Wanneer spreek je van een te dikke hond en hoe laat je hem op een gezonde manier afvallen? Overgewicht kan voor honden levensgevaarlijk zijn en moet daarom altijd aangepakt worden. Hart voor Dieren zet de belangrijkste tips op een rij…
Oorzaak overgewicht honden
Een dikke hond is vaak het resultaat van te veel eten en te weinig bewegen. Toch kunnen ook gezondheidsproblemen, zoals een stofwisselingsziekte, overgewicht bij viervoeters veroorzaken.
Ga voor jezelf eerlijk na of jouw hond wel voldoende beweging krijgt, zijn dagelijkse maaltijden niet te groot zijn en of hij misschien te veel snacks krijgt. Heeft je hond nooit problemen met zijn gewicht en komt hij opeens behoorlijk aan? Neem dan direct contact op met de dierenarts, mogelijk heeft hij een ziekte onder de leden.
Wanneer is mijn hond te zwaar?
Wat een gezond gewicht voor een hond is, hangt af van zijn ras, grootte en geslacht. Naast het lichaamsgewicht is ook de lichaamsbouw belangrijk om zwaarlijvigheid te herkennen. Je hond is te zwaar als:
- Je zijn ribben niet met een vlakke hand, zonder te drukken, kunt voelen
- Er geen duidelijke taille zichtbaar is wanneer je hem van bovenaf bekijkt, terwijl hij staat
- Hij een hangbuik heeft zonder dat dit een medische oorzaak heeft
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Dikke hond kan minder goed bewegen
Een viervoeter met overgewicht kan niet soepel bewegen en zal snel buiten adem zijn. Het bewegen is voor een te dikke hond een opgave en zal hij dan ook zo veel mogelijk beperken. Het gevolg? Je viervoeter verbrandt minder energie en zal daardoor juist nog meer aankomen.
Dit is de veelbesproken vicieuze cirkel waar te dikke honden in kunnen belanden, niet iets wat een hondenlijf zelf op kan lossen. Je trouwe maatje heeft dan ook echt jouw hulp nodig om zijn overgewicht aan te pakken
Waarom letten we zo streng op het gewicht van honden?
“Mijn hond is gewoon stevig gebouwd en een tussendoortje meer of minder kan echt geen kwaad.” Klinkt dat bekend? Natuurlijk heeft iedere hond een andere bouw maar overgewicht heeft daar niets mee te maken. En een vragende blik van je hond weerstaan is soms moeilijk, maar besef dat overgewicht levensgevaarlijk kan zijn.
Zwaarlijvigheid geeft je viervoeter allerlei gezondheidsrisico’s, zoals een verhoogde kans op:
- Hart en Vaatziekten
- Gewrichtsaandoeningen, waaronder artrose
- Kanker
- Huidproblemen
Honden met overgewicht leven gemiddeld gezien twee jaar korter dan hun soortgenootjes met een gezond gewicht.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Zo laat je een hond verantwoord afvallen
Ga altijd eerst langs de dierenarts. Hij kan medische oorzaken van overgewicht uitsluiten en je helpen bij een dieetplan. Om je hond op een gezonde manier af te laten vallen:
- Stel je reële doelen, de dierenarts kan je daarbij helpen
- Laat je hond meer bewegen, maar wel in een vorm en mate die hij op dit moment aankan.
- Maak je gebruik van dieetvoeding
- Reduceer je het hondenvoer niet opeens naar een gewenste hoeveelheid, maar minder je in stapjes
- Minder je tussendoortjes en vervang je die bij voorkeur door hondenbrokjes
- Volg je strikt aan het dieetplan van de dierenarts
- Controleer je het gewicht van je hond regelmatig
Het laten afvallen van je hond kan een lange periode in beslag kan nemen. Bovendien zal je structurele veranderingen aan moeten brengen om overgewicht in de toekomst te voorkomen.
Stel reële doelen
Ook voor honden is het beter om langzaam maar gestaag af te vallen. Streef er daarom niet naar om je dier in korte tijd veel gewicht te laten verliezen.
Richtlijn: verlies van maximaal 2% van het totale gewicht, per week. Minder is ook goed, soms zelfs beter.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Hond extra laten bewegen: nieuwe vormen van bewegen
Het extra laten bewegen is belangrijk om een gezond gewicht te behalen en te behouden. Verleng de dagelijkse uitlaatrondes, maar bouw dit langzaam op. Kijk daarnaast ook naar andere vormen van bewegen. Daarmee traint je hond weer andere spiergroepen en het versterkt bovendien jullie band. Win-win dus!
Het is niet verstandig om met een te dikke hond direct heftig te gaan sporten, maar er is genoeg mogelijk. Leuke manieren om je viervoeter extra te laten bewegen:
- Zwemmen; dit belast de gewrichten niet
- Neem een balletje mee tijdens de wandelingen om mee te spelen
- Probeer speurspelletjes uit, dit kan zowel binnen als buitenshuis
- Plan een paar keer per dag een speelmoment met je hond in
- Maak een spelletje van brokjes vangen en eten
Dieetvoeding: minder en toch genoeg
Dieetvoeding helpt om je hond op een gezonde manier af te laten vallen. Daarmee krijgt hij minder calorieën binnen, maar heeft hij wel een verzadigd gevoel én krijgt hij toch alle benodigde voedingsstoffen.
Hondensnacks minderen en vervangen
De tussendoortjes zijn vaak het eerste wat bij dikke honden onder de loep wordt genomen. De meeste viervoeters zijn er gek op en kijken hun baasje met smekende blik aan om een extra lekkernij te scoren. Het merendeel van de hondeneigenaren blijkt dan ook te veel lekkernijen aan zijn lieveling te geven.
Vervang de snacks eens door een gewoon hondenbrokje. Die brokjes mag je dan van zijn dagelijkse maaltijden aftrekken. Maar let op; verminder nooit de dagelijkse voeding om meer snacks te kunnen geven. Daarmee zou je je hond namelijk essentiële voedingsstoffen onthouden.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Welke hondenrassen ontwikkelen snel overgewicht?
Natuurlijk is iedere hond anders en zal ook per viervoeter het risico op overgewicht verschillen. Toch blijken sommige hondenrassen een aanleg voor zwaarlijvigheid te hebben:
- Labrador Retriever
- Golden Retriever
- Cocker Spaniel
- Beagle
- Teckel
- Bassethound
- Shetland sheepdog
- Cavalier King Charles Spaniël
Gecastreerde honden en senioren sneller dik
Niet zelden is een dikke hond een senior of een gecastreerd dier. In beiden gevallen kan de stofwisseling namelijk veranderen.
Gebruik bij een oudere hond seniorenvoeding om overgewicht te voorkomen. En in het geval van een castratie bespreek je vooraf of en hoe je de hondenvoeding aan moet passen. Blijf het gewicht van je hond regelmatig controleren.
Interessante hondenartikelen voor jou geselecteerd:
Bron: Hart voor dieren Magazine