Hij is vrolijk, eigenwijs, nieuwsgierig en bovenal een jachthond. De Beagle heeft dan ook een uitstekende neus met wie hij zelfs het kleinste geurspoor nog weet op te pikken. Ontdek meer over dit hondenras.

 

Waar komt de Beagle vandaan?

Voor de geschiedenis van deze hond gaan we ver terug, want zelfs de Romeinen wisten al van het bestaan af van Beagle-achtigen in Groot-Brittannië. Rond 1475 kregen ze officieel de naam Beagle en was het ras een feit. De viervoeters vergezelde  onder meer de Engelse koninginnen op hun jacht. Daarbij werden grote roedels van soms zelfs 20 honden meegenomen. Die hielpen hun baasje door geursporen te volgen. En hadden ze via zo’n spoor eenmaal een wild dier gevonden, werd deze onder luid geblaf opgejaagd. Dit snuffelen en speuren zit nog altijd in het DNA van dit hondenras.

 

Het karakter van de Beagle

Er zijn weinig honden zo creatief als Beagles wanneer het aankomt op het bemachtigen van eten. Klimmen, openbreken en op zijn buik ergens heen sneaken… Niets is deze hond te gek want “Oh wat ruikt dat lekker!”. Bovendien is de Beagle heel erg slim dus een creatieve oplossing is zo bedacht.

Verder is deze hond erg gesteld op zijn baas. Niet alle viervoeters van dit ras vinden uitgebreid knuffelen fijn, dat verschilt per hond en soms ook per dag. Hun baasgerichtheid uit zich in het niet graag alleen zijn. Daarin kunnen Beagles erg stressgevoelig zijn. Hoe je dat merkt? Bij thuiskomst ontdek je dat je kussen is omgedoopt tot een winterwonderland van dons, het afval is netjes uitgestald op de vloer en – oh ja –  de keukenkastjes zijn ook geïnspecteerd. En net als je je afvraagt waar al die rotzooi vandaan komt, vang je de lieve, onweerstaanbare blik van je Beagle. Want ook dat is deze hond; één en al charme!

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

beagle eigenwijs charme

Samen op avontuur

Beagles zijn graag buiten in de vrije natuur om velden, bossen en weilanden te verkennen. Plekjes worden uitgebreid besnuffeld en geursporen gevolgd. Sommigen van hen kunnen prima leren loslopen, maar dat lukt niet bij iedere hond. Dat heeft te maken met het jachtinstinct. Heeft een Beagle eenmaal een sterk spoor te pakken, dan kan dit de overhand krijgen. Zeer gefocust zal hij dit volgen, soms urenlang. En dat zonder het roepen van zijn baasje nog te horen. Een lange lijn kan een goede oplossing zijn. Daarmee heeft de hond toch vrijheid zonder dat je hem kunt kwijtraken.

 

Het uiterlijk van de Beagle

Het meest kenmerkende van Beagle zijn de hangoren en trouwe hondenblik. Zijn kop wordt dan ook vaak als lief omschreven. Daarnaast is het een stevig gebouwde hond met een sterke, rechte rug. Hij heeft een diepe borst en krachtige, afgeronde poten.  Veel Beagles zijn tricolore (driekleurig) met zwart, bruin en wit. Maar ook tweekleurige honden zie je bij dit ras steeds vaker.

 

Hoe groot en hoe zwaar is de Beagle?

De gemiddelde schofthoogte van een volwassen Beagle is 30-40 cm. Het gewicht kan nogal uiteen lopen en ligt gemiddeld tussen de 12-20 kilo. Deels afhankelijk van of het om een Amerikaanse of Engelse Beagle gaat.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

beagle uiterlijk

 

Een bekende Beagle               

De bekendste Beagle werd opgetekend door Charles M. Schulz: Snoopy! Toch hebben de echte honden weinig gemeen met deze BWB’er (Bekende WereldBurger). Ok, Snoopy is ook dol op eten, maar verder heeft hij een filosofische en dagdromende inborst. Terwijl echte Beagles zich liever halsoverkop in allerlei avonturen storten.

 

De vachtverzorging              

Beagles hebben een korte, dikke vacht welke gemakkelijk te onderhouden is. Eén keer per week borstelen is voldoende, behalve tijdens de ruiperiode. Daarin kam je honden wat vaker. Verder wordt deze nieuwsgierige hond soms aangetrokken tot modderplassen of zelfs poep en rottende vissen, om heerlijk doorheen te rollen. Wie wil dat nou niet? 😉 Af en toe een grondige wasbeurt is bij dit hondenras daarom wel nodig. Gebruik hiervoor een speciale hondenshampoo.

 

Bescherming tegen parasieten en ziektes

Deze hond is net als alle viervoeters een geliefde gastheer voor vlooien, teken en wormen.  Bescherm je Beagle daar periodiek en preventief tegen. Overleg met de dierenarts welk middel het best bij je huisdier past. Bespreek dan ook direct het vaccinatieschema. Daarmee start je al in de puppytijd. Bij volwassen viervoeters kun je op anti-stoffen van sommige ziektes ook laten titreren.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

beagle hond snuffelen

Waar maak je een Beagle blij mee?

  • Samen met de baas struinen door natuurgebieden
  • Jachttraining
  • Intelligentie – en speurspelletjes

Bouw nieuwe bewegingsvormen altijd rustig op en houd rekening met de fysieke grenzen van je viervoeter.

 

Gemiddelde leeftijd

Beagles worden gemiddeld 12 à 13 jaar oud.

Natuurlijk wil je je Beagle zo lang mogelijk gezond en gelukkig houden. Naast veel beweging kunnen kwalitatieve hondenvoeding, voldoende ontspanning en liefdevolle aandacht daaraan bijdragen. Ook is het belangrijk dat je de hondentaal en  symptomen van veelvoorkomende ziektes leert kennen. Op die manier heb je snel in de gaten dat je hond zich niet goed voelt en kun je tijdig handelen. Bij twijfel neem je altijd contact op met de dierenarts.

 

Voor welke ziektes en aandoeningen zijn Beagles gevoelig?

Beagles kunnen extra vatbaar zijn voor deze ziektes en aandoeningen:

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine, LICG, Raad van Beheer

 

nieuwsbrief