Hoe en waar vind je een goede dierenarts? Online research levert al snel de dichtstbijzijnde dierenartsenpraktijk op, maar hoe kies je de arts die het best bij jou en je dier past? Afstand is zeker belangrijk, maar er spelen veel meer factoren mee. Tips + een checklist voor het zoeken van een nieuwe dierenarts.

 

Een goede dierenarts vinden via je sociale kring

Het in je kenniskring rondvragen naar ervaringen met dierenartsen, is een goede eerste stap om een fijne arts voor je huisdier te vinden. Hondenbaasjes hebben het daarbij vaak het gemakkelijkst omdat zij elkaar dagelijks tegenkomen tijdens de uitlaatrondes. Maar ook als je een kat, konijn, vogel of knaagdier hebt, is het belangrijk navraag te doen.

Natuurlijk is iedereen weer anders en heeft andere behoeftes in het contact met een dierenartsenpraktijk. Vraag daarom altijd goed door waarom een dierenartsenpraktijk juist wel of juist niet goed bevalt. Want wat een nadeel voor iemand kan zijn, is voor jou misschien juist niet relevant.

 

Website afspeuren

Als iemand je een dierenartsenpraktijk tipt omdat hij/zij daar fijne ervaringen mee heeft, kun je eerst de praktijkwebsite eens bekijken. Op deze manier kom je al een aantal dingen te weten:

  • Gaat het om een enkele dierenarts of is het een groepspraktijk met meerdere specialisten?
  • Staan er cv’s online die informatie geven over de opleidingen en trainingen die de artsen gevolgd hebben?
  • Welke behandelingen worden aangeboden?
  • Is de dierenarts makkelijk te bereiken voor een afspraak of vraag?
  • Heeft de praktijk een eigen spoeddienst?

Misschien vind je op de website ook een profielschets van de dierenartsen waarin zij zichzelf voorstellen. Daardoor krijg je al een indruk van hun persoonlijkheid en of deze bij je past.

 

Kennismakingsgesprek

Is je eerste indruk van een dierenarts en zijn praktijk positief, maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Bij een hond of kat kan het een goed idee zijn hem mee te nemen naar dit gesprek. Daardoor kun je direct zien hoe dier en arts op elkaar reageren, en hoe de specialist met je dier communiceert.

Zo’n kennismakingsgesprek is een belangrijke stap wanneer je een goede dierenarts zoekt. Hierdoor kom je er namelijk achter of het klikt tussen jou en de specialist. En wanneer jij je goed voelt tijdens een bezoek aan de praktijk, zal dit je dier helpen te ontspannen.

 

Vertrouwde gezichten

Iets wat ook meespeelt bij het vinden van een goede dierenarts, zijn de assistentes en andere medewerkers van de praktijk. Zij zijn immers je eerste contact bij het maken van een afspraak, het stellen van een vraag en bij eventuele panieksituaties. De medewerkers van de praktijk, die de baasjes en hun viervoeters aan de balie welkom heten, moeten daarom ook op stressvolle momenten rustig en vriendelijk blijven.

Een andere indicatie van een goede dierenartsenpraktijk is wanneer het personeel niet zo vaak wisselt en de medewerkers jarenlang hun bezoekers helpen. Dit schept vertrouwen.

 

dierenarts vinden

 

Neemt een dierenarts de tijd voor zijn patiënten en hun baas?

Een goede dierenarts neemt ruim de tijd om honden, katten en andere huisdieren zorgvuldig te onderzoeken en beantwoordt geduldig alle vragen van hun baas. De dierenarts legt zijn diagnose en de beoogde therapie in detail uit op begrijpelijke wijze, en geeft ook informatie over mogelijke bijwerkingen van voorgeschreven medicatie. Vaak ontdek je pas tijdens de eerste consulten hoe een dierenarts echt te werk gaat, daarom is het belangrijk om ook na inschrijving kritisch te blijven.

 

Praktisch

Naast of een dierenarts persoonlijk bij jou en je dier past, zijn er praktische factoren die de keuze voor een (nieuwe) dierenartspraktijk kunnen beïnvloeden. Zo mag de praktijk niet te ver van de woonplaats verwijderd zijn om de reistijden voor het dier zo kort mogelijk te houden.

spreekuren

De spreekuren moeten passen bij jouw werkuren – veel dierenartsen bieden ook spreekuren in de avonduren of in het weekend aan.

spoedgevallen

Daarnaast dienen dierenbaasjes een noodcontact te hebben: als er iets ernstigs gebeurt, kan de dierenarts dan op zondag of ’s nachts aanwezig zijn? Zo niet, kun je dan bij een collega of spoedkliniek in de buurt terecht?

eigen laboratorium?

Er zijn geen algemene richtlijnen voor de optimale inrichting van een dierenartsenpraktijk. Het kan echter een enorm voordeel zijn als de dierenarts van jouw keuze een eigen laboratorium heeft. Hierdoor kunnen bloed- en urinemonsters zonder vertraging worden geanalyseerd, wat een snellere diagnose mogelijk maakt. Ook een eigen röntgenapparaat in de praktijk kan helpen om bepaalde ziekten snel op te sporen of uit te sluiten.

 

Checklist voor het vinden van een goede dierenarts

  • Hoe lang werkt de dierenarts in de huidige kliniek?
  • Waarom heeft hij/zij gekozen voor het vak van dierenarts?
  • Met welke diersoorten heeft hij/zij veel ervaring?
  • Heeft de dierenarts een specialisatie?
  • Hoe ondersteunt de praktijk in preventieve zorg, zoals controles en parasietenbestrijding?
  • Welke aspecten vindt de dierenarts belangrijk in de gezondheidszorg voor huisdieren?
  • Wat doe hij/zij als hij twijfelt over een diagnose?
  • Heeft hij/zij ervaring met het begeleiden van angstige dieren?
  • Hoe maakt de arts een keuze wanneer er verschillende behandelopties zijn?
  • Welke medische apparatuur is ter plaatse beschikbaar?
  • Zijn de prakrijkruimtes schoon, licht en diervriendelijk? Dit is belangrijk omdat een prettige sfeer automatisch invloed heeft op zowel mens als dier.

bron: Hart voor Dieren magazine