De weerstand van bijen en hommels wordt verhoogd wanneer ze zonnebloemen tot hun beschikking hebben. Maar het is voor deze dieren steeds moeilijker om geschikte bloemen te vinden en daarmee om te overleven. In dit artikel lees je waarom de zonnebloem zo belangrijk voor bijen en hommels is en hoe je deze plant zaait.

 

Zo helpen zonnebloemen de weerstand van bijen en hommels

De zonnebloempollen bevatten gezonde ingrediënten waarmee bijen en hommels zich beter tegen ziekteverwekkers kunnen beschermen. Dit blijkt uit een onderzoek van de University of Massachusetts Amherst en de Northcaroline State University. De onderzoekers constateerden dat hommels die de stuifmeel van de zonnebloem eten, minder last hebben van een bepaalde parasiet. Bovendien planten zij zich ook sneller voort én verminderen de pollen van zonnebloemen de gevoeligheid voor een gevaarlijke infectieziekte onder Europese honingbijen.

 

Na de bloei zijn vogels blij met de pitjes

Met zonnebloemen in je tuin kun je nog meer dieren helpen. Na de bloei vormen de pitjes een belangrijke voedingsbron voor de vogeltjes. Mogelijk komen sommige gevederde vriendjes de pitten zelf uit de bloemen pikken, maar je kunt ze een handje helpen door de pitten zelf te oogsten en op een voederschaal te leggen.

 

Zonnebloemen 2

 

Zaai zelf zonnebloemen

We hebben goed nieuws voor iedereen die bijen en hommels wil helpen aan een sterk immuunsysteem: het zaaien van zonnebloemen is heel simpel! Zoek een zonnig plekje in je tuin, graaf een kuiltje van maximaal 2 cm, leg het zaadje erin, bedek het zaadje met aarde en giet wat water over de plek. Voer dit klusje in april / mei uit, dan heb je in de zomer prachtige bloemen staan waar weer heel wat diertjes mee vooruit kunnen.

 

Onderdak en andere bijenplanten

Wil jij nog meer doen om bijen en andere insecten? Dat kan! Met een bijen – en insectenhotel zorg je voor een geschikte schuilplaats. Plant daarnaast andere bijenplanten zoals de zonnehoed en ijzerhard, waar vlinders ook erg gelukkig mee zullen zijn!

bron: Hart voor Dieren Magazine