Beloon je hond op de goede manier en het trainen zal een stuk beter gaan… Maar hoe beloon je honden en wanneer? In dit artikel alles over het juiste moment en verschillende manieren van belonen. Want besef dat een snack hierin niet het enige middel is. Sterker nog, beloon je hond juist gevarieerd om geen averechts effect van de training te krijgen.
Beloon je hond om te motiveren
Wanneer het een leerproces betreft, lijken honden erg op mensen: beloon je hond en de inspanning heeft voor hem zin. Zonder motivatie loopt het op niets uit. Honden kunnen een gedraging, bijvoorbeeld het zitten, koppelen aan een positieve reactie. Namelijk dat hun baasje hen vervolgens aait, of via zijn stem laat weten dat je het als hond goed gedaan hebt, of zelfs een snack uitdeelt. Allemaal dingen waar een viervoeter blij van wordt. En dus wordt het belonen veelvuldige ingezet tijdens het trainen van honden. Maar opgepast! Zet je het belonen verkeerd in, dan heeft het vaak een averechts effect. Beloon je hond daarom volgens de zes gouden beloningsregels.
De zes gouden beloningsregels bij honden
1. Beloon je hond meteen (binnen twee seconden) als hij goed heeft gereageerd op een commando.
2. Varieer in soort beloning: beloon nu eens met wat lekkers, dan eens met woorden of met een kort spelletje. Anders kan het gebeuren dat je hond niet meer meewerkt, als je geen smakelijke hapjes (meer) voor hem bij je hebt.
3. Beloon je hond niet altijd. Dit maakt het spannender voor je hond en hij zal meer zijn best doen. Als er steeds alleen elke tweede of derde keer een beloning volgt, zal hij tot het uiterste gaan om zijn trofee te bemachtigen.
5. Geef nooit een snack(!) als de hond uit zichzelf een oefening doet of zonder verzoek naar je toe komt rennen. Je kunt dan natuurlijk je blijdschap tonen, maar de snoepjes zijn alleen voor die momenten waarop hij iets doet wat hem wordt gevraagd. Anders ziet je hond de lekkernij mogelijk als resultaat van het bedelen.
6. Wees niet te vrijgevig met lekkernijen. Een klein hapje als beloning voldoet. Als je meer geeft, zal je viervoeter al snel gaan wachten op meer. Dat leidt tot oponthoud, plus de hond verliest zijn concentratie. Als je hond zich opdringt omdat hij het tijd vindt dat jij hem beloont, reageer daar dan niet op.
7. Geef je hond eerst een opdracht die hij juist moet uitvoeren. Pas dan mag je belonen.
Beloon je hond zo: het resultaat
Als je je aan deze regels houdt, kun je je hond motiveren tot grote prestaties en zal hij ook naar je luisteren als hij daar eigenlijk (nog) geen zin in heeft…;-)
Bron: Hart voor Dieren