Als je hond deze commando’s kent, kun je hem meer vrijheid geven. Ze zijn een garantie voor ontspannen wandeltochten.

Dit artikel komt uit Hart voor Dieren magazine – neem nu een abonnement!

Je kunt je hond allerlei trucjes leren, al is dat niet altijd makkelijk. Toch zijn er enkele commando’s die elke hond zo goed zou moeten kennen dat hij ze zonder nadenken uitvoert. Dat is een kwestie van lang oefenen. Maar het loont, want in het ergste geval kunnen ze een hondenleven redden.

1. Zit/lig

Niet alle honden gaan graag zitten of liggen. En als ze het eenmaal hebben gedaan, hebben ze de neiging om meteen weer te gaan staan, terwijl ze eigenlijk moeten blijven zitten. Kies het commando waar je hond het best naar luistert.
Waarom? Zodat de hond rustig blijft zitten, bijvoorbeeld als jullie worden ingehaald door een fietser of jogger of als een andere hond op jullie af rent.
Zo doe je dat: Beweeg je hand boven het hoofd van je hond. Hij zal je hand met zijn ogen volgen tot hij automatisch gaat zitten om je hand te kunnen blijven zien. Prijs hem zachtjes (zodat hij niet meteen uit enthousiasme weer opstaat) en beloon hem, maar alleen als hij blijft zitten. Om hem te laten liggen, beweeg je je hand naar beneden tot hij vanzelf gaat liggen. Ook dan weer prijzen en belonen.

2. Naast/voet

Sommige honden houden helemaal niet van het lichaamscontact dat bij aan de voet lopen hoort. Het commando ‘naast’ geeft ze meer speelruimte. Kies het commando dat je hond het beste uitvoert.
Waarom? Zodat je je hond dicht bij je kunt houden als het even spannend wordt.
Zo doe je dat: Zorg ervoor dat de hond op je hand let en houdt die schuin voor zijn snuit, dicht naast je lichaam. Als hij sneller of langzamer gaat lopen, klak dan met je tong en knip met je vingers zodat zijn aandacht weer naar je hand gaat. Prijs hem zolang hij dicht naast je blijft lopen met woorden zoals ‘goed zo’ en ‘prima’.

3. Los

Bij dit signaal moet de hond datgene wat hij in zijn mond heeft, onmiddellijk loslaten.
Waarom? Met dit commando kun je verhinderen dat hij iets giftigs eet of op iets gevaarlijks bijt. Dat kan hem op een dag het leven redden.
Zo doe je dat: Oefen met een bal of speeltje waar de hond dol op is. Zodra hij het in zijn mond heeft, lok je hem met een snoepje dat hij krijgt zodra hij zijn ‘buit’ heeft laten vallen.

4. Hier

Dit is het commando dat elke situatie onmiddellijk afbreekt. Jammer genoeg is dit ook het moeilijkste commando omdat je hond niet altijd zin heeft om te komen. Daarom is het belangrijk om het steeds weer te oefenen tot het echt goed werkt.
Waarom? Het commando ‘hier’ kan ervoor zorgen dat je hond stopt met jagen, roven of de straat op rennen. Zo kun je hem uit gevaarlijke situaties redden.
Zo doe je dat: Zorg ervoor dat je hond enkele meters bij je vandaan is (binnen in de gang is ideaal). Ga op je knie zitten en spreid je armen wijd. Haal, als je de aandacht van de hond hebt, een bal of een snoepje tevoorschijn en prijs hem uitgebreid als hij komt. Herhaal dit meerdere keren en knuffel, prijs en beloon hem elke keer uitgebreid als hij komt. Later kun je de afstand vergroten, maar doe dat langzaam en geleidelijk.