Wanneer je hond een maagtorsie – ook wel maagkanteling of maagdraaiing genoemd – heeft, wordt de maag afgesloten en opgeblazen wat levensgevaarlijk is. Bij deze aandoening moet altijd zo snel mogelijk ingegrepen worden. Ontdek aan welke symptomen je een maagtorsie herkent en welke behandeling mogelijk is.

 

Wat gebeurt er bij een hond met een maagtorsie?

Bij een maagtorsie draait de maag van een hond om zijn eigen as. Met die rotatie wordt de maagingang – en uitgang afgesloten, evenals de maagaders. Gassen kunnen niet langer ontsnappen en blazen de maag op.

 

Wat is het gevolg van een maagkanteling?

Bij een hond met een maagkanteling stroomt het bloed niet verder en  wordt opgestuwd. Bloedvocht kan in het omliggende weefsel terechtkomen.  Door de grote druk  in de maag sterft weefsel af en kan de maagwand scheuren.

Tegelijkertijd verlaagt de bloeddruk en vertraagt de hartwerking. De zuurstofcirculatie langs alle organen raakt aangetast en dit kan blijvende schade veroorzaken. Uiteindelijk leidt een falende bloedsomloop meestal tot de dood van een getroffen hond.

 

De symptomen van een maagtorsie hond

Aan deze symptomen  herken je een maagtorsie bij honden:

 • Braakneigingen
 • Rusteloos of juist ernstig verzwakt
 • Vreemde houding; maakt voorkant zo laag mogelijk
 • Kreunen, piepen, kwijlen
 • Gespannen, opgeblazen buik
 • Snelle ademhaling en hartslag
 • Bleke slijmvliezen

Bij een maagtorsie heeft je hond  acute hulp nodig. Bel direct de dierenarts en dwing je viervoeter niet om een andere houding aan te nemen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

maagtorsie symptomen

 

Behandeling hond met maagkanteling

De dierenarts zal eerst proberen om de maag met een slang te ontdoen van opgehoopte gassen en inhoud. Als de maag door de torsie al te veel is afgesloten, zal dit geen optie meer zijn.

Tijdens een operatie zal de hondenmaag dan teruggedraaid worden om alsnog met een slang via de hondenbek gas uit de maag te krijgen. Als het draaien niet meer lukt zal het orgaan opengesneden moeten worden.

 

Maag aan de buikwand vastmaken

Tijdens de operatie bij een maagtorsie wordt de maag na het draaien meestal aan de buikwand vastgemaakt. Deze fixatie is nodig omdat je hond anders zo’n 80% kans heeft dat zijn maag opnieuw draait. Het onderdeel van het buikvlies dat het orgaan op zijn plek houdt zal door de rotatie immers uitgerekt zijn.

Bij honden met een genetische aanleg voor deze aandoening, voert men de ingreep soms preventief uit.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

maagtorsie symptomen

 

Welke honden lopen het grootste risico op maagtorsie?

In principe kan iedere hond een maagtorsie krijgen, maar  het grootste gevaar lopen honden die zwaarder dan 20 kilo zijn en een diepe borst hebben.  Bijvoorbeeld de Bloedhond, Ierse Setter, Duitse Dog, Weimaraner en kruisingen daarvan.

Naast de genetische aanleg kan een nerveus en angstig karakter,  gevorderde leeftijd en het haastig eten,  het risico op een maagkanteling verhogen.

 

Hoe kun je de kans op een maagdraaiing zo klein mogelijk maken?

Over de oorzaken en het exacte verloop van een maagtorsie is nog veel onduidelijk. Toch kun je wel een aantal dingen voor je hond doen om de kans op een maagdraaiing te verkleinen:

 

 • Geef de hondenvoeding in meerdere, kleinere porties verdeeld over de dag
 • Laat je hond niet wandelen of drukke spelletjes doen vlak voor en tot 1 à 2 uur na zijn maaltijd
 • Geef de voeding in een anti-schrokbak
 • Voorkom stress bij je hond

 

Andere interessante hondenartikelen:

 

 

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine