De gekke vijf minuten: veel kattenliefhebbers kennen dit gedrag van hun huisdier maar al te goed. Je kat ligt rustig te ontspannen op de bank, maar plotseling springt hij op en rent wild door het huis, miauwend en met wijde ogen, alsof hij achtervolgd wordt door zijn ergste vijand. Hij springt over stoelen en banken, alsof hij een denkbeeldige prooi achtervolgt. Dit komische schouwspel eindigt net zo snel als het begon, waarna je kat weer rustig naast je op de bank ligt alsof er niets gebeurd is. Hij rekt zich uit, poetst zichzelf en kijkt je vragend aan voor een aai.

Zorgelijk gedrag?

Dit gedrag lijkt misschien ongegrond, vreemd en voor ons zelfs een beetje zorgelijk. Vanuit het oogpunt van je kat is het echter heel nuttig. Dus vraag jij je wel eens af of deze wilde buien normaal zijn? Dan is het antwoord: ‘Ja zeker!’ In elk geval heeft dit gedrag geen pathologisch karakter en is het zeker geen reden tot zorgen. Je kunt wel opletten of je kat niet regelmatig vanuit rust met een schok opspringt, of zich verwoed schoonmaakt en dan plots opspringt en wegschiet met een slaande staart of zijn eigen flanken of staart aanvalt. Ook wanneer hij luid miauwt of verward lijkt, kan dit een teken zijn dat er een medische oorzaak aan ten grondslag ligt. Het Feline Hyperesthesia Syndroom (FHS), wat ook bekend staat als ‘rolling skin’, is een neurologische aandoening die gepaard kan gaan met bovengenoemde symptomen. Je herkent deze aandoening vooral aan overgevoeligheid voor aanraking, in het bijzonder op de rug. Leg dit gedrag voor de zekerheid vast op video en laat de dierenarts hier naar kijken. Deze aanvallen zijn namelijk heel vermoeiend, stressvol en verwarrend voor de kat.

Binnenkatten hebben een uitlaatklep nodig

Binnenkatten hebben een balans nodig. Deze katten vertonen regelmatig de ‘gekke vijf minuten’, afhankelijk van hun temperament en leeftijd. Dit gedrag komt voort uit een gebrek aan ruimte om hun jachtinstinct en andere natuurlijke behoeften uit te leven. Het is belangrijk om op te letten of je kat niet regelmatig vanuit rust met een schok opspringt, zich verwoed schoonmaakt en dan plotseling wegschiet, of luid miauwt. Dit kan wijzen op een medische oorzaak. Katten zijn van nature jagers en hebben behoefte aan afwisseling en activiteiten die hun natuurlijke gedrag stimuleren. Buitenkatten hebben meer mogelijkheden om hun jachtinstinct na te streven, waardoor dit gedrag minder vaak voorkomt bij hen. Een wilde sprintsessie is een manier voor katten om opgekropte energie kwijt te raken en weer in balans te komen, omdat beweging de afgifte van gelukshormonen stimuleert. Onze huistijgers vertonen dit gedrag vooral als ze zich thuis en veilig voelen, soms uit pure levensvreugde of om ronddwarrelende stofvlokken op te jagen. Na het toiletbezoek kunnen katten ook een ’toiletsprint’ doen, waarin ze letterlijk opgelucht lijken.

De sleutel: routine en uitdaging

Onze pluizige huisgenoten zijn vaak actief in de schemering, zowel ’s ochtends als ’s avonds. Van nature zijn katten schemerjagers, omdat hun potentiële prooi dan
ook actief is en zij dan het best kunnen jagen. Hoe kunnen wij als baasjes er dan voor zorgen dat onze katten hun energie zo goed mogelijk kwijt kunnen? Het
antwoord is routine, regelmaat en een katvriendelijke omgeving met voldoende uitdaging. Spelletjes en activiteiten tijdens de actieve momenten van de dag van jouw katten kunnen helpen om die uitdaging te bieden en ervoor zorgen dat die ‘gekke vijf minuten’ minder vaak optreden.