Wanneer het bij de kat in zijn koppie niet lekker loopt, wordt hij veel gemakkelijker ziek. Veel pijntjes en kwaaltjes, maar ook ernstige ziektes bij onze geliefde katten zijn van psychosomatische aard; ze komen voor wanneer het geestelijke leven van je huistijger in beroering is. We laten zien hoe je de psyche van je huisdier in balans kunt houden, zodat hij fit en gelukkig blijft. Extra fijn: deze trucs zijn meestal heel eenvoudig!

Alleen zijn is stom

Hoewel katten soms echte eenlingen zijn, zijn ze niet geboren om alleen te zijn. Vooral als je een binnenkat hebt en zelf de hele dag op kantoor bent, kan de kat zich eenzaam gaan voelen- en daar wordt hij ook ziek van. Het leven is makkelijker voor hem met een soortgenoot aan z’n zijde. De twee moeten echter wel bij elkaar passen. De verkeerde partner veroorzaakt immers stress en kan ook ziek maken!

In de rust ligt de kracht

Katten houden absoluut niet van stress – en ook niet van lawaai en drukte. Bied je kat een rustig thuis en voldoende mogelijkheden om zich terug te trekken als er bezoek komt. En straal zelf kalmte en zelfverzekerdheid uit. Dat maakt jou
voor hem betrouwbaar en voorspelbaar.

Samen ertussenuit

In de hectiek van alledag blijft de relatie met ons huisdier helaas wel eens achter. Waarom neem je niet een paar dagen vrij en ga je niet op vakantie, maar blijf je thuis bij je huisdier. Spelen, knuffelen en samen tijd doorbrengen – hoe fijn is dat! Je doet dan ook nieuwe energie op en kunt je band met je kat versterken.

Voor een goed humeur

Feromonen helpen bij nerveuze katten, bij verhuizingen of in stressvolle situaties. Het zijn geuren die je dier kalmeren en zijn humeur verbeteren. Fermononen zijn kunstmatig verkrijgbaar; je kunt een verdamper in het stopcontact doen of een spray gebruiken. Dit brengt de psyche van je kat weer in balans. Want ontspanning heeft alles te maken met chemie; onzichtbare geuren reguleren de gevoelens.

Al snuffelend in zijn element

Er zijn ook kruiden die je huisdier in vervoering brengen: valeriaan of kattenkruid. Je kunt deze drogen en er kleine knuffelkussentjes van maken. Veel katten vinden het heerlijk om hiermee te spelen of eraan te ruiken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Vers groen om op te knabbelen

Haar dat tijdens het wassen wordt ingeslikt, kan spijsverteringsproblemen veroorzaken. Je huisdier kan beter omgaan met
de haarballen die zich vormen als hij altijd toegang heeft tot vers kattengras. Je kunt dit kant-en-klaar kopen of zelf zaaien. Waarom zet je het niet in een mooie pot? Dan kun je zelf ook genieten van de groene decoratie in huis.

Wees een goede waarnemer

Veel dieren verbergen het als ze niet in orde zijn, als ze pijn hebben of als er iets mis met ze is. Daarom moet je altijd goed kijken en je kat in de gaten houden om eventuele pijntjes en kwaaltjes vroegtijdig te kunnen ontdekken. Als je jouw kat goed kent, merk je het meteen wanneer er iets mis is.

Contact als relatiebooster

Wie heeft het niet meegemaakt: zodra je op de bank ligt, stort de kat zich op je buik of benen. Als dat het geval is, laat hem dan alsjeblieft. Tegen elkaar aankruipen werkt als een relatiebooster. Als je kat niet geknuffeld wil worden, pak dan een goed boek en geniet van jullie wederzijdse nabijheid.

Zelfvertrouwen door lof en leren

Wie is er niet blij als hij een compliment of de beloning krijgt voor iets dat hij gedaan heeft? Onze huisdieren zijn niet anders. Je kunt je kat kleine trucjes leren en hem dan overvloedig prijzen als hij het goed doet. Dit traint de grijze cellen en maakt je huisdier zelfverzekerd.

Krabben is een must!

Het veroorzaakt stress als de kat constant wordt vermaand omdat hij aan de bank krabt. Maar waar moet hij anders zijn nagels scherpen? Het is eenvoudig: er zijn geweldige krabpalen die hem uitnodigen om dit te doen en die ook toffe slaap- en verstopplekken bieden. Geef je kat een legale krabmogelijkheid in plaats van met hem in discussie te gaan.

Meer tips? Lees dan ook: een gelukkig katten leven deel 2.