Artrose veroorzaakt pijnlijke gewrichten bij je hond. Alhoewel de aandoening niet te genezen is, zorgt de juiste behandeling wel voor een pijnvrij leven. De gewrichtsslijtage herken je onder meer aan kreupelheid en stijfheid. De symptomen en behandelingen honden met artrose op een rij…

 

Wat kan artrose bij je hond veroorzaken?

Verschillende factoren maken de kans op artrose bij je hond groter. Ouderdom, overgewicht en erfelijkheid spelen de grootste rol. Maar ook een blessure, aangeboren gewrichtsafwijkingen en gewrichtsontstekingen kunnen artrose bij je hond veroorzaken.

 

De gewrichtsslijtage

Bij honden met artrose is het kraakbeen in één of meerder gewrichten aangetast. Daardoor bewegen twee botten niet meer langs elkaar heen, maar schuren ze juist. Voor het gewrichtskapsel verdwijnt met het kraakbeen ook de schokdempende werking daarvan. Als gevolg moet het meer klappen en schokken opvangen dan het aankan en ontstaat een ontsteking.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

artrose bij je hond slijtage

 

Zo herken je artrose bij je hond: de symptomen

Welke symptomen een hond heeft, is afhankelijk van hoe ver de artrose al is gevorderd:

  • Moeilijk of minder snel op kunnen staan
  • Niet meer kunnen of willen springen
  • Langzaam lopen en voorzichtige stapjes zetten
  • Minder of niet meer enthousiast om te gaan wandelen
  • Helemaal niet meer kunnen lopen
  • Hond geeft signalen van pijn: niet meer aan mogen raken, piepen, terugtrekken, verminderde eetlust, algehele malaise

Maak een afspraak bij de dierenarts als je artrose bij je hond vermoedt.

 

Zekerheid over artrose

Een dierenarts zal eerst naar het klinische beeld kijken, daarvoor zal hij je vragen stellen over de klachten en bewegingen van je dierr. Om absolute zekerheid te krijgen over artrose bij je hond, is het maken van een röntgenfoto noodzakelijk.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

artrose bij je hond röntgenfoto

 

De behandeling

Honden met artrose worden vaak behandeld met pijnstillers, ontstekingsremmers, een bewegingsplan en  fysiotherapie. Verder is rust voor deze viervoeters ook enorm belangrijk. Als je dier overgewicht heeft, is afvallen onderdeel van de behandeling. Sowieso is gewichtscontrole noodzakelijk als artrose bij je hond is vastgesteld.

Soms is een gewricht zodanig aangetast dat een operatie nodig is, om bijvoorbeeld een heup of knie te vervangen.

 

Bewegen met gewrichtsslijtage

Door de gewrichtsslijtage wordt het bewegen voor je hond bemoeilijkt. En toch is juist dat bij artrose belangrijk. Een piekbelasting moet echter worden voorkomen. Loop kortere afstanden, aangelijnd, op vaste tijdstippen. Daarnaast zal je van de fysiotherapeut of dierenarts oefeningen meekrijgen die je tussentijds kunt doen. Soms wordt ook hydrotherapie aangeboden.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

artrose bij je hond hydrotherapie

 

Begeleid zwemmen

Zwemmen is een hele goede vorm van bewegen voor honden met artrose, mits dit onder begeleiding gebeurt. De aandoening maakt het voor je viervoeter namelijk steeds moeilijker – of onmogelijk –  om zelf nog uit het water te komen.

 

Voeding en voedingssupplementen

Er zijn speciale hondenvoeders en voedingssupplementen beschikbaar die de gewrichten van je hond ondersteunen. Vraag je dierenarts altijd eerst om advies voordat je supplementen toepast.

 

Meer verzorgingstips voor hondenbaasjes

Wil je de nieuwste verzorgingstips voor honden ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren:

 

Ja, ik wil de gratis nieuwsbrief ontvangen

 

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine