Help je hond afkoelen om oververhitting te voorkomen. Zodra de buitentemperatuur boven de 20 graden komt, kan hij namelijk al last krijgen van de warmte. Verfrissende tips bij zomerse temperaturen… Zo houd je een hond koel!

 

Hond afkoelen met hondenijs

IJs is een goed koelmiddel als je hond zich heeft ingespannen tijdens warme dagen. Maar niet het ijs dat wij als mensen eten! Via de betere dierenspeciaalzaken is speciaal hondenijs verkrijgbaar. Ook kun je wat hondenvoer invriezen en je viervoeter daaraan laten likken.

 

Vochtige doeken, gelpacks en koelmatten

Bij het af laten koelen van je hond, zijn vochtige doeken en gelpacks handige hulpmiddelen. Maar let op! Beiden mogen alleen gebruikt worden op de buik van je hond, niet op de rest van zijn lijf. De coolpacks leg je niet direct op de hondenhuid maar wikkel je eerst in handdoeken. Vervang de gelpacks bovendien nooit door icepacks, die kunnen namelijk brandwonden veroorzaken.

Voor viervoeters zijn er ook speciale koelmatten te koop, waar je trouwe maatje tijdens warme dagen lekker op kan gaan liggen. Dwing een hond daar overigens nooit toe.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

hond afkoelen water bad

 

Zorg voor fris drinkwater

Honden hijgen bij warm weer veel, dat is hun natuurlijke methode om wat hitte kwijt te raken. Maar daarbij verliezen ze enorm veel vocht. Zorg dat je hond altijd bij zijn drinkwater kan, zet ook bijvoorbeeld ook een drinkbak in de tuin.

Neem tijdens wandelingen vers drinkwater mee om te voorkomen dat hij van stilstaand water drinkt. Want dat geeft – zeker bij zomerse temperaturen – extra risico op besmetting met Leptospirose. 

Ik wil meer weten over Leptopspirose

 

Zwembadje of uitgebreid zwemmen als verkoeling

Een flinke plons in koel water helpt een hond afkoelen. Geef je hond een klein zwembadje om lekker in te spelen. Vindt hij het badje te spannend? Probeer dan eens een snoepje in het water te gooien, misschien vergeet hij daarmee zijn bezwaren 😉

Enthousiaste zwemmers kunnen natuurlijk ook een duik nemen in een zee of meertje. Zorg wel dat dit veilig gebeurt en vermijd bij voorkeur sloten wanneer het buiten warm is.

Lees verder over waar en hoe je een hond veilig laat zwemmen

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Hond afkoelen zwemmen

 

Als je hond zelf het water niet in wil…

Lang niet alle honden zijn er dol op om het water in te gaan. In dat geval kun je een hond afkoelen door regelmatig een koele natte handdoek op zijn lijf te leggen. Of neem een plantenspuit en spray uitgebreid over zijn vacht. Beide methodes zijn verfrissend voor je viervoeter.

Is je hond niet dol op een badje maar heeft hij er geen hekel aan om flink nat te worden? Dan kun je hem nat maken met een gieter of een tuinslang.

 

Aangepaste wandelingen: een tropenrooster 

Hoge temperaturen vragen om een aangepast wandelschema. Je hond heeft ook tijdens deze dagen beweging nodig, maar voor lange wandelingen en uitgebreid spelen is het overdag te heet. 

Alleen rond de zonsopgang is het nog koel genoeg om de dagelijkse lange wandeling te maken. ’s Avonds na zonsondergang daalt de temperatuur misschien iets, maar is de lucht vaak nog erg warm.  In de vroege ochtenduren wordt de lucht meestal nog afgekoeld door de dauw. Kortom; vroeg opstaan voor een lange wandeling en de rest van de dag maak je meer maar kortere rondjes.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond afkoelen schaduw

 

Zoek de schaduw op 

Zorg dat je met je hond in de schaduw blijft om een zonnesteek te voorkomen. Bossen zijn dan ook de beste plek om met je hond te wandelen als het erg warm weer is. Op een strand en in een park of tuin, zorg je dat je hond onder een boom of parasol ligt.

 

Bescherm je hond bij hitte: de don’ts

  • Loop niet over geasfalteerde wegen; gesmolten teer verwondt de voetzooltjes.
  • Laat je hond nooit, écht nooit, achter in een geparkeerde auto.
  • Neem je viervoeter niet mee naast de fiets.
  • Je hond afkoelen doe je niet met een ventilator. Dat verhoogt namelijk het risico op een ontsteking van het oogslijmvlies, verkoudheid en een stijve nek.

 

Help, mijn hond is toch oververhit geraakt!

Een oververhitting kan bij een hond erg gevaarlijk zijn. Je moet dan ook direct ingrijpen als je hond één of meer van de volgende symptomen laat zien:

  • Veel kwijlen, extreem veel en snel hijgen
  • Sloom / zwak overkomen
  • Rode slijmvliezen
  • Warm aanvoelen
  • Een lichaamstemperatuur van boven de 40 graden
  • Bewusteloos raken

Breng je hond direct naar binnen, probeer hem te laten drinken, leg een lauwwarme doek op zijn poten en kort op zijn lijf. Contacteer spoedig de dierenarts.

 

Ontvang meer seizoenstips voor hondenbaasjes

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren en ontvang de beste seizoenstips voor honden en katten.

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine