Dementie veroorzaakt bij een hond – net als bij mensen – vergeetachtigheid en desoriëntatie. Maar hoe herken je de ziekte en wat kun je ertegen doen?  Lees alles over de oorzaken en symptomen, welke gedragsveranderingen je bij een hond kunt verwachten en wat je moet doen om het proces van dementie te vertragen…

 

Wat is dementie bij een hond?

Dementie wordt bij honden ook wel een ‘cognitieve disfunctie’ genoemd; door de ziekte neemt het denkvermogen van een viervoeter af. Hij wordt vergeetachtig, weet vertrouwde dingen niet meer aan elkaar te koppelen en trekt zich terug in zijn eigen wereldje.

 

De symptomen bij honden

Hoe herken je dementie bij je hond? Het is belangrijk om bij je hond op de volgende symptomen te letten:

  • Wachten voor een verkeerde deur om uitgelaten te worden.
  • Hond kijkt je verbaasd aan als je een deur opent.
  • Hij wil niet of nauwelijks meer spelen terwijl hij daar altijd gek op is geweest.
  • Viervoeter schrikt of ontloopt je zelfs als je hem aait.
  • ’s Avonds wordt de hond onrustig en jammert alsof hij pijn heeft of niet kan slapen.
  • Hij weet zijn voer – en drinkbak niet meer te vinden.
  • Hond blijft door de kamer lopen op zoek naar zijn mand.

De genoemde signalen kunnen afzonderlijk ook op een ander gezondheidsprobleem wijzen, maar maak altijd een afspraak bij de dierenarts als je één of meerder punten bij je huisdier herkent.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

  Dementie bij een hond 2

 

Oorzaken dementie

Dementie kan bij honden verschillende oorzaken hebben. Het is binnen de dierengeneeskunde een gebied dat nog veel aan onderzoek onderhevig is en waarvan we lang nog niet alles weten. Inmiddels is duidelijk dat de vorming en aanwezigheid  van stukken eiwit rond de zenuwcellen in de hersenen, invloed heeft op het ontstaan van dementie. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een tekort aan vitamine A, C en E het risico voor honden verhoogt.

 

Niet te genezen, wel te vertragen

Wanneer er dementie bij je hond vastgesteld wordt, kan dat een grote schok zijn. Je vraagt je misschien af wat dit voor de kwaliteit van leven van je dier betekent en wat je kunt doen om erger te voorkomen.

Helaas is de aandoening bij viervoeters nog niet te genezen. Wel is het mogelijk om het verloop van dementie af te remmen en je hond met de juiste begeleiding een goed leven te bieden. Stel hiervoor samen met je dierenarts een behandelplan op.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Dementie bij een hond 3

 

Tip! Trainen honden met beginnende dementie

Het aanleren van nieuwe trucjes vergt bij honden met dementie meer geduld, maar moet je niet achterwege laten. Sterker nog, daarmee train je de delen van de hersenen die nog niet zijn aangetast. Zo houd je een hond langer mentaal fit en bevorder je alsnog zijn concentratie.

Lees ook: Zo beloon je een hond op de juiste wijze

 

Tip! Stimuleer de hersenen via het reukvermogen

De neus van een hond werkt levenslang en het zoeken naar voedsel (foerageren) is echt een ingebakken instinct. Verstop kleine hapjes op verschillende plekken, of gebruik intelligentiespeelgoed met brokjes. En ook een snuffelkussen kan smakelijke delicatessen herbergen. Spelletjes stimuleren delen van de hersenen en kunnen de band met je hond extra versterken. Let er wel op dat je een hond geen snacks inzet die giftig voor de hond kunnen zijn.

Lees ook: Wat mag een hond niet eten?

 

Uitlaten hond met dementie: niet meer loslopen

Ook tijdens het uitlaten is het belangrijk dat je rekening houdt met de vergeetachtigheid en desoriëntatie van je hond. Laat hem niet meer loslopen, het risico op zoekraken of weglopen is te groot. Maak aangelijnd fijne wandelingen, laat je hond breeduit snuffelen en zelf het tempo bepalen.

 

Geduld en liefde bij veranderend gedrag

Vaak brengt dementie bij een hond nogal wat gedragsveranderingen teweeg. Maar onthoud dat je viervoeter in zijn leven alles heeft gegeven waartoe hij in staat was.  Laat hem nu zien dat hij er niet alleen voor staat.

Help je hond  wanneer hij zijn mandje niet meer kan vinden of zoekt naar zijn waterbak.  Ruim ongelukjes in huis zonder te mopperen op; dit is geen kwestie van opvoeden meer, je huisdier verliest soms de grip op zijn zindelijkheid.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

dementie bij een hond 4

 

Verandering van hondenvoer

Dementie bij een hond vraagt vaak om aangepaste hondenvoeding, dit kan de mentale processen van je hond extra ondersteunen. Ook zijn er een aantal aanvullende voedselsupplementen beschikbaar die het geheugen van een hond versterken. Vraag je dierenarts om advies voordat  je je dier supplementen en andere voeding geeft.

 

Ondersteunde medicatie bij dementie

Dementie kan honden ook angstig maken, zeker wanneer de dementie verder gevorderd is. Soms heeft een viervoeter dan baat bij kalmerende medicatie. Raadpleeg je dierenarts als je overweegt deze medicatie in te zetten.

 

Wanneer laat je een hond met dementie inslapen?

Je hond in laten slapen is één van de moeilijkste beslissingen die je als huisdiereigenaar soms moet maken.  Wanneer bij dementie het moment daar is, valt vooraf niet te voorspellen en is ook een persoonlijk keuze. Voorop staat de kwaliteit van leven voor je huisdier. Laat hem niet onnodig lijden.

Met dementie kan een hond in principe goed leven als hij met wat extra hulp nog vrolijk door het leven stapt.  Als een viervoeter continu angstig of gespannen is doordat hij bijvoorbeeld zijn omgeving niet meer kent, lijdt hij. Twijfel je over de gemoedstoestand van je dier, praat er dan eens over met je dierenarts. Hij kan een objectief oordeel geven.

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou:

 

nieuwsbrief