Over kennelhoest bij honden bestaat nog veel misverstanden en vragen. Zo is hoesten niet altijd één van de symptomen, behoort de enting niet tot de basis vaccinatieprogramma en is kennelhoest zeer besmettelijk. Maar voor hoe lang en wat is de incubatietijd? We duiken in de meest gestelde vragen…

 

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest is een infectie bij honden waarbij de voorste luchtwegen ontstoken zijn. De infectie is zeer besmettelijk en kan veroorzaakt worden door verschillende virussen en bacteriën.

 

Krijgen alleen honden in kennels deze ziekte?

Het is een fabeltje dat alleen honden in kennels kennelhoest op kunnen lopen. De ziekte is zo besmettelijk dat één geïnfecteerde hond de ziekte al op jouw viervoeter over kan brengen. Denk maar eens aan al die honden die jullie tijdens het uitlaten tegenkomen. Een kort contact tussen twee viervoeters kan al genoeg zijn.

Honden die plaatsen bezoeken waar veel honden samenkomen, lopen wel het meeste risico. Losloopgebieden, hondenspeeltuinen, pensions en hondenoppassen zijn daar voorbeelden van.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kennelhoest besmettelijk

 

Hoe raakt een hond besmet?

Je hond kan de ziekteverwekkers inademen in direct contact met een zieke hond, maar ook indirecte besmetting is mogelijk. Daarbij wordt de ziekteverwekkers bijvoorbeeld overgedragen via de handen van een verzorger.

 

Is de ziekte ook besmettelijk voor mensen?

Eén van de mogelijke veroorzakers van kennelhoest is de Bordetella-bacterie. Die bacterie is ook overdraagbaar op mensen én katten. Zeker bij mensen met een zeer lage weerstand of luchtwegproblemen kan hij een extra risico vormen. Bij katten kan de bacterie niesziekte veroorzaken.

 

Aan welke symptomen herken je kennelhoest?

Hoesten is één van de symptomen van kennelhoest. Toch is het niet zo dat iedere hond met de ziekte daadwerkelijk hoest. Laat je daar dus niet door misleiden en let goed op alle mogelijke signalen:

  • hoesten
  • benauwdheid
  • overgeven of braakneigingen als hond hevig hoest
  • niezen, neusuitvloeiing
  • ontstoken ogen

Soms krijgt een hond koorts en kun je zien dat hij zich echt ziek voelt door sloomheid en verminderde eetlust. De meeste honden met kennelhoest hebben echter alleen wat klachten die op een verkoudheid lijken.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kennelhoest symptomen

 

Hoe gevaarlijk is kennelhoest voor mijn hond?

In de meeste gevallen zal kennelhoest niet gevaarlijk zijn. Maar hoe ernstig de ziekteverschijnselen bij je hond zullen zijn, is met name afhankelijk van zijn weerstand. In zeldzame gevallen kan de ziekte leiden tot een ernstige longontsteking.

 

Worden honden niet gevaccineerd tegen kennelhoest?

De vaccinatie tegen kennelhoest behoort niet tot de “core vaccins”, dit is het basispakket aan inentingen die een hond krijgt. Wel kun je deze vaccinatie als extra enting door je dierenarts laten zetten. Daarmee geef je je viervoeter de beste weerbaarheid tegen de ziekte. Hondenscholen – pensions – en oppassens kunnen de vaccinatie verplicht stellen.

Een titerbepaling is voor kennelhoest (nog) niet mogelijk.

 

Wat is de incubatietijd?

De incubatietijd ligt tussen de 3 en 10 dagen. Dit is de periode na besmetting waarbinnen de eerste klachten zullen ontstaan.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kennelhoest dierenarts

 

Wat als ik kennelhoest bij mijn hond vermoed?

Contacteer je dierenarts als je hond kennelhoest heeft en je hond koorts krijgt, of als hij erg ziek oogt. Twijfel je of je hond kennelhoest heeft of gewoon verkouden is? Ook dan is het verstandig om met een dierenarts te overleggen vanwege de besmettelijkheid.

 

Hoe lang is er besmettingsgevaar?

Hoe lang een hond met kennelhoest soortgenootjes kan besmetten, is niet met zekerheid te zeggen. Dierenartsen geven als advies je zieke viervoeter minimaal 10 dagen bij soortgenootjes weg te houden.

 

Hoe wordt kennelhoest bij honden behandeld?

Voor de meeste honden zal de behandeling bestaan uit veel rust en eventuele symptoombestrijding. Soms wordt de ziekte ook bestreden met antibiotica als er sprake is van een bacteriële infectie.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kennelhoest uitlaten

 

Wat kan ik verder voor mijn zieke viervoeter doen?

Geef je zieke viervoeter een warm plekje en voorkom tocht. Houd daarnaast in de gaten of en hoe de ziekteverschijnselen zich ontwikkelen. Gebruik tijdens het uitlaten een borstharnas in plaats van een lijn aan de halsband. Het trekken aan de band zou namelijk de luchtpijp onnodig kunnen prikkelen.

 

Het allerbeste leven voor jouw hond

Natuurlijk wil je jouw hond een supergoed leven geven. En dat kan! Zorg dat je je blijft verdiepen in je trouwe maatje om hem de beste verzorging te geven. In Hart voor Dieren Magazine vind je iedere maand tips en informatie over zijn gedrag, de gezondheid en opvoeding.

Ja, ik wil een abonnement uitproberen

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren