De vraag hoe lang een hond alleen kan zijn, is een relevante vraag voordat je een viervoeter in huis neemt. Het is logisch dat honden niet overal mee naar toe kunnen, maar waak ervoor datje hond niet de dupe wordt van jouw afwezigheid. In dit artikel lees je waarom viervoeters niet graag alleen zijn, en hoe lang en op welke manier een hond toch even zonder zijn baas kan.

 

Een hond alleen thuis gaat tegen sociale structuur in

Dat honden moeilijk op zichzelf kunnen zijn heeft met hun voorouders te maken. Wolven die door hun roedel worden verstoten zijn te zwak of te ziek om hun eigen soort te volgen, en zullen in de natuur sterven. Of de groep is te groot en een wolf eindigt als een eenzaam dier, mogelijk sluit hij zich dan aan bij een andere roedel. Een gezonde en geïntegreerde hond, als afstammeling van de wolf, laat zijn gezin, oftewel zijn roedel, nooit in de steek. Alleen zijn zit gewoon niet in de sociale structuur van dit dier.

 

De angst voor scheiding is een oerkracht

De angst om alleen gelaten te worden, leeft bij iedere hond. Hierdoor proberen viervoeters voortdurend een band te vormen, altijd en overal. Dit is geen aandoening, het is volledig natuurlijk gedrag. Voor een puppy betekent de scheiding van moeder en broers en zussen een zekere dood, tenzij een mens de zorgtaak van de ouders overneemt. De nog steeds blinde, hulpeloze baby registreert of het buiten of in het verlaten nest koud is. Hij probeert dan naar de warmte te kruipen. Dit is natuurlijk overlevingsgedrag.

Honden die bij mensen wonen, raken volledig afhankelijk van hun baasje en blijven daarmee eigenlijk een kind. Daarom raken ze in paniek wanneer ze weinig contact hebben, of als het contact opeens wegvalt wanneer ze lang alleen zijn. Het zou dus het beste zijn om onze viervoeter altijd bij ons te hebben of om ze van begin af aan een onafhankelijke taak toe te kennen.

 

Hoe leert een hond zonder zijn mensen thuis te zijn?

Tegenwoordig zijn er meer kleine dan grote gezinnen en meer gezelschapshonden dan werkende honden. De coronatijd daargelaten, zijn we als mens ook steeds drukker buitenshuis geworden. De roedelhond, als een sociaal wezen dat altijd klaarstaat om zich aan te passen en te veranderen, is er in relatief korte tijd in geslaagd om zich te vormen naar het gedrag van zijn menselijke roedel. Het enige waaraan hij nog niet heeft kunnen wennen, is het alleen zijn. Daarin moet een hond dan ook stapsgewijs en adequaat begeleid worden, anders vraag je te veel van je viervoeter met alle gevolgen van dien. Lees hier de tips om met je hond te oefenen in het alleen zijn.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond van nature niet alleen

 

Hoe lang mag een hond alleen zijn?

Hoe lang kan een mens zijn viervoeter alleen laten? Een uur, vier uur, acht uur? Hoe lang is het redelijk van je hond te verwachten dat hij op zichzelf aangewezen is? Er zijn veel meningen. Sommigen zijn van experts die zeggen dat een jonge hond om fysieke redenen maximaal twee uur alleen gelaten mag worden. Bovendien moeten de eerste paar weken in het nieuwe huis zo hecht mogelijk moeten worden gemaakt, zonder zelfs maar een uur van scheiding. Volgens sommigen is vier uur lang in een vertrouwde omgeving slapen goed. Acht uur in een tuin die de hond moet bewaken, zou moeten kunnen, vinden anderen.

Hart voor Dieren Magazine vindt vier uur echt het maximum dat een volwassen hond alleen kan zijn. Langer wachten met uitlaten is niet verantwoord. Of een viervoeter het ook daadwerkelijk aankan om vier uur alleen te zijn, verschilt per dier.

 

Het aantal overbelaste honden groeit

Je zal dus per hond moeten kijken óf en hoe lang hij zonder zijn baasje kan zijn. Maar hele dagen alleen thuis zijn, is voor geen enkele viervoeter goed. Helaas groeit het aantal honden dat overbelast is. De oorzaak ligt deels in dat ze te lang alleen gelaten worden, en anderzijds omdat er niet eerst rustig geoefend is met het alleen zijn. Hierdoor zijn viervoeters continu gestrest en lukt het sommige van hen helemaal niet meer om op zichzelf te zijn; de verlatingsangst is dan een feit. Wanneer zij dan toch eventjes achtergelaten worden, kunnen ze alleen nog maar hartverscheurend huilen of blaffen tot de uitputting toeslaat. Soms komen mensen thuis in een verwoeste woning of de hond knabbelt aan zijn poten en jaagt achter zijn staart aan. En niet zelden wordt er tegenwoordig antidepressiva aan eenzame honden toegeschreven.

Natuurlijk was het de afgelopen tijd anders, door verschillende lockdowns waren we meer thuis. Iets wat voor veel honden een groot plezier was, uiteindelijk althans.  De viervoeters moesten wel even wennen aan het nieuwe ritme, en dat kon in het begin juist stress veroorzaken.

Tekst gaat onder afbeelding verder.

hond alleen stress

 

Voorkom een ongelukkige hond alleen

Maar wat moet je doen om te voorkomen dat je hond te lang alleen is? Het antwoord daarop begint bij de adoptie van een hond. Wanneer je een viervoeter in huis neemt, heb jij de verantwoording goed voor hem te zorgen. Ga na of jij voldoende thuis bent om een dier een stabiel thuis te bieden en je niet continu van huis weg bent. Verwelkom je een volwassen hond? Vraag dan vooraf naar zijn ervaring met het alleen zijn; is hij dat gewend en hoe lang was hij bij de vorige eigenaar alleen? En ook als een hond het gewend is om een uurtje of langer op zichzelf te zijn, geldt dat je dit in de nieuwe thuissituatie opnieuw moet oefenen en stapsgewijs moet opbouwen. Houd er bovendien rekening mee dat naarmate een hond ouder wordt, zijn gedrag en behoefte hierin kunnen veranderen.

 

Veranderende thuissituatie

Veranderd je thuissituatie onverwachts – bijvoorbeeld door een scheiding – en is je hond onverhoopt langer alleen? Zoek dan naar een andere oplossing. Misschien heeft een vriend(in) tijd om een paar uurtjes op je hond te passen, of zoek contact met een professionele hondenoppasser. Of neem eens een kijkje bij Stichting Oopoeh, zij koppelen actieve senioren aan oppashonden zodat beiden niet alleen hoeven te zijn. Lukt het niet om in de nieuwe situatie je huisdier de aandacht en liefde te geven die hij nodig heeft, overweeg dan om via Verhuisdieren een nieuw liefdevol thuis voor hem te zoeken.

Bron: Hart voor Dieren Magazine