Bijenvolken hebben het al lange tijd zwaar, heel zwaar. Ze redden het niet of tenauwernood, onder meer door voedselgebrek, met alle gevolgen van dien. Maar nu lijkt er toch sprake van een lichtpuntje: meer bijenvolken hebben de Nederlandse winter overleefd!

 

Hoe weten we hoeveel bijenvolken de winter overleven?

Dat meer bijen goed de Nederlandse winter zijn doorgekomen, blijkt uit de jaarlijkse enquête van Wageningen University & Research, de Nederlandse BijenhoudersVereniging, Imkers Nederland en de BD-Imkers.

Bijna 2000 bijenhouders, met in totaal 15.900 bijenvolken, hebben de winteroverleving doorgegeven.

 

Uitkomst onderzoek bijen

Afgelopen jaren lag de sterfte van bijenvolken in Nederland rond de 15%. Maar iit de eerder genoemde enquête is gebleken dat in de winter 2018 – 2019, slechts 9% van de volken het niet heeft gehaald.

,De mate waarin wintersterfte optreedt, is een indicatie van de gezondheid van bijenvolken’, aldus Bram Cornelissen, onderzoeker bij WUR. , Bijenhouders geven zelf aan dat een sterfte van onder de 10 procent acceptabel is, dus deze uitkomst kan positief genoemd worden’.

 

Bijen hebben nog steeds hulp nodig

Natuurlijk is het goed nieuws dat er afgelopen winter minder bijen zijn gestorven dan in die twee jaar daarvoor. Toch geeft dit geen enkele garantie en is er nog een hoop werk aan de winkel om de bijen verder te beschermen.

Helaas worden er nog steeds veel pesticiden gebruikt en vinden bijen weinig voedsel in de Nederlandse tuinen. Daarnaast hebben de dieren last van Varroa-mijt; een ziekteverwekker die bijen ernstig kan verzwakken.

Ontdek wat je zelf kunt doen om bijen te helpen

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Op de hoogte blijven van de dierenwereld en wat je kunt doen om die beter te maken? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren

 

 

 

 

Bron: Wageningen University en Research , AD, Bijenstichting