De weerstand van bijen en hommels wordt verhoogd wanneer ze zonnebloemen tot hun beschikking hebben. Het is voor deze dieren steeds moeilijker om geschikte bloemen te vinden en daarmee om te overleven. In dit artikel lees je waarom de zonnebloem zo belangrijk voor bijen en hommels is, hoe je deze bloem zelf zaait en wat je nog meer voor dieren in je tuin kunt doen…

 

Zo helpen zonnenbloemen de weerstand van bijen en hommels

De zonnebloempollen bevatten gezonde ingrediënten waarmee bijen en hommels zich beter tegen ziekteverwekkers kunnen beschermen. Dit blijkt uit een onderzoek van van de University of Massachusetts Amherst en de Northcaroline State University. De onderzoekers constateerden dat hommels die de stuifmeel van de zonnebloem eten, minder last hebben van een bepaalde parasiet. Bovendien planten zij zich ook sneller voort én verminderen de pollen van zonnebloemen de gevoeligheid voor een gevaarlijke infectieziekte onder Europese honingbijen.

 

Na de bloei zijn vogels blij met de pitjes

Met zonnebloemen in je tuin kun je nog meer dieren helpen. Na de bloei vormen de pitjes een belangrijke voedingsbron voor de vogeltjes. Mogelijk komen sommige gevederde vriendjes de pitten zelf uit de bloemen pikken. Maar je kunt ze een handje helpen door de pitten zelf te oogsten en op een voederschaal te leggen.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

Zonnebloemen 2

 

Zaai zelf zonnebloemen

We hebben goed nieuws voor iedereen die bijen en hommels wil helpen: het zaaien van zonnebloemen is heel simpel! Zoek een zonnig plekje in je tuin, graaf een kuiltje van maximaal 2 cm, leg het zaadje erin, bedek het zaadje met aarde en giet wat water over de plek. Voer dit klusje in april / mei uit, dan heb je in de zomer prachtige bloemen staan waar weer heel wat diertjes mee vooruit kunnen.

 

Onderdak en andere bijenplanten

Wil jij nog meer doen om bijen en andere insecten in je tuin? Dat kan! Met bijen – en insectenhotel zorg je voor een geschikte schuilplaats. Plant daarnaast ook andere bijenplanten als de zonnehoed en ijzerhard, waar vlinders ook erg gelukkig mee zullen zijn!

Ontdek meer manieren om de dieren in je tuin te helpen.

 

Blijf op de hoogte van het dierennieuws

Met de nieuwsbrief van Hart voor Dieren blijf je op de hoogte van de dierenwereld en wat je kunt doen om die een stukje mooier te maken. Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief.

 

 

Bron: Hart voor dieren Magazine