In de hondentaal vertellen geluiden in combinatie met lichaamshoudingen wat je hond jou duidelijk wil maken. Hoe laat je hond zien dat hij angstig is, of juist blij? En waarom blaft hij? De taal van honden voor jou vertaald …

 

Hondentaal: je hond zegt veel zonder te praten 

In de hondentaal speelt lichaamstaal een belangrijke rol. Het geeft ons meer informatie over hoe we de geluiden van viervoeters moeten interpreteren. De signalen waar je bij je hond op let:

  • Beweging van de staart
  • Zoekt hij oogcontact of juist niet?
  • Is zijn bek open of dicht en laat hij eventueel zijn tanden zien?
  • Staan zijn nekharen overeind of liggen ze plat?
  • Wat is de houding van zijn poten, rug en achterhand?
  • Hoe staan zijn oren?

 

Wat probeert je hond jou te vertellen? 

Ook de intonatie en het volume van geluiden helpen je om de hondentaal verder te ontrafelen. Luister daarom goed naar hoe je hond blaft, gromt of piept.

Slaat je hond heldere tonen aan? Die zijn meestal vriendelijk en speels bedoeld. Diepe tonen laten ze horen als ze zich bedreigd voelen en iets of iemand op afstand willen houden. De diepere klanken worden ook ingezet om soortgenoten of hun baasje te waarschuwen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hondentaal tonen begrijpen

 

Het blaffen van honden 

Met het blaffen vragen honden om aandacht. De toon en de duur van het geluid vertellen je waarom ze dat willen.

Zuiver blaffen: Rekt je hond bij het blaffen zijn voorpoten en gaat zijn achterhand omhoog? Dan daagt hij je uit om te spelen. Het opgewonden blaffen in combinatie met een korte kreet gebruikt een hond vaak om zijn baasje te verwelkomen.

Kort / snel blaffen: Dit is een waarschuwingssignaal naar soortgenoten of het baasje. Met een scherpe, korte blaf toont een hond dat hij geïrriteerd is.

 

Grommen en brommen

Grommen betekent meestal dat je hond het niet naar zijn zin heeft. Hij is gespannen, bang of heeft pijn.

Diep grommen: Je hond waarschuwt of dreigt en bereidt zich waarschijnlijk voor op een aanval. Mogelijk laat hij zijn tanden zien en verschijnen er rimpels vlak boven zijn neus. Maar let op: achter het gegrom kan ook pijn schuilgaan!

Grommen en terugwijken: Als een hond gromt en een ontwijkende of terugdeinzende houding heeft, voelt hij zich ernstig bedreigd.

Zacht brommen: Dit klinkt bij sommige honden ook wel eens als knorren. Het drukt tevredenheid uit en moet niet verward worden met een dreigend op mopperend gegrom. Bij het zachte brommen hoort een ontspannen houding van je hond.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hondentaal piepen eenzaam

 

Als een hond jankt en piept…

Een hond die jankt en piept, voelt zich doorgaans eenzaam of is verdrietig. Het kan echter ook een teken van pijn zijn. In dat geval piepen de meeste viervoeters zacht en met hun bek dicht. Verder kan janken en piepen ook het gedrag zijn van een hondje dat (te) vaak zijn zin heeft gekregen als hij dit gedrag liet zien.

 

Huilen als een wolf

Het typische huilen van honden, zoals hun oerouder de wolf doet, heeft een andere betekenis. Vaak proberen ze op die manier contact te leggen met soortgenootjes. Dit gedrag kan een reutje bijvoorbeeld laten zien als hij teefjes probeert aan te trekken.

 

Wat zegt het hijgen van een hond?

Een hond die hijgt als het warm is of na een zware fysieke inspanning, vertoont in principe normaal gedrag. Dit is zijn manier om af te koelen. Blijft je hond echter hijgen en gaat hij er mogelijk ook bij kwijlen, dan kan dat wijzen op oververhitting. Help je hond bij warm weer tijdig afkoelen.

Het hijgen kan ook wijzen op algehele pijn, buikkrampen of benauwdheid. Contacteer bij twijfel de dierenarts.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hondentaal hijgen betekenis

 

Zo praat je op de juiste manier met je hond

Een paar basisregels om duidelijk met je hond te communiceren:

  • Geef signalen op een rustige toon en let op je lichaamshouding.
  • Toonhoogte en het juiste volume zijn heel belangrijk.
  • Schreeuwen is niet nodig; honden hebben een prima gehoor.
  • Gebruik duidelijke, korte signalen.

 

Blijf babbelen tegen je hond

Het vrolijk tegen je hond babbelen over alledaagse dingen hoef je niet achterwege te laten. Sterker nog, dit kan heel positief werken voor jullie allebei. Maar houd het kort en bondig als je je viervoeter iets wilt laten doen.

 

Als het communiceren in hondentaal lastig verloopt…

Lukt het je niet om je hond iets aan- of af te leren? Dat hoeft niet te betekenen dat je hond hardleers is. Waarschijnlijk ben je in één van de bekende valkuilen getrapt.

Ik wil verder lezen over de 7 zonden van hondentraining

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine