Gezond lichaam, gezonde geest – hoe zit dat bij katten? Lees in onze kleine gids hoe je je kat stress kunt besparen en hem het geschenk van ontspanning kunt bieden – voor een gelukkig en gezond leven. Benieuwd naar nog meer tips? Lees dan een gelukkig katten leven deel 1!

Geen kans op verveling

Mensen die zich vervelen worden sneller ziek. Dit geldt ook voor onze huiskatten. Natuurlijk heeft je kat veel slaap nodig, maar hij moet ook bezig zijn. Spelen met mensen brengt hem echt op gang en zorgt ook voor wat beweging, bijvoorbeeld als  er met speelmuisjes wordt gegooid. Da’s best gezond!

Time-out is time-out

Een kat brengt het grootste deel van de dag slapend door. Je moet deze belangrijke slaap niet verstoren. Als je kat laat merken dat hij een time-out nodig heeft, geef hem die dan. Wees gerust: Als je dier er weer klaar voor is om te spelen en te knuffelen, zal hij zich heus weer bij je melden.

Frisse lucht a.u.b.

Buiten zijn is geweldig voor katten. Maar niet iedereen woont in een landelijke omgeving waar ze een buitenkat veilig kunnen houden. Ook al je een balkon hebt, kun je je huisdier frisse lucht bieden. Je moet het balkon wel ‘catproof’ maken, zodat er niets gevaarlijks kan gebeuren.

Water is er niet alleen om te wassen

Veel katten drinken te weinig. Daarom is het belangrijk om water extra aantrekkelijk voor ze te maken. Sommige dieren zijn erg blij met een fonteintje dat hen stimuleert om te drinken. En het heeft nog een voordeel: het gespetter heeft een kalmerend effect.

Kleine cadeautjes voor een goede vriendschap

Natuurlijk is het belangrijk om een dier niet te antropomorfiseren en hoef je hem of haar niet te overladen met cadeautjes. Toch kun je af en toe iets uit de dierenwinkel meenemen om je kat te verrassen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vishengel voor je kat, leuk om samen mee te spelen? Een nieuw speeltje staat ook voor tijd die je samen doorbrengt, en dat is altijd fijn voor je geliefde kat – en voor jou!

Knuffelen is gezond

Soms hebben katten niet veel zin om te knuffelen, en soms hebben ze knuffels absoluut nodig: om zich honderd procent veilig te voelen en om hun vertrouwen in mensen uit te drukken. Daarom zijn regelmatige knuffels een must.

O zo knus!

Voor een goede nachtrust is ook een geschikte ondergrond nodig. Zoek uit waar je huisdier het liefst op slaapt: houdt hij van pluizige slaapgrotten? Knuffelmandjes? Of gewoon een zachte fleecedeken? Geef hem een heerlijke plek om te chillen.

Take it easy

Bezoekjes aan de dierenarts dragen meestal niet bij aan een evenwichtig leven van de kat. Bachbloesem kan helpen om stress en angst te verlichten. Op tijd ingezet, kunnen ze je kat helpen om minder in paniek te raken en ook om de reis naar de praktijk wat relaxter onder de knie te krijgen. Tip: Bezoek de praktijk eerst eens met je kat zonder onderzoek. Zo krijgt je kat de tijd om de omgeving en de mensen daar te leren kennen