Een oude hond verzorgen vraagt om wat aanpassingen maar is heel dankbaar om te doen. Met de juiste verzorging bied je je senior nog een mooi hondenleven en kun je hem zelfs langer fit houden. Alles over de ouderdomskwaaltjes, beweging, lichaamsverzorging, voeding en het dagelijkse leven van oudere honden.

 

Vanaf wanneer is een hond oud?

Van een oude hond spreek je biologisch gezien vanaf een leeftijd tussen de 7 en 10 jaar. Maar natuurlijk betekent dit niet dat je viervoeter vanaf 7 jaar al te maken krijgt met ouderdomsklachten. Sommige viervoeters zijn zelfs op 10-jarige leeftijd nog superfit.

 

Aanpassingen levensstijl

Soms merk je opeens op dat je hond een oudje geworden is. Misschien loopt hij wat langzamer, staat hij wat trager op en heeft hij meer behoefte aan rust dan voorheen. Ook valt bij veel senioren op dat ze nóg aanhankelijker worden en meer het lichamelijke contact met hun mensen opzoeken.

Het liefst pas je het alledaagse leven van je hond al iets aan voordat hij echte ouderdomskwaaltjes krijgt. Daardoor houd je hem langer fit en behoudt hij zijn levensvreugde.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

oude hond aandacht contact

 

Ouderdomsziektes- en kwaaltjes

Hoe eerder deze ziektes en aandoeningen ontdekt worden, hoe beter ze nog te behandelen zijn.  Mochten ze niet meer volledig te genezen zijn dan kan de dierenarts vaak wel de symptomen nog bestrijden. Hierdoor behoudt je oude hond langer een hoge levenskwaliteit.

 

Regelmatige check voor oude hond

Vanaf 7-jarige leeftijd laat je een hond twee keer per jaar controleren. Preventieve zorg -zoals bescherming tegen parasieten en gebitsverzorging- is nu namelijk nog belangrijker. Bij veel bejaarden honden is het immuunsysteem namelijk verzwakt. Dat maakt ze vatbaarder voor ziekteverwekkers.

Weeg je viervoeter bovendien iedere week. Daarmee houd je zijn gewicht in de gaten en kun je tijdig ingrijpen als hij te zwaar wordt. Check bij deze controle ook direct de nageltjes; seniorenhonden die minder bewegen slijten die namelijk minder hard.

 

Blijven bewegen

Geef je hond op leeftijd dagelijks een ruime portie beweging in de buitenlucht. Daarmee kun je hem langer fit houden. Een extra pluspunt is dat tijdens wandelingen en spelletjes gelukshormonen in het hondenlichaam vrijkomen. Vaak kies je bij senioren wel voor aangepaste vormen van beweging. Krijgt je dier bijvoorbeeld moeite bewegen? Kies dan voor kortere uitlaatrondes maar ga er wel vaker op uit.

Tip: Hydrotherapie is een verantwoorde manier om een hond met gewrichtsproblemen extra beweging te geven.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

oude hond bewegen therapie

 

Voeding voor gepensioneerde honden

Bij het ouder worden zal de stofwisseling van je hond trager worden. Dat vraagt om aangepaste voeding, net als het minder bewegen en het zwakkere immuunsysteem. Gelukkig bestaat er zowel bij droog – als natvoer seniorenvoeding. Die is gericht op de voedingsbehoefte van een oude hond. Extra toegevoegde stoffen geven zijn immuunsysteem een boost en kunnen zelfs helpen om tumoren te voorkomen.

 

Houd de geest scherp: mentale afleiding

Voor de gepensioneerde hondengeest geldt hetzelfde als voor het lichaam; activiteit houdt fit. Voor je viervoeter zijn tal van intelligentiespelletjes te bedenken die hem mentaal uitdagen. Natuurlijk moet je daarbij wel rekening houden met zijn fysieke grenzen.

 

Extra hulp bij lichaamsverzorging

Oude honden zijn doorgaans minder soepel dan toen ze jong waren. Daarom lukt het ze soms niet meer om zichzelf helemaal schoon te houden. Maar de vacht is voor je senior wel een belangrijke bescherming tegen invloeden van buitenaf. Merk je dat deze steeds vaker onverklaarbaar vies is? Help je oudje dan door wat vaker een grondige vachtverzorging toe te passen.

 

In – en uitstap

Als je viervoeter niet meer goed kan springen heeft hij hulp nodig om nog in en uit de auto te komen. Voor grote honden kun je hulpmiddel zoals een loopplank gebruiken, kleine hondjes til je eventueel zelf in en uit de auto.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

oude hond mentaal geheugen intelligentie

 

Het alledaagse leven met een oude hond

Een oude hond reageert minder flexibel op veranderingen. Deel zijn dagelijkse leven daarom in volgens een vaste structuur waarop hij kan vertrouwen. Ook is het belangrijk te beseffen dat zijn reactievermogen verminderd is. Zorg dat jij zelf potentiële gevaren daarom al in een vroeg stadium herkent en je hond hiertegen beschermt.

 

Gehoor en zicht

Het gehoor gaat bij de meeste oudere honden iets achteruit. Het is daarom handig om je trouwe maatje vooraf ook visuele signalen aan te leren. Wanneer staart tot blindheid leidt, compenseert een hond zijn gebrek aan zicht door zijn neus een aanraking te gebruiken. Wel zal hij zich minder veilige voelen in onbekende omgevingen. Houd hier rekening mee en pas jullie leven daar op aan.

Aanpassingen voor blinde huisdieren

 

Ook interessant voor jou:

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief hond dieren dierennieuws