Katten zijn onafhankelijke huisdieren die gemakkelijk een hele werkdag alleen thuis kunnen blijven. ‘s Avonds is het fijn om samen te knuffelen … Zo ziet het idee van samenleven met de ongecompliceerde huiskat er voor de mens uit. Maar hoe voelt het voor een kat om een lange dag alleen in huis te zitten?

Katten kunnen erg lijden onder eenzaamheid

Terwijl vrij rondlopende katten op elk moment naar een nieuwe plek kun­nen lopen om iets te zoeken waarmee ze zich kunnen amuseren, kunnen binnenkatten vrijwel niets doen om hun situatie te verbeteren. Ze zijn vaak volledig afgesneden van interessante zintuig­lijke prikkels, vele uren achtereen en meestal zonder eten tussendoor. Daarnaast denken mensen vaak dat het een goed idee is om een of twee katten in het weekend voor zich­zelf te laten zorgen, met een grote bak droogvoer en een bak water. Soms lijkt het inderdaad alsof dit geen groot probleem is voor de kat. Maar katten kunnen soms ook echt last hebben van eenzaam­heid. Maar meestal houden ze zich stil, of worden hun signalen verkeerd begrepen. Het eventueel gemiauw van eenzame katten is zelden een probleem voor buren en wordt dus vaak over het hoofd gezien. Een ander groot probleem wat kan ontstaan door de afwezigheid van het baasje is onzindelijkheid.

Onzindelijkheid is nooit een bewust protest

De kat wordt onzindelijk – en wat op het eerste gezicht een protest lijkt, is eigenlijk een psychosomatisch pro­bleem gecombineerd met onaccepta­bel kattenbakbeheer. Niet alle katten zijn echter even vatbaar voor scheiding gerelateerde problemen. De meesten leggen zich vroeg of laat neer bij hun saaie bestaan en worden vooral slapers. In het ergste geval worden dit als gevolg van het vele slapen katten met overgewicht. Zonder stimulatie brengen ze het grootste deel van hun tijd door met dutten en slapen, met niets anders te doen dan toch maar naar die voerbak te lopen. Ze worden pas wakker als ze ‘s avonds de sleutel in de deur horen. Er zijn zelfs katten die de hele dag bij de deur wachten, tot er eindelijk weer leven in de brou­werij komt.

Een tweede kat vervangt het baasje niet

De meeste binnen­katten leven voor het moment van thuiskomen; hun mens is eindelijk terug! Omdat ze de hele dag hebben geslapen, staan ze nu open voor spel en plezier. Met creatieve ideeën pro­beren ze onze nachtrust te verstoren en zo toch nog een beetje aandacht te krijgen. Als ze te vervelend zijn, worden ze buitengesloten van de slaapkamer en als ‘lastig’ gezien. Helaas komt op dit moment vaak het idee op om een tweede kat te ne­men, om het gemakkelijker te maken om alleen te zijn. Maar menselijk contact kan niet door een andere kat worden vervangen. Zelfs als de katten een perfecte match zijn, blijft de verantwoordelijkheid om twee katten bezig te houden na het werk nu nog steeds bestaan. Interactieve jachtspel­len kunnen alleen in uitzonderlijke gevallen leuk zijn, want katten zijn in­dividuele jagers. Ze willen zich alleen en ongestoord op hun jachtspel con­centreren. Als het te voorzien is dat de kat regelmatig alleen zal zijn, is het een goed idee om vanaf het begin een geschikt duo te vinden.

Hoe maak je alleen thuis zijn prettiger voor een kat?

In het tijdperk van het thuiswerken hebben veel mensen gemerkt hoe gehecht hun katten aan hen zijn. Om de paar uur komen ze langs om aaitjes te krijgen of voor een snack. Een oplossing voor katten die vanwege het werk van hun mens vaak alleen moeten blijven zou dus zijn: om de paar uur snacken en korte eenheden quality time met hun mensen. Met voedselpuzzels heb­ben katten de mogelijkheid om zich binnenshuis op een zinvolle manier bezig te houden. Eten is belangrijk en met een beetje gehannes wordt het een tijdverdrijf zonder dat er sprake is van overgewicht. Dit vermindert stress door lange perioden van hon­gergevoel gedurende de dag. In de tijd dat je wel thuis bent, krijgt de kat jouw onverdeelde aandacht. Slechts een paar minuten clickertrai­ning of andere activiteiten die je kat leuk vindt, kunnen een aanzienlijk verschil maken in de kwaliteit van leven. De meeste katten proberen op de een of andere manier aandacht te krijgen. Hoeveel fijner zou het zijn om ze vrijwillig aandacht te geven als ze de hele dag op ons hebben gewacht!