Hoewel er veel diersoorten uitsterven of op het punt staan dit te doen, ontdekken wetenschappers toch steeds weer prachtige, opvallende en fascinerende dieren.

De Ili pika is een klein zoogdiertje uit het Tian Shan gebergte in het noordoosten van China. De soort werd ‘per ongeluk’ ontdekt in 1983, maar bleef sindsdien erg mysterieus, ondanks pogingen om hem weer op te sporen — tot nu toe.

De man die de diersoort decennia geleden zelf ontdekte, Weidong Li, had afgelopen zomer eindelijk succes, en onlangs publiceerde National Geographic deze geweldige foto. Li, wetenschapper aan het Xinjiang Instituut voor Ecologie en Geografie, leidde zijn team een berg op en werd geconfronteerd met exact dat waar hij naar op zoek was: het opvallende teddybeerachtige koppie van een nieuwsgierige Ili pika.

De soort staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN en leeft op grote hoogten, wat hem extra kwestbaar maakt voor veranderingen in milieu en klimaat. In 1990 werd de populatie van deze sort geschat op 2.000 dieren. Ondanks het feit dat er ook vandaag de dag nog maar erg weinig over lijken te zijn, lopen er momenteel geen beschermingsprogramma’s om het diertje ook in de toekomst in het wild te kunnen behouden. Hopelijk komt daar snel verandering in.

Bron: The Dodo
Foto: Weidong Li/Wikimedia Commons