Hoe maak je een kat zindelijk als hij nog niet gewend is aan een kattenbak? En wat moet je doen als je huisdier opeens weer in huis begint te plassen? De verschillende stappen  naar het kattentoilet en het achterhalen van de oorzaak van onzindelijkheid.

 

Kat zindelijk maken

Meestal is het niet nodig om een kat zindelijk te maken. Zelfs kittens zijn dit vaak al wanneer ze bij jou komen wonen, de kleintjes  leren van hun moederpoes om de bak te gebruiken.

Maar ook een zindelijke kat moet in een nieuw thuis wel kennismaken met zijn toilet. Bij voorkeur zet je de nieuwe huistijger direct bij binnenkomst op zijn bak. Herhaal dit een paar keer en je dier zal snel doorhebben dat dit zijn toilet is. Bij een kitten kan het helpen om ook het graven even voor te doen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat zindelijk kitten

 

Gaat het om sproeien of plassen?

Als je een plasje in huis vindt, hoeft dat niet direct te betekenen dat je kat onzindelijk is geworden. Mogelijk gaat het om sproeigedrag, wat zowel bij katers als bij poezen voorkomt. Je herkent dit aan het staand plassen, vaak gepaard met een trillende of schoppende achterpoot. Plassen gebeurt juist zittend.

Een ander verschil is dat het sproeien – in tegenstelling tot het plassen bij onzindelijkheid – bewust gebeurt. Ongecastreerde katten doen dit veelal om een territorium af te bakenen of een geschikte partner te vinden.

 

Kat opeens onzindelijk: achterhaal de oorzaak

Zeker wanneer je kat opeens onzindelijk wordt, is dat reden tot alertheid en het achterhalen van de mogelijke aanleiding:

  • Gezondheidsklachten / medisch
  • Probleem met de kattenbak
  • Stress; dit kan ook tot sproeigedrag leiden

 

Gezondheidsklachten / medisch

Sluit eerst eventuele medische oorzaken van het spontaan in huis plassen uit. Zo kan onzindelijkheid een signaal zijn van onder meer  blaas – en nierproblemen. Bij deze gezondheidsklachten kan dit zelfs het enige symptoom zijn. Laat je dier daarom goed nakijken door een dierenarts wanneer het de kattenbak niet meer gebruikt. Overigens kan het in huis plassen ook een teken van dementie en artrose zijn.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat zindelijk maken: dierenarts

 

 

Problemen kattenbak

Huistijgers kunnen zeer kieskeurig zijn, ook wanneer het hun toilet betreft. De grootte, de vorm, de locatie en de vulling van de kattenbak bepalen of je kat zindelijk blijft of niet. En besef ook dat zijn voorkeuren spontaan kunnen veranderen.Verder heeft je dier minimaal twee schone bakken nodig.

Checklist ‘Hier moet een kattenbak aan voldoen’ + tips

 

Stress en zindelijkheid kat: checklist

Stress is vaak de oorzaak van onzindelijkheid bij katten. Ga na of je dier gespannen is en los mogelijke oorzaken op. Veel voorkomende situaties die huistijgers gestrest kunnen maken:

  • Te veel katten in één huishouden die elkaar niet tolereren
  • Verandering in gezinssamenstelling: gezinsuitbreiding, scheiding, overlijden, nieuwe partner
  • Verhuizing en daarmee verlies van vertrouwde omgeving
  • Te weinig aandacht van het baasje
  • Bedreiging van buitenaf, bijvoorbeeld herrie of een ander dier
  • Geen dagelijkse structuur of een verandering daarin
  • Verveling, te weinig prikkels

 

In de tussentijd goed boenen, maar niet met amoniak!

Maak de plaatsen waar je kat zijn behoefte in huis heeft gedaan goed schoon. Anders gaat hij die plekken als zijn nieuwe toilet zien. Gebruik daar echter geen ammoniak voor, de geur daarvan lijkt namelijk te veel op die van urine.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat zindelijk schoonmaken

 

Wordt niet boos op je kat

Onthoud dat je kat nooit zomaar in huis plast. Het is een proper dier dat zijn ‘nest’ altijd schoon probeert te houden. Boos worden op je dier heeft geen enkele zin – je kat zal de link niet leggen – en is bovendien ook volkomen onterecht. Zoek naar de onderliggende oorzaak van de onzindelijkheid en pak die aan.

 

Geef je kat de allerbeste verzorging

Alleen een kat die in al zijn basisbehoeften is voorzien, kan zindelijk gemaakt worden. Ontdek welke dingen jouw kat nodig heeft om zich veilig en comfortabel te voelen:

Ja, ik wil goed voor mijn kat zorgen

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine