De hond is een roedeldier dat altijd in contact wil blijven met zijn roedel. Hij moet daarom stap voor stap wennen aan alleen zijn.

Dit is vrij gemakkelijk te leren voor een puppy, maar ook een volwassen dier kan leren de verloren tijd te overbruggen, mits jij als baasje een beetje geduld hebt. Het paradijs op aarde, met de constante aanwezigheid van zijn mensen, daar kan vandaag de dag nauwelijks nog een hond van genieten. Daarom moet hij zo vroeg mogelijk leren dat hij een paar uur alleen kan zijn in het dagelijks leven.

Puppy’s


Het is met een puppy, die net nieuw bij zijn gezin is, het eenvoudigst. Zijn innerlijke klok past zich aan aan het menselijke ritme. Daar kun je van profiteren. Na een speelsessie, wanneer de pup uitgeput is en met zijn bot in zijn mandje kruipt, verlaat je de kamer zonder een woord te zeggen en sluit je de deur achter je. Na een paar minuten, waarin de kleine zich niet leek te realiseren dat hij alleen was, kom je terug en geef je hem een traktatie.

Zo leert een hond alleen te zijn

Alleen zijn met positieve verwachtingen


De volgende keer dat je langer afwezig bent, combineer je het terugkomen met wat speeltijd met de hond. Zorg dat je steeds iets langer wegblijft en kom nooit zonder ‘goed nieuws’ terug. Langzaam maar zeker legt de jonge hond een link tussen jouw vertrek en positieve verwachtingen. Bied de hond een bot of speeltje aan als tijdverdrijf voordat je weggaat.

Consequent blijven


Het werkt in het begin niet altijd goed. Als de pup de eerste keer jammerlijk gilt omdat hij zich ondanks alles in de steek gelaten voelt, moet je even doorbijten. Laat hem huilen, ook als je er zelf moeite mee hebt. Wees je ervan bewust dat hij anders je terugkeer rechtstreeks in verband met zijn gehuil brengt. Het resultaat? Hij zal dan nog luider en luider en langer janken totdat je weer terug bent. Wacht daarom tot hij eindelijk tot rust komt en kom dan pas terug met een leuke/lekkere verrassing. Wees consequent in de eerste paar weken, dan heb je voor het leven een hond die rustig is als hij moet wachten in plaats van zijn frustratie uit te leven op de meubels of de buren.

Volwassen honden en asielhonden


Bij de volwassen hond werken zulke simpele trucjes vaak ook, maar niet zo snel als bij de kleintjes. Niettemin is het proces hetzelfde. Wat je nodig hebt is meer geduld. Voordat je een volwassen hond aanschaft, moet je weten of de hond alleen kan zijn. Sommige asielhonden hebben last van verlatingsangst. Ook dat kun je omdraaien, maar dan moet je er iets meer tijd en werk in stoppen. Maar als je dol bent op je hond en hij op jou, zal het jullie samen uiteindelijk lukken. Wees geduldig, doe het stap voor stap en probeer je in te leven in de psyche van je viervoeter om een beter resultaat te verkrijgen.

TIP:
Lees ook ons artikel: ‘Hoe lang kan een hond alleen zijn?’

Zo leert een hond alleen te zijn