Dat het zwemmen met dolfijnen in gevangenschap geen goed idee is, mag duidelijk zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met het zwemmen in gezelschap van deze dieren in de open zee? En hoe kunnen we van deze schitterende dieren genieten zonder hun ritme te verstoren? Maddalena Fumagalli, verbonden aan de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland, deed hier onderzoek naar.

 

Dolfijntoerisme en zwemmen met dolfijnen in de open zee

Het zwemmen met dolfijnen spreekt bij veel mensen tot hun verbeelding. En dat is niet zo verwonderlijk. Deze dieren hebben een prachtige verschijning en stralen iets magisch uit. Het wereldwijde dolfijntoerisme is dan ook al jaren in opkomst en stelt mensen in staat om dolfijnen in hun natuurlijke habitat te ontmoeten.

Niet al dit toerisme hoeft nadelig voor het welzijn van dolfijnen te zijn, zo bleek uit het onderzoek van Maddalena Fumagalli. Maar blijf uit de buurt van organisaties die geen rekening houden met het natuurlijke gedrag van de dieren….

 

Verschillende locaties Egypte onderzocht

Fumagalli publiceerde onlangs haar eerste bevindingen bij het bij het wetenschappelijke platform Royal Society Open Science. De onderzoekster vergleek locaties in Egypte waarbij rekening werd gehouden met het slaapritme van dolfijnen, met locaties die dat niet deden. En wat was de uitkomst? Bij locaties waarbij het zwemmen met dolfijnen continu werd aangeboden, vertoonden de dieren een ander gedrag. Dit werd veroorzaakt door een gebrek aan rust en slaap, wat uiteindelijk kan leiden tot verstoord jaag-en voortplantingsgedrag. En dat is funest voor deze zeebewoners; het zou hun populatie verder verkleinen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

zwemmen met dolfijnen egypte

 

 

Dolfijntoerisme niet alleen maar slecht

Waarom proberen we dan dolfijntoerisme niet helemaal af te schaffen? Omdat het juiste dolfijntoerisme, organisaties die wel rekening houden met het natuurlijke ritme, de dieren juist helpt. Ook onderzoekster Fumagalli deelt de mening dat het helemaal afschaffen van de excursies niet de oplossing biedt.

Steeds meer organisaties kiezen namelijk voor excursies die rekening houden met de natuurlijke behoeften van dolfijnen. En die vorm van toerisme verhoogt juist het bewustzijn en de kennis over deze dieren onder vakantiegangers. Iets wat uiteindelijk kan leiden tot een betere bescherming van deze zeebewoners.

 

Hoe herken je goede excursies?

Kies je er voor om een excursie / dagtrip te maken waarbij je met dolfijnen kunt zwemmen, snorkelen of duiken? Blijf dan altijd alert dat je bij de juiste organisatie boekt. Wordt er 100% garantie gegeven dat jullie dolfijnen tegen zullen komen? Dan weet je bijna zeker dat er geen rekening met de dieren wordt gehouden. Niet doen dus!

Organisaties die het natuurlijke gedrag van dolfijnen respecteren, geven vooraf duidelijke spelregels. Ze vertellen eerlijk dat het niet zeker is dat jullie de dieren tegenkomen en geven bovendien duidelijke spelregels zodat de dolfijnen niet verstoord worden. Voordat jullie daadwerkelijk vertrekken krijg je bovendien nog een duidelijke briefing.

Bron: Duiken Magazine

 

nieuwsbrief dieren wildlife