Help je hond afkoelen om oververhitting te voorkomen. Zodra de buitentemperatuur boven de 20 graden komt, kan hij namelijk al last krijgen van de warmte. Verfrissende tips bij zomerse temperaturen… Zo houd je een hond koel!

 

Hond afkoelen met hondenijs

IJs is een goed koelmiddel als je hond zich heeft ingespannen tijdens warme dagen. Maar niet het ijs dat wij als mensen eten! Via de betere dierenspeciaalzaken is speciaal hondenijs verkrijgbaar dat je hem veilig – met mate – kunt geven. Ook kun je wat hondenvoer invriezen en je viervoeter daaraan laten likken, zo heeft je viervoeter een voedzame en verkoelende snack in één.

 

Vochtige doeken, gelpacks en koelmatten

Bij het af laten koelen van je hond zijn vochtige doeken en gelpacks handige hulpmiddelen. Maar let op! Beiden mogen alleen gebruikt worden op de buik van je hond, niet op de rest van zijn lijf. De coolpacks leg je niet direct op de hondenhuid maar wikkel je eerst in handdoeken. Vervang de gelpacks bovendien nooit door icepacks, die kunnen namelijk brandwonden veroorzaken.

Voor viervoeters zijn er ook speciale koelmatten te koop, waar de dieren tijdens warme dagen lekker op kunnen liggen. Dwing een hond daar overigens nooit toe.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

hond afkoelen water bad

 

Zorg voor fris drinkwater

Honden hijgen bij warm weer veel, dat is hun natuurlijke methode om wat hitte kwijt te raken. Maar daarbij verliezen ze wel enorm veel vocht. Zorg dat je hond altijd bij zijn drinkwater kan, zet bijvoorbeeld ook een drinkbak in de tuin en vul dat een paar keer per dag bij. Neem bovendien tijdens wandelingen vers drinkwater mee. Daarmee zorg je ervoor dat je viervoeter zijn dorst kan lessen wanneer hij dat wil, maar daarvoor niet van stilstaand water hoeft te drinken. Want dat geeft – zeker bij zomerse temperaturen – extra risico op besmetting met Leptospirose. Lees meer over Leptopspirose

 

Zwembadje of uitgebreid zwemmen als verkoeling

Een flinke plons in koel water helpt je hond afkoelen, geef hem daarom een zwembadje om lekker in te spelen. Maar let op! Ook als de temperaturen flink oplopen, vul je een hondenzwembad nooit met ijskoud water, juist niet. Wanneer je dier daarin stapt is het verschil met de omgevingstemperatuur veel te groot, met als gevolg dat hij verkrampt en het lichaam uit een soort schrikreactie juist alle warmte vasthoudt. Levensgevaarlijk dus!

Goede temperatuur zwemwater

De temperatuur moet koeler zijn dan de buitentemperatuur, maar het verschil mag niet te groot zijn. Dikwijls kom je dan uit op tussen de 17 à 20 graden. Zorg dat het in ieder geval niet onder de 15 graden komt. Een handige tip is om het water eerst buiten alvast wat op te laten warmen voordat je je hond erin laat stappen.

Kies de juiste maat zwembad

Voor het een kiezen van een goede maat zwembad voor verkoeling houd je minimaal rekening met de lengte van je hond wanneer hij languit gestrekt ligt + wat extra ruimte. Op die manier kan hij goed draaien in het bad en lekker ravotten. Let er ook op dat de opstaande rand van het badje niet te hoog is zodat je viervoeter er makkelijk in en uit kan stappen. Het water mag bovendien niet te diep zijn, daardoor zou hij namelijk gemakkelijk ‘kopje onder’ gaan.

Voor honden met twijfels

De echte waterratten zullen geen aanmoediging nodig hebben, die zitten misschien al in hun bad nog voordat je het gevuld hebt 😉  Maar vindt jouw hond die bak met water toch een beetje spannend? Gooi dan eens een snoepje in het water, misschien vergeet hij daarmee zijn bezwaren. Overigens geldt ook hier dat je je hond nooit moet dwingen.

Voor echte zwemfanaten

Enthousiaste zwemmers kunnen natuurlijk ook een duik nemen in een zee of meertje. Zorg wel dat dit veilig gebeurt en vermijd bij voorkeur sloten wanneer het buiten warm is. Veilige zwemplekken voor honden

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Hond afkoelen zwemmen

 

Als je hond zelf het water niet in wil…

Lang niet alle honden duiken graag in het water. In dat geval kan je een hond afkoelen door regelmatig een koele natte handdoek tegen zijn buik te leggen. Of neem een plantenspuit en spray uitgebreid over zijn vacht, maar doe dit alleen als je hond laat merken dit prettig te vinden. Beide methodes zijn verfrissend voor je viervoeter. Is je hond niet dol op een badje, maar heeft hij er geen hekel aan om flink nat te worden? Dan kun je hem besproeien met een gieter of een tuinslang.

 

Aangepaste wandelingen: een tropenrooster 

Hoge temperaturen vragen om een aangepast wandelschema. Je hond heeft ook tijdens deze dagen beweging nodig, maar voor lange wandelingen en uitgebreid spelen is het overdag te heet. Alleen vóór of net rond de zonsopgang is het nog koel genoeg om de dagelijkse lange wandeling te maken. ’s Avonds na zonsondergang daalt de temperatuur misschien iets, maar is de lucht vaak nog erg warm. In de vroege ochtenduren wordt de lucht meestal nog afgekoeld door de dauw. Kortom; vroeg opstaan voor een mooie wandeling en de rest van de dag maak je vaker kortere rondjes. Daarnaast kun je de tuin zo inrichten dat je hond zich daar uren kan vermaken zonder oververhit te raken.

Zo maak je een leuke hondenspeelplaats in de tuin

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond afkoelen schaduw

 

Zoek de schaduw op 

Zorg dat je met je hond in de schaduw blijft om een zonnesteek te voorkomen. Bossen zijn dan ook de beste plek om met je hond te wandelen als het erg warm weer is. Check in welke bossen honden mogen komen en waar ze eventueel los mogen lopen. Op een strand en in een park of tuin, zorg je dat je hond onder een boom of parasol ligt. Houd er wel rekening mee dat tijdens het badseizoen de meeste stranden honden overdag niet toelaten. Maar bij deze stranden is je viervoeter wel welkom.

 

Bescherm je hond bij hitte: de don’ts

  • Loop niet over geasfalteerde wegen; gesmolten teer verwondt de voetzooltjes.
  • Laat je hond nooit, écht nooit, alleen achter in een auto.
  • Bij hoge temperaturen laat je je hond niet rennen, dus ook niet naast de fiets.
  • Je hond afkoelen doe je niet met een ventilator. Dat verhoogt namelijk het risico op een ontsteking van het oogslijmvlies, verkoudheid en een stijve nek.

 

Help, mijn hond is toch oververhit geraakt!

Met het opvolgen van alle tips houd je het risico op oververhitting zo klein mogelijk voor je hond. Toch is het belangrijk om ook dan je dier goed in de gaten te houden tijdens zomerse dagen. Een oververhitting kan bij honden snel ontstaan en is erg gevaarlijk. Grijp dan ook direct in als je hond één of meer van de volgende symptomen laat zien:

  • veel kwijlen, extreem veel en snel hijgen;
  • sloom / zwak overkomen;
  • rode slijmvliezen;
  • warm aanvoelen;
  • een lichaamstemperatuur van boven de 40 graden;
  • bewusteloos raken.

Breng je hond direct naar binnen, probeer hem te laten drinken, leg een lauwwarme doek op zijn poten en kort op zijn lijf. Contacteer spoedig de dierenarts.

bron: Hart voor Dieren Magazine