Je hond laten zwemmen, kan een goede vorm van extra beweging en afkoeling zijn. Maar zorg er wel voor dat je dit veilig doet. Ontdek waar jouw viervoeter kan zwemmen en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.

Oriënteer waar je hond mag zwemmen

Doorgaans is licht stromend water voor honden veiliger om in te zwemmen dan stilstaand water. Dit geldt zeker in de zomer, vanwege het verhoogde risico op besmetting met Leptospirose.

Veel honden vinden het strand en de zee geweldig. Vanaf april is zijn veel stranden echter verboden voor viervoeters. Maar er zijn stranden met een gebiedje waar honden het hele jaar door mogen komen.

Bekijk een overzicht van stranden en andere losloopgebieden

 

Als het ergens voor mensen verboden is om te zwemmen…

Soms tref je bij een zee of meer een verbodsbordje of rode vlag die erop wijst dat je er niet mag zwemmen. Mogelijk is het water sterk vervuild of is er een sterke onderstroom. Deze waarschuwingen zijn op mensen gericht, maar gelden ook voor honden. Negeer deze bordjes dus nooit en kies een andere plek om je hond te laten zwemmen.

 

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

zwemmen hond veilig 2

 

Pas op met sterke stromingen en steile oevers

Alleen honden die sterk geoefende zwemmers zijn, kunnen een wat sterkere stroming aan. Kleine hondjes en ongetrainde viervoeters zouden door zo’n stroom mee worden gesleurd. Vermijd bovendien steile oevers. Die maken het voor de meeste honden onmogelijk om uit het water te stappen, waardoor ze in paniek kunnen raken.

 

Laat je viervoeter eerst zijn behoefte doen

Honden plassen niet in het water. Het is dus beter om hem pas te laten zwemmen nadat hij zijn blaas geleegd heeft.

 

Hond eerst laten afkoelen

De watertemperatuur ligt meestal een stuk lager dan de luchttemperatuur. Laat je hond daarom niet zomaar in het koude water springen. Zeker jonge honden en senioren zijn zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen.

Door je hond eerst langs de kant pootje te laten baden, koelt hij al deels af. Aanvullend kun je een paar handen koel water over je viervoeter heen gieten.

 

Hond na het zwemmen afspoelen

Door je hond na het zwemmen af te spoelen, verwijder je eventueel vuil en zout dat in het zwemwater heeft gezeten. Als er een douche in de buurt is, was je hem direct. Anders geef je de viervoeter thuis een korte douche om zijn vacht te reinigen.

 

Tekst gaat onder de afbeelding verder.zwemmen hond veilig 3

 

Het nut van een zwemvest voor honden

Met de boot een stukje varen en je hond dan laten zwemmen, is leuk. Maar veel honden zwemmen door totdat ze uitgeput zijn. Wanneer ze dan geen kracht meer hebben of door een koude stroming verlamd raken, kunnen ze verdrinken. Daarom is een zwemvest geen overbodige luxe. Kies een zwemvest met handgreep zodat je je vriendje ook gemakkelijk uit het water kan tillen.

 

Neem drinkwater mee

Je hond kan ziek worden wanneer hij zout zeewater of vertroebeld water drinkt. Neem daarom altijd vers drinkwater mee waarvan je je viervoeter voor het zwemmen én na het zwemmen laat drinken.

 

Drijvend speelgoed in het water

Er zijn honden die tot aan de bodem kunnen duiken, maar die zijn echt in de minderheid. Kies daarom voor drijvend speelgoed als je hond het leuk vindt achter dingen aan te zwemmen.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

zwemmen honden veilig 4

 

Als je hond niet wilt zwemmen

Niet iedere hond is dol op water. Sterker nog, sommige honden zijn er zelfs bang voor. Wil je vriendje niet zwemmen? Dwing hem dan niet!

Loop langs de oever met je hond en ga steeds dieper het water is. Misschien volgt hij je wel of vindt hij het lekker om tot aan zijn buik in het koele water te staan. Ook kunnen zwemmende soortgenootjes hem over de drempel helpen.

Iets wat je nooit mag doen, is je twijfelende of angstige hond oppakken en in het water gooien. Daarmee bezorg je hem een trauma. Wil je trouwe viervoeter écht het water niet in? Laat hem dan lekker aan land blijven en zorg daar voor vertier.

 

Meer tips voor hondenbaasjes

Natuurlijk wil je jouw hond een fantastisch leven bieden. Kennis over de gezondheid, verzorging en het gedrag van je vriendje is dan onmisbaar. Bekijk daarom snel ook de andere tips van Hart voor Dieren voor hondenbaasjes.

Bron: Hart voor Dieren Magazine