruik bovendien een hondentuigje dat je alleen gebruikt als jullie gaan joggen. Toon dit uitgebreid voordat je het bij je hond aantrekt. Hierdoor zal hij het als aankondiging van het hardlopen gaan zien.

 

Eten en drinken

Voor een langere ronde mag de hond minstens drie uur van tevoren niets gegeten hebben. Ook na de training wacht je een half uur voordat je hem een maaltijd geeft. Drinken mag hij zoveel hij wil. Neem onderweg altijd water mee voor tijdens jullie pauzes.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hardlopen met je hond drinken

 

 

Hond bepaalt looptempo

Het looptempo wordt door de hond aangegeven. Een gelijkmatige draf is voor hem de meest gezonde en gemakkelijke beweging. Daar moet jij pas jij je tempo op aan. Gaat je hond in galop, dan ren je te snel. Sukkelt hij juist een beetje voort, dan ben je te langzaam.

.

Las pauzes in

Vergeet niet om pauzes in te lassen, zeker als jullie een grote ronde hardlopen. Hoe meer kilometer je wilt rennen, hoe vaker jullie even moeten stoppen. Terwijl jij je rekoefeningen doet, kan je hond bijvoorbeeld rustig snuffelen en plassen. Gebruik deze rustmomenten ook om tussentijds te checken of je hond nog enthousiast is en energie heeft. Is dat niet het geval? Keer dan huiswaarts.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hardlopen met je hond - pauzes

 

Op warme dagen alleen in de koele ochtenden

Op warme dagen ga je in de koele ochtend joggen en neem je een drinkflesje mee voor je hond. Begint hij te hijgen, las dan een pauze in of beëindig de training. Let op! Alhoewel het in de avonden koel kan aanvoelen, is de warmte mogelijk toch in de lucht blijven hangen. Beperkt het joggen op warme dagen daarom tot de ochtenden.

Zo voorkom je oververhitting bij een hond

 

Loop op zachte ondergrond

Je hond heeft geen veerkrachtige schoenen. Het hardlopen op een harde ondergrond belast zijn gewrichten behoorlijk. Loop daarom bij voorkeur op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld in het bos of door velden.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hardlopen met je hond gebied

 

Tegenliggers

Het beste ga je naar een rustig natuurgebied voor het hardlopen met je hond. Maar ook daar kom je fietsers, joggers, wandelaars en andere baasjes met honden tegen. Als je te maken krijgt met tegenliggers, wijk je zo mogelijk uit. Als je dat consequent doet, zal je hond rustig reageren en niet afgeleid worden.

 

Na afloop..

Laat je hond na het joggen uitrusten zodat hij van het sporten kan bijkomen. Ook controleer je zijn pootjes op vuil, steentjes en wondjes. Is een pootje beschadigd? Reinig en ontsmet het dan goed, en laat het hardlopen achterwege totdat de hondenpootjes weer hersteld zijn.

 

Interessante hondenartikelen voor jou geselecteerd

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine