Kennelhoest is voor iedere hond besmettelijk, maar aan welke symptomen herken je de ziekte? Honden hoesten namelijk niet altijd bij deze infectie. En let op! De vaccinatie zit niet in het basis vaccinatieprogramma en een titerbepaling is bij deze ziekte niet mogelijk.

 

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest is een infectie bij honden waarbij de voorste luchtwegen ontstoken zijn. Het wordt wel eens vergeleken met onze verkoudheid. De ziekte is zeer besmettelijk en kan veroorzaakt worden door verschillende virussen en bacteriën. En alhoewel de naam misschien anders doet vermoeden, hoesten niet alle honden die besmet zijn. Dit kan het verraderlijk maken doordat je bij andere symptomen misschien niet direct aan kennelhoest denkt.

 

Aan welke symptomen herken je kennelhoest?

De mogelijke symptomen van kennelhoest op een rij:

  • hoesten
  • benauwdheid
  • overgeven of braakneigingen als hond hevig hoest
  • niezen, neusuitvloeiing
  • ontstoken ogen

Alhoewel sommige symptomen van kennelhoest zeer mild kunnen zijn, is het belangrijk een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Die kan de klachten eventueel verlichten en je hond monitoren.

 

Hoe gevaarlijk is kennelhoest voor mijn hond?

Voor de meeste honden is kennelhoest lastig, maar niet gevaarlijk. Hoe ernstig de ziekteverschijnselen bij je hond zullen zijn en hoe hoog het risico is, hangt vooral af van zijn weerstand. In zeldzame gevallen kan de ziekte bij honden leiden tot een ernstige longontsteking.

 

kennelhoest besmettelijk

 

Krijgen alleen honden in kennels deze ziekte?

Het is een fabeltje dat alleen honden die in grote groepen leven kennelhoest kunnen krijgen. De ziekte is zo besmettelijk dat één geïnfecteerde hond de ziekte al op jouw viervoeter kan overbrengen. Denk maar eens aan al die honden die jullie tijdens uitlaatrondes tegenkomen. Een kort contact tussen twee viervoeters kan al genoeg zijn. Honden die plaatsen bezoeken waar veel honden samenkomen, lopen wel het meeste risico op de ziekte. Losloopgebieden, hondenspeeltuinen, pensions en hondenoppassen zijn daar voorbeelden van.

 

Hoe raakt een hond besmet?

Een geïnfecteerde hond kan kennelhoest overdragen wanneer hij contact heeft met je hond, daarbij ademt een viervoeter bijvoorbeeld het virus in. Maar ook een indirecte besmetting is mogelijk. Daarbij worden de virussen en bacteriën overgedragen via de handen van een verzorger. Dit kan tijdens het aaien gebeuren, maar ook terwijl je je hond was, kamt of zijn tanden poetst.

 

Is kennelhoest besmettelijk voor mensen en katten?

Eén van de veroorzakers van kennelhoest is de Bordetella-bacterie. Die bacterie is ook overdraagbaar op mensen én katten. Zeker bij mensen met een zeer lage weerstand of luchtwegproblemen kan hij een extra risico vormen. Bij katten kan de bacterie niesziekte veroorzaken.

 

Worden honden niet gevaccineerd tegen kennelhoest?

De vaccinatie tegen kennelhoest behoort niet tot de core vaccins, dit is het basispakket aan inentingen die een hond krijgt. Wel kun je deze vaccinatie als extra enting door je dierenarts laten zetten. Daarmee geef je je viervoeter de beste weerbaarheid tegen de ziekte. Hondenscholen –pensions en -oppassen kunnen de vaccinatie verplicht stellen.

Een titerbepaling is voor kennelhoest (nog) niet mogelijk.

 

kennelhoest dierenarts

 

Wat is de incubatietijd?

De incubatietijd – de tijd tussen besmetting en ziek worden –  ligt bij kennelhoest tussen de 3 en 10 dagen.

 

Hoe lang is er een besmettingsgevaar?

Hoe lang een hond met kennelhoest soortgenootjes kan besmetten, is niet met zekerheid te zeggen. Dierenartsen geven als advies je zieke viervoeter minimaal 10 dagen bij soortgenootjes weg te houden.

 

Hoe wordt kennelhoest bij honden behandeld?

Voor de meeste honden zal de behandeling bestaan uit veel rust en eventuele symptoombestrijding. Soms wordt de ziekte ook bestreden met antibiotica als er sprake is van een bacteriële infectie.

 

Wat kan ik verder voor mijn zieke viervoeter doen?

Geef je zieke viervoeter een warm plekje en voorkom tocht. Houd daarnaast in de gaten of en hoe de ziekteverschijnselen zich ontwikkelen. Gebruik tijdens het uitlaten een borstharnas in plaats van een lijn aan de halsband. Het trekken aan de band zou de luchtpijp namelijk onnodig kunnen prikkelen.

Bron: Hart voor Dieren Magazine