Vanaf 01 januari 2022 geldt er een verbod op het gebruik van apparatuur die geschikt is om stroomstoten aan een hond af te geven. Eindelijk.

 

Verbod op – Wat is een stroomhalsband?

Wanneer een hond een stroomhalsband draagt kan het baasje een elektrische schok geven aan zijn hond wanneer deze ‘ongewenst’ gedrag laat zien. Eigenaren die dit inzetten, geloven dat de koppeling tussen het gedrag en stroomstoot de hond doet inzien dat hij sommige dingen maar beter niet meer kan doen. Maar “een gedegen wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt waaruit blijkt dat gebruik van stroomstoten noodzakelijk zou zijn of überhaupt leidt tot betere resultaten”, aldus het Ministerie van Landboud, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het gebruik van elektrische schokken bij het opvoeden en trainen van je hond is dieronvriendelijk, werkt in sommige gevallen juist agressie bij de hond op – hij probeert zich machteloos nog te verdedigen – en het gebruik van een stroomhalsband kan een dier blijvend letsel opleveren.

 

Wat veroorzaakt een stroomhalsband bij honden?

Wanneer honden stroomstoten toegediend krijgen als onderdeel van hun training, kan dit pijn en stress veroorzaken. Sommige honden worden hierdoor zeer angstig en vertonen agressief gedrag of ontwikkelen fobieën waar ze de rest van hun leven last van blijven houden.

 

Zou het verbod niet al veel eerder in werking treden?

Oplettende hondenliefhebbers zijn misschien verbaasd bij het lezen van dit artikel, want het verbod zou eigenlijk al per juli 2021 ingaan. Het in werking treden van het verbod heeft echter vertraging opgelopen, waardoor deze pas per 1 januari 2022 officieel zal gelden.

 

Geldt het verbod voor iedereen?

Het verbod op het gebruik van apparatuur die geschikt is om stroomstoten aan viervoeters toe te dienen, zal een uitzondering kennen voor medische behandelingen. En ook politie en marechaussee blijven voorlopig uitgezonderd. Maar zij zullen het gebruik van dergelijke apparatuur wel af moeten bouwen en vervangen voor diervriendelijke trainingsmethodes.

 

Verbod in Vlaanderen

In Vlaanderen zal er een verbod op het gebruik van stroomhalsbanden komen in 2027. In de periode tot 2027 krijgen instanties die de halsbanden gebruiken de kans om over te schakelen naar diervriendelijke middelen en methodes.

Bron: Staatsblad, hln.be, De dierenbescherming

nieuwsbrief dierentips