Vraag jij je ook af of je hond vlees nodig heeft en wat je dan het beste kunt geven? Al langer zijn discussies gaande over het juiste vleesgehalte in hondenvoeding, en zijn er zelfs hondenbaasjes die hun hond een vegetarisch menu voorschotelen. Voordat je door de bomen het bos niet meer kunt zien, duiken wij in de eetwereld van de viervoeter.

 

Vleesbehoefte van een hond: Wat eet de wolf?

Of en in welke mate een hond vlees nodig heeft, wordt vaak afgeleid aan hoe dat bij de wolf zit. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd; hij is immers de oervader van onze huishond. Toch is het verteringsstelsel van ons huisdier anders dan bij wolven. Een wolf is een carnivoor, daarover is geen discussie. Dit betekent overigens niet hij alleen maar vlees eet. Ook dit dier heeft af en toe plantaardig voedsel nodig om zijn spijsvertering te stimuleren. Daarbij gaat het dan bijvoorbeeld om paddenstoelen, fruit en grassen die ze in het wild vinden.

 

Genetische verandering bij honden

Honden leven al minstens 30.000 jaar samen met de mens, en omdat de natuur zich veelal aanpast aan veranderende leefomgevingen zie je dat ook terug bij deze dieren. De genetische mutatie is onder andere terug te zien in hun spijsverteringskanaal dat veel beter plantaardig voedsel kan verwerken dan dat van wolven. En ook met gekookt voedsel heeft je hond geen probleem, terwijl de wolf natuurlijk alleen rauw voedsel gewend is. Zulke aanpassingen zien we inmiddels ook terug in het gebit en verteringsstelsel van vossen die zich vooral voeden met etensresten van mensen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond vlees eten

 

Pas toch op met het geven van onze voeding

Wees je ervan bewust dat lang niet al ons voedsel goed is voor honden, ook niet als dit plantaardig is. Sterker nog, er zijn groente- en fruitsoorten die zelfs giftig voor honden zijn.

Overzicht voedsel dat giftig voor honden is

 

Waarom heeft een hond eiwitten nodig?

Eiwitten in voeding zijn essentieel voor de hond, omdat alleen die de aminozuren kunnen leveren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Bovendien zorgen de eiwitten voor de aanmaak van antilichamen, ondersteunen ze de stofwisseling en het verwerken van andere belangrijke voedingsstoffen. Voor honden is het eten van vlees en vis de makkelijkste en snelste manier om dierlijke eiwitten binnen te krijgen. Een geschikte hoeveelheid vlees is daarom nuttig voor hen. Maar alleen als het een bepaalde hoeveelheid vet bevat. Want vet, zo blijkt uit alle onderzoeken, is de belangrijkste energiebron voor viervoeters.

 

Welk vlees is goed voor de hond?

Hoogwaardige en licht verteerbare eiwitten komen onder andere uit spiervlees, waaronder ook het hart. Maar het hoeft niet altijd rundvlees of kip te zijn. Het is misschien iets waar je zelf niet zo snel aan dacht, maar ook insecten zijn goede leveranciers van proteïnen en stimuleren de spijsvertering. Als je vlees optimaal in wilt zetten kies je niet voor mager vlees, maar voor vet spiervlees. Vis is overigens ook een goede bron van eiwitten en ook visoliën zijn waardevolle voedingsstoffen. Slachtafval zoals pens, longen, lever of nier bevatten belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond spiervlees

 

Teveel is ook niet goed

Wat voor veel dingen in het leven geldt, geldt natuurlijk ook voor het vlees dat honden eten: teveel is niet goed. Maar hoeveel vlees een hond precies nodig heeft hangt af van zijn ras, leeftijd, gewicht, spiermassa en hoeveelheid beweging. Daarom is het belangrijk een volledige hondenvoeding te kiezen die op de juiste levensfase en activiteit gericht is. Het voordeel van zulke voeders is dat die veelal de volledige voedingsbehoefte van je hond dekt. Dit kun je op het etiket aflezen. Kies je ervoor zelf het voer samen te stellen, laat het juiste rantsoen dan samenstellen door een dierenarts of voedingsspecialist.

 

Vegetarisch of vegan?

Honden kunnen een vegetarisch of zelfs veganistische maaltijd voorgeschoteld krijgen als je dat uit overtuiging wilt. Maar let op; alhoewel soja eiwitten levert die vergelijkbaar zijn met die van dieren, wordt het exclusief overschakelen op plantaardige voeding voor honden afgeraden. Het eten van dierlijke eiwitten is één van de basisbehoeften van onze viervoeters. Het weglaten daarvan vereist dan ook aanvulling met bepaalde vitamines en mineralen. En dit komt heel nauw, een onjuiste dosering daarvan kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond.

Bron: Hart Voor Dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou: